Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να μειώσουν τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Έχει βρεθεί ότι, η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, η κατανάλωση αναψυκτικών, βιομηχανικά παρασκευασμένων χυμών, τηγανισμένων τροφίμων, ζάχαρης και γλυκισμάτων είναι παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του μαστού. Με βάση αυτά τα ευρήματα είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών στη χρησιμοποίηση καταλλήλων τροφίμων και την αποφυγή ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών


Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων και σπόρων, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με τα
αποτελέσματα μιας μελέτης που θα ανακοινωθεί στην ετήσια συνάντηση Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) , η οποία θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου-4, Ιουνίου 2019, στο Σικάγο [1].
Π
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Ιατρός, 
Ωτορινολαρυγγολόγος, 
Οδοντίατρος, 
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής 
του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131 Τ.2741026631, 6944280764  pharmage@otenet.gr   www.pharmagel.gr,   www.gelis.gr,     www.vitaminb12.gr,  zinc.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ         Κλινική φαρμακολογία, Κλινική βιοχημεία, Συμπληρωματική ιατρική, Ιατρική διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική, Προληπτική Ογκολογία
Γόγαλης Ιωάννης              Ιατρός              Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
Ερευνητική Ογκολογία,         Ογκοθερμία,             Περιβαλλοντική   Ιατρική,               Συμπληρωματική Ιατρική,    Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική
Ιατρική Φυσική
Αντικαρκινική διατροφολογία
Εργαστήριο Ογκοθερμίας: Θεραπευτήριο ¨Αγ. Ειρήνη¨, Αιγάλεω, Αττική. τηλ. 6945175697
ρόκειται για τη μόνη κλινική μελέτη που παρέχει τυχαιοποιημένες αποδείξεις ότι μια παρέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πεθάνει από καρκίνο του μαστού", έγραψε ο Rowan T. Chlebowski , PhD, FASCO, του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Los Angeles Harbor-UCLA Medical Center, σε δελτίο τύπου [2].

Τα δεδομένα προέρχονταν από την κλινική μελέτη  της Πρωτοβουλίας για την Υγεία των Γυναικών (WHI), στην οποία ερευνήθηκε η διαιτητική τροποποίηση σε 48.835 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού. 

Μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση (μέσος όρος, 19,6 έτη), διαγνώστηκαν 3.374 καρκίνοι του μαστού. Οι γυναίκες που ακολούθησαν μια ισορροπημένη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιελάμβαναν καθημερινές μερίδες φρούτων, λαχανικών και δημητριακών είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που συνέχισαν τη φυσιολογική τους δίαιτα (λόγος κινδύνου [HR] 0,79. 95% CI, 0,64-0,97).

Επιπλέον, υπήρξε μείωση κατά 15% των θανάτων μετά από καρκίνο του μαστού από οποιαδήποτε αιτία (HR, 0.85, 95% CI, 0.74-0.96).

"Το σημαντικό είναι ότι αξίζει να παραμείνουμε στο μήνυμα της πρόληψης ότι, "ό,τι τρώμε, αυτό είναι που έχει σημασία ", δήλωσε η Lidia Schapira, MD, FASCO, ειδικός της  ASCO για τον καρκίνο του μαστού. "Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δαπανούν  χρόνο, για να σκεφτούν και να σχεδιάσουν τη διατροφή τους θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας τους».

Η μελέτη περιελάμβανε γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών. Από το 1993 έως το 1998, τους ανατέθηκε  τυχαία να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή τους (60% των ασθενών), όπου το λίπος αντιστοιχούσε στο 32% ή περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους ή μια δίαιτα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης λίπους στο 20% και η οποία αύξησε την πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και δημητριακών  (40%).

Οι γυναίκες που σχεδιάστηκε να συμμετάσχουν στη διατροφική παρέμβαση μείωσαν σημαντικά την πρόσληψη λίπους ( P <.001) και αύξησαν την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ( P <.001), όλες με μέτρια απώλεια βάρους (3%).

"Αυτή είναι μια διατροφική αλλαγή που νομίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί από πολλούς, διότι αντιπροσωπεύει μια μετριοπαθή δίαιτα.", δήλωσε ο Chlebowski, σημειώνοντας ότι η δίαιτα ήταν ακόμη πιο μέτρια από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί επειδή η πλειοψηφία των ασθενών στο σκέλος παρέμβασης δεν έφτασε το 20% του στόχου για την κατανάλωση λίπους [3].

Μια πρόσθετη ανάλυση που σχεδιάστηκε να παρουσιαστεί ξεχωριστά έδειξε ότι η βαθμολογία του μεταβολικού συνδρόμου εντόπισε μια υποομάδα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού - εκείνες με 3 έως 4 μεταβολικές ανωμαλίες - οι οποίες είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από τη διαιτητική παρέμβαση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της ASCO Monica M. Bertagnolli, MD, FACS, FASCO, επεσήμανε τη σημασία αυτής της τυχαίας εξέτασης.

"Έχουμε προβληματιστεί  διότι, όταν πρόκειται για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και θανάτων από καρκίνο" έχουμε  μόνο κλινικές μελέτες   παρατήρησης,  δήλωσε ο Bertagnolli. Το ιδανικό θα ήταν να είχαν γίνει διπλές τυχαιοποιημένες μελέτες, με τις οποίες θα ενισχύονταν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης παρατήρησης [3].

Επίσης, έχει βρεθεί ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.. Από την άλλη πλευρά έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλουσίων σε διατροφικές ίνες έχει σχετιστεί με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, χωρίς όμως να είναι ξεκαθαρισμένο, αν αυτό το γεγονός είναι και αιτιολογικός παράγοντας [4].

 Ο περιορισμός κατανάλωσης θερμίδων και η αύξηση κατανάλωσης ενέργειας με σωματική άσκηση μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει την πρόγνωση του γυναικείου καρκίνου του μαστού[5].

Η βραχύχρονη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η καθημερινή σωματική άσκηση υπέρβαρων/παχύσαρκων γυναικών, που επιβίωσαν του καρκίνου του μαστού, τους προκάλεσε  σημαντικές αλλαγές των επιπέδων των θρεπτικών συστατικών και των βιοσηματοδών  των λιπαρών οξέων.  Αυτό δείχνει ότι οι θετικές διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόγνωση του καρκίνου του μαστού [6].

Έχει βρεθεί ότι, η ανεπαρκής κατανάλωση λαχανικών, η κατανάλωση αναψυκτικών, βιομηχανικά παρασκευασμένων χυμών, τηγανισμένων τροφίμων, ζάχαρης και γλυκισμάτων είναι παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του μαστού. Με βάση αυτά τα ευρήματα είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών στη χρησιμοποίηση καταλλήλων τροφίμων και την αποφυγή ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών [7].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Low-fat dietary pattern and long-term breast cancer incidence and mortality: The Women’s Health Initiative randomized clinical trial.

2. http://abstracts.asco.org/239/AbstView_239_253759.html

3. https://labiomed.org/rowan-t-chlebowski-md-phd

4. Key TJ, Angela B, Bradbury KE, Reeves GK, Seon Kuan A, Simpson RF, Green J, Beral V. Foods, macronutrients and breast cancer risk in postmenopausal women: a large UK cohort. Int J Epidemiol. 2018 Nov 8.

5. Travier NFonseca-Nunes AJavierre CGuillamo EArribas LPeiró IBuckland GMoreno FUrruticoechea AOviedo GRRoca AHurtós LOrtega V,Muñoz MGarrigós LCirauqui BDel Barco SArcusa ASeguí MABorràs JMGonzalez CAAgudo A. Effect of a diet and physical activity intervention on body weight and nutritional patterns in overweight and obese breast cancer survivors. Med Oncol. 2014 Jan;31(1):783. doi: 10.1007/s12032-013-0783-5. Epub 2013 Dec 6.

6. Buckland G, Travier N, Arribas L, Del Barco S, Pernas S, Zamora E, Bellet M, Cirauqui B, Margelí M, Muñoz M, Tusquets I, Arcusa A, Javierre C, Moreno F, Valverde Y, Jansen E, Chajès V, Castro C, Agudo A. Changes in dietary intake, plasma carotenoids and erythrocyte membrane fatty acids in breast cancer survivors after a lifestyle intervention: results from a single-arm trial. J Hum Nutr Diet. 2019 Jan 21. 

7. Marzbani B, Nazari J, Najafi F, Marzbani B, Shahabadi S, Amini M, Moradinazar M, Pasdar Y, Shakiba E, Amini S. Dietary patterns, nutrition, and risk of breast cancer: a case-control study in the west of Iran. Epidemiol Health. 2019;41:e2019003.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »