Συναισθήματα και Καρκίνος: Θυμός

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Μεταξύ των συναισθημάτων που εκδηλώνει ένα άτομο που θα πληροφορηθεί ότι έχει καρκίνο είναι και ο θυμός. Είναι πολύ φυσιολογικό να ρωτει: "Γιατί εγώ;" και να είναι θυμωμένο με τον

καρκίνο. Μπορεί επίσης να αισθάνεται θυμό ή δυσαρέσκεια προς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους υγιείς φίλους του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Και αν είναι θρησκευόμενο, μπορεί ακόμη και να νιώσει θυμό με τον Θεό.


Ο θυμός συχνά προέρχεται από συναισθήματα που είναι δύσκολο να φανούν. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι:

  • φόβος
  • πανικός
  • εκνευρισμός
  • ανησυχία
  • ανικανότητα

Εάν αισθάνεστε θυμωμένοι, δεν χρειάζεται να προσποιηθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Δεν είναι υγιές να το κρατάς μέσα σου. Μερικές φορές ο θυμός μπορεί να είναι χρήσιμος βραχυπρόθεσμα, γιατί μπορεί να σας παρακινήσει να αναλάβετε δράση. 

Αλλά το να έχετε συνεχή θυμό ή αγανάκτηση δεν θα αισθάνεστε καλά για εσάς ή τους ανθρώπους γύρω σας. Μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας για τον θυμό σας. Ή, ζητήστε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν σύμβουλο.

Ορισμένοι καρκινοπαθείς χάνουν την πίστη τους στον Θεό, μόλις πληροφορηθούν για την ασθένειά τους ή θυμ΄ωνουν έντονα με τον Θεό. Ο καρκίνος είναι μια δοκιμασία, που χρειάζεται ως συμπαραστάτη την πίστη ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Ο καρκίνος κρύβει παγίδες, όπως η κατάθλιψη, η οποία αν εδραιωθεί δεν επιτρέπει την εξομάλυνση των εσωτερικών θεραπευτικών δυνάμεων, που τις διαχειρίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατάθλιψη τροφοδοτείται από την εμφάνιση ενοχών, που αναδύονται απροειδοποίητα σε καρκινοπαθείς.
H Alavi S.Ζ. και οι συνεργάτες(2013) διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της παθολογικής ενοχής και της εικόνας του Θεού με την κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο. Οι συμμετέχοντες ήταν 100 καρκινοπαθείς (50 γυναίκες και 50 άνδρες) που επιλέχθηκαν με τυχαία δειγματοληψία και απάντησαν σε τρία ερωτηματολόγια: Ερωτηματολόγιο Παθολογικής Ενοχής (PGQ), Απογραφή Κατάθλιψης του Beck (BDI) και Απογραφή εικόνας Θεού (GII). 

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παλινδρόμησης έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της παθολογικής ενοχής και επίσης μεταξύ της εικόνας του Θεού και της κατάθλιψης. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της ανάλυσης παλινδρόμησης έδειξαν ότι η παθολογική ενοχή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της κατάθλιψης.


Seyedeh Zahra Alavi, Forogh Amin, Azar Pakdaman Savoji. Relationship between Pathological Guilt and God Image with Depression in Cancer Patients. Procedia - Social and Behavioral Sciences. Volume 84, 9 July 2013, Pages 919-924

Η σχέση του καρκίνου με τις ενοχές και το Θεό αναλύονται στο άρθρο που ακολουθεί.

 

Ο καρκίνος, οι ενοχές και ο Θεός


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »