Μπορεί η γονιδιακή θεραπεία να πτωχεύσει την αντικαρκινική φαρμακοβιομηχανία;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Η δυνατότητα να παρέχουμε θεραπεία μια κι έξω είναι μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές της γονιδιακής θεραπείας, της θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα (genetically-engineered cell therapy) και της γονιδιωματικής τροποποίησης. Ωστόσο, τέτοιες θεραπείες προσφέρουν ένα πολύ διαφορετικό μέλλον για τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις χρόνιες παθήσεις.


Ο καρκίνος είναι μια νόσος, που επιτρέπει στην αντικαρκινική φαρμαβιομηχανία να  βρίσκεται σε έντονη συνεχή ανάπτυξη. Οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες κατευθύνουν τα επενδυτικά και ερευνητικά προγράμματά τους βάσει των οδηγιών που τους δίδουν οι οικονομικοί αναλυτές μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, όπως π. χ. η Goldman Sachs στις ΗΠΑ.

Όσοι κερδοσκοπούν από τον καρκίνο  δεν ενδιαφέρονται να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Παροτρύνονται να βγάζουν στην

Στέφανος Χρήστου Δικηγόρος,  Τέως Δήμαρχος Κορυδαλλού, Πρώην Αντιπεριοφερειάρχης Πειραιά

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Δημόσια Υγεία, Προστασία του Περιβάλλοντος, Μελέτη διεθνών Συστημάτων Υγείας, Ιατρική Δεοντολογία, Επίλυση Ιατρονομικών Προβλημάτων, Κοινωνική Ιατρική
Δρ Γκέλης Δημήτριος   Ιατρός,
Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Της Ιατρικής Σχολής Του Πανεπιστημίου Αθηνών     Δαμασκηνού 46,  Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764
pharmage@otenet.gr 
www.pharmagel.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Πρόληψη του καρκίνου, Περιβαλλοντική Ιατρική, Αντκαρκινική διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία,  Συμπληρωματική Ιατρική
Δρ Νικολόπουλος Ν. Σωτήριος
 Βιολόγος (ΒS), 
Ιατρικός Βιολόγος (ΜS), 
Διδάκτωρ  Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας (PhD) του  Fordham University, Bronx, NY, USA,  Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Μοριακών Αναλύσεων και Ερευνών Α. Ε.,  Παπαστράτου  79, Αγρίνιο 30100, Τ. 302641054611
Εξειδίκευση:
Εφαρμογή των μοριακών αναλύσεων πρόγνωσης, διάγνωσης και έρευνας του καρκίνου.

αγορά φάρμακα, που δεν προκαλούν ριζική θεραπεία του καρκίνου, αλλά τη μετατροπή του καρκίνου σε χρόνια νόσο, που θα απαιτεί την επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και όσοι είναι ανασφάλιστοι ή μένουν χωρίς θεραπείες ή οδηγούνται σύντομα στο μοιραίο.

Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των υπέρογκων αντικαρκινικών δαπανών που χρειάζεται με επαναλαμβανόμενο τρόπο ο κάθε  ασφαλισμένος καρκινοπαθής,  οδηγούνται σε οικονομική κατάρευση. Τα περισσότερα, κατ' επανάληψη συνταγογραφούμενα αντικαρκινικά φάρμακα, μπορεί να παρατείνουν για λίγο χρόνο τη ζωή των ασθενών, αλλά  μπορεί και να οδηγήσουν τους ασθενείς στο μοιραίο μια ώρα νωρίτερα από τις θανατηφόρες παρενέργειές τους.

Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν επενδύουν για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων που δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με πατέντα και με μακροχρόνια αποκλειστική εκμετάλλευση.
Ποιος καθορίζει την τιμή των πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων;
Καμιά εταιρεία δεν προθυμοποιείται να αξιοποιήσει ερευνητικά τόσα πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά ή φυσικές ουσίες με αντικαρκινική δράση, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους γιατρούς Ασιατικών χωρών, όπως π,χ η κουρκουμίνη.

Χωρίς τη δημιουργία πατέντας για κάποιο φάρμακο δεν υπάρχει κέρδος. Οι φυσικές ουσίες δεν έχουν πατέντα και γιαυτό δεν δαπανώνται χρήματα προκειμένου να ερευνηθούν πειραματικά και κλινικά για την αποτελεσματικότητά τους.

Βεβαίως ανησυχούν οι οικονομικοί αναλυτές των μεγάλων  επενδυτικών εταιρειών στη φαρμακοβιομηχανία με την εμφάνιση π.χ. της γονιδιακής θεραπείας του καρκίνου, που υπόσχεται τη θεραπείας της νόσου μια κι έξω. Προτιμούν να κατασκευάζουν αντικαρκινικά, αλλά και φάρμακα για άλλες ασθένειες,  που τους εξασφαλίζουν διαρκώς επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Ενώ η προοπτική της θεραπείας του καρκίνου με μια κι έξω δόση έχει τεράστια αξία για τους ασθενείς, την εθνική και οικογενειακή οικονομία και την κοινωνία, εν τούτοις έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμφέροντα του σημερινού αντικαρκινικού κατεστημένου (επενδυτικές εταιρείες, φαρμακοβιομηχανία, ογκολόγοι, χειρουργοί, φαρμακοποιοί και πάει λέγοντας).

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανερυθρίαστα πλέον προβάλουν την άποψη ότι, αν εφαρμοστεί η γονιδιακή θεραπεία σίγουρα θα οδηγηθούν σε πτώχευση οι φαρμακοβιομηχανίες αντικαρκινικών φαρμάκων και τους προτείνουν χωρίς μισόλογα να σκέφτονται δύο φορές πριν προσφέρουν θεραπείες που πραγματικά θεραπεύουν τους ανθρώπους!

Στην αναφορά των αναλυτών της Goldman Sachs της 10ης Απριλίου του 2018 τέθηκε επί τάπητος το ευαίσθητο θέμα για εταιρείες βιοτεχνολογίας, ειδικά εκείνες που συμμετέχουν στην πρωτοποριακή θεραπεία "γονιδιακής θεραπείας" και τις ειδοποιούν: Οι γονιδιακές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι κακές για τις επιχειρήσεις, μακροπρόθεσμα.

Και ρωτούν στην έκθεσή τους της 10 Απριλίου με τίτλο "Η επανάσταση του γονιδιώματος.": "Είναι η θεραπεία των καρκινοπαθών ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;"
"Η δυνατότητα να παρέχουμε θεραπεία μια κι έξω είναι μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές της γονιδιακής θεραπείας, της θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα (genetically-engineered cell therapy) και της γονιδιωματικής τροποποίησης.
Ωστόσο, τέτοιες θεραπείες προσφέρουν ένα πολύ διαφορετικό μέλλον για τα επαναλαμβανόμενα έσοδα   από τις χρόνιες παθήσεις.

Και επανέρχεται η αναλυτής Salveen Richter, αναφέροντας στους πελάτες της ότι: "Ενώ αυτή η προσφορά και πρόταση έχει τεράστια αξία για τους καρκινοπαθείς και την κοινωνία, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τους υπεύθυνους ανάπτυξης της γονιδιακής θεραπείας προγραμματιστές ιατρικής γονιδιώματος που προσδοκούν διαρκή ταμειακή ροή

Αν τολμούσατε, μέχρι πρόσφατα, να επισημάνετε ότι το μόνο ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών ήταν και είναι το να κερδίσουν χρήματα από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, θα σας αποκαλούσαν εξωπραγματικό διαδοσία, θεωρητικό της συνωμοσίας, παράφρονα και θα σας κατέστρεφαν ταχύτατα το επιστημονικό, κοινωνικό και επαγγελματικό σας προφίλ.

Σήμερα όμως δεν χρεάζεται εμείς ή εσείς να τους ξεσκεπάσετε, διότι βγαίνουν οι άνθρωποί τους στο διαδίκτυο ή δίνουν συνεντεύξεις, όπως  οι αναλυτές της Goldman Sachs, που ωμά  θέτουν επί τάπητος το ευαίσθητο θέμα για εταιρείες βιοτεχνολογίας, ειδικά εκείνες που συμμετέχουν στην πρωτοποριακή θεραπεία "γονιδιακής θεραπείας" και τις συμβουλεύουν: Οι γονιδιακές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι κακές για τις επιχειρήσεις, μακροπρόθεσμα.

Και ρωτούν στην έκθεσή τους της 10 Απριλίου με τίτλο "Η επανάσταση του γονιδιώματος.": "Είναι η θεραπεία των καρκινοπαθών ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;"
"Η δυνατότητα να παρέχουμε θεραπεία μια κι έξω είναι μια από τις πιο ελκυστικές πτυχές της γονιδιακής θεραπείας, της θεραπείας με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα (genetically-engineered cell therapy) και της γονιδιωματικής τροποποίησης.
Ωστόσο, τέτοιες θεραπείες προσφέρουν ένα πολύ διαφορετικό μέλλον για τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις χρόνιες παθήσεις.
Και επανέρχεται η αναλυτής Salveen Richter, αναφέροντας στους πελάτες της ότι: "Ενώ αυτή η προσφορά και πρόταση έχει τεράστια αξία για τους καρκινοπαθείς και την κοινωνία, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τους υπεύθυνους ανάπτυξης της γονιδιακής θεραπείας προγραμματιστές ιατρικής γονιδιώματος που προσδοκούν διαρκή ταμειακή ροή

Σαφέστατα λοιπόν οι οικονομικοί σύμβουλοι λένε: Θέλουμε ."Σταθερή ταμειακή ροή." Αυτή είναι η τελευταία σκέψη που πρέπει να εφαρμόσουν στην πράξη οι αντικαρκινικές φαρμακοβιομηχανίες, αν θέλουν να παραμείνουν κερδοφόρες. Αυτή την αλήθεια, που την κουκούλωναν τόσα χρόνια, τώρα όχι μόνο τη συζητούν μεταξύ τους, αλλά και την προβάλουν με δημόσιες διαδικτυακές ανακοινώσεις.

Δηλώνουν: Δεν έχει καμιά σημασία το τι σκέπτεται το κοινό, δηλαδή οι καρκινοπαθείς, οι συγγενείς τους και οι μελλοντικοί καρκινοπαθείς που τώρα είναι ακόμη υγιείς. Σημασία για την αντικαρκινική φαρμακοβιομηχανία έχει η ‘‘σταθερή ταμειακή ροή’’.

Μετά από αυτές αποκαλυπτικές εξελίξεις, καιρός είναι πια να συγκεντρώσουμε και εμείς την προσοχή μας στις ανάγκες μας και να μη φοβόμαστε να ξεμπροστιάζουμε και να ξεσκεπάζουμε αυτά τα απάνθρωπα αντικοινωνικά οικονομοτεχνικά σχέδια που προγραμματίζουν, χωρίς να σκέπτονται ότι και αυτοί οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο έχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο και ότι τότε θα είναι πολύ αργά να βρουν το φάρμακο που θα δρα μια κι έξω.

Πηγές
Ralph W. Moss. THE CANCER INDUSTRY, REVISITED

CNBCQ: Goldman Sachs asks in biotech research report: 'Is curing patients a sustainable business model?' 11 April 2018

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »