Υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του συχνού ροχαλητού με την ελάττωση του χρόνου επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του μαστού©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D. Οι ασθενείς με σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας με ταυτόχρονο μεταβολικό σύνδρόμο επιδεικνύουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα χωρίς μεταβολικό σύνδρόμο. Τα συγκεντρωμένα δεδομένα δείχνουν την ύπαρξη συσχέτισης του μεταβολικού συνδρόμου ή των συστατικών του με την ανάπτυξη του καρκίνου και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο


Σε μια μελέτη της Amanda I Phipps  και των συνεργατών (2016) αναφέρεται ότι η σύντομη διάρκεια του ύπνου σε συνδυασμό με το συχνό ροχαλητό, που αναφέρθηκαν πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να επηρεάσει την επακόλουθη επιβίωση γυναικών με  καρκίνο του μαστού.
 Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, Τ. 2741026631, 6944280764   pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr
Γκέλη Αικατερίνη
Ιατρός,         Ακτινοδιαγνώστρια 
Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.co
Γόγαλης Ιωάννης
         Ιατρός              Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος
Θεραπευτήριο ¨Αγ. Ειρήνη¨, Αιγάλεω, Αττική. τηλ. 6945175697
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες που συνήθως κοιμόντουσαν  λιγότερο από τις συνιστώμενες 7 ώρες ύπνου τη νύχτα και ροχάλιζαν συχνά τα χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου τους, εμφάνισαν φτωχότερη πρόγνωση της νόσου.


Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα έντονα για τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ανέφεραν ύπνο λιγότερο από 6 ώρεή ανά νύχτα και ροχαλητό 5 ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα πριν από τη διάγνωση ήταν 2 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού (λόγος κινδύνου = 2,14) από τους ασθενείς που ανέφεραν ύπνο 7 έως 8 ώρες τη νύχτα και σπάνια ροχάλιζαν..

Είναι εντυπωσιακό  ότι το ροχαλητό, ειδικά σε συνδυασμό με τη βραχεία διάρκεια του ύπνου, είχε τόσο ισχυρή σχέση με την επιβίωση ασθενών με ορισμένους τύπους καρκίνου.

Από όσα είναι γνωστά,  το ροχαλητό δεν είχε  αξιολογηθεί προηγουμένως σε σχέση με την επιβίωση των ασθενών με  καρκίνο, αλλά τα αποτελέσματά αυτής της μελέτης  υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό θέμα".

Η ομάδα μελέτης περιελάμβανε 21.230 γυναίκες με διάγνωση ενός  αρχικού πρωτοπαθούς διηθητικού καρκίνου, κατά τη διάρκεια παρακολούθησής τους από την Πρωτοβουλία Υγείας Γυναικών [Women’s Health Initiative (WHI)] . Η μελέτη αυτή ήταν διαχρονική  σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

 Οι συμμετέχουσες  παρείχαν πληροφορίες σχετικά με διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου τους, κατά την έναρξη της μελέτης, που περιελάμβανε  τη διάρκεια του ύπνου, το ροχαλητό και των στοιχείων συχνότητας αϋπνίας της Πρωτοβουλίας Υγείας Γυναικών [Women’s Health Initiative Insomnia Rating Scale (WHIIRS)]

 Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για δυνητικούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως η ηλικία κατά την εγγραφή, η θέση του καρκίνου, η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα των νοικοκυριών, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και η χρονική υστέρηση μεταξύ της συλλογής βασικών δεδομένων και της διάγνωσης του καρκίνου.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου  συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε τακτική βάση, για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία. Σύμφωνα με την ίδια Ακαδημία, ο ύπνος, λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ συνδέεται με μια ποικιλία αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία.

"Ο υγιής, επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ατομική ευεξία, την υγεία του πληθυσμού και τη δημόσια ασφάλεια".

"Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τη διατήρηση της υγείας τους να κοιμούνται  τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ."

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι επιδημιολογικές μελέτες της σχέσης μεταξύ του ύπνου και της επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, σε μοντέλα ποντικών έχουν αποδείξει ότι τα χρόνια προβλήματα ύπνου μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός  όγκου και στη ελάττωση του χρόνου της επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο.

 Ένας πιθανός μηχανισμός που αποτελεί τη βάση αυτής της σχέσης είναι η δυσμενής επίπτωση της έλλειψης ή της κακής ποιότητας του ύπνου  στις βιοχημικές οδούς που προάγουν τη φλεγμονή,  οι οποίες μπορεί να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου.

"Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την αυξανόμενη κατανόηση ότι ο ύπνος επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων που συνδέονται με τη διατήρηση της υγείας.

"Σε αντίθεση με τόσους  πολλούς  παράγοντες,  που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου και της πρόγνωσής του,  ο ύπνος είναι κάτι που ένα άτομο μπορεί ενδεχομένως να ελέγξει. Τα αποτελέσματα της αναφερομένης μελέτης,  παρέχουν έναν ακόμη λόγο για να καταστεί η ποιότητα ύπνου προτεραιότητα στην καθημερινή ζωή [1].

Συμπερασματικά τα άτομα που έχουν εκδηλώσει κάποιον καρκίνο και ροχαλίζουν ή ροχαλίζουν και έχουν και άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους πρέπει να συμβουλεύονται αρχικά ωτορινολαρυγγολόγο για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ροχαλητού και των απνοιών τους.

Το ροχαλητό πρέπει να διαγιγνώσκεται  και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διότι είναι παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης προβλημάτων υγείας. Συνιστάται αρχικά λεπτομερής ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος, ώστε να αποκλειστεί η παρουσία προβλημάτων στην περιοχή των ρινικών κοιλοτήτων, του ρινοφάρυγγα και του φάρυγγα. Στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα πρέπει να τίθεται προγραμματισμός σταδιακής απώλειας βάρους.

Αν αναφέρεται στο ιατρικό ιστορικό η παρουσία απνοιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, αυτό αξιολογείται μαζί με τα ΩΡΛ ευρήματα και το υπέρβαρο του σώματος [2].

Αν το ροχαλητό είναι το σύνηθες αθώο ροχαλητό, για το οποίο παραπονείται η πλειοψηφία των πασχόντων, θα μπορούσε να ανακουφιστεί με γαργάρες από το διάλυμα αιθερίων ελαίων Rochalitex.

 Γίνονται γαργάρες προ του ύπνου, αραιώνοντας 4 σταγόνες Rochalitex σε ένα πρτήρι , που κατά τα ¾ περιέχει νερό. Αν μέσα σε δύο εβδομάδες δεν ανακουφιστεί το ροχαλητό επιβάλλεται ο λεπτομερής ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος και αν κριθεί απαραίτητο να γίνει και μελέτη ύπνου σε ειδικό εργαστήριο.

Έχει βρεθεί σε άτομα με αποφρακτική υπνική άπνοια, που συγκρίθηκαν με φυσιολογικούς μάρτυρες ότι έχουν  σχετική ανεπάρκεια των επιπέδων 25 (OH) D στον ορό, η οποία επιδεινώθηκε σταδιακά με την αυξανόμενη σοβαρότητα της άπνοιας του ύπνου.Δεν ήταν σαφές εάν ένα χαμηλά επίπεδα της  25 (OH) D3 ήταν παράγοντας κινδύνου για την αποφρακτική υπνική άπνοια ή εάν η αποφρακτική υπνική άπνοια ήταν παράγοντας κινδύνου για την ανεπάρκεια της  25 (OH) D3.Επίσης, ήταν πιθανό ότι η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της  25 (OH) D3 και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας οφειλόταν στον δείκτη μάζας σώματος (BMI) των ασθενών [3].

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D. Οι ασθενείς με σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας με ταυτόχρονο μεταβολικό σύνδρόμο επιδεικνύουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα χωρίς μεταβολικό σύνδρόμο.

Τα συγκεντρωμένα δεδομένα δείχνουν την ύπαρξη συσχέτισης του μεταβολικού συνδρόμου ή των συστατικών του με την ανάπτυξη του καρκίνου και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο [4].

Συνιστάται σε όλα τα άτομα με ροχαλητό ή ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο να μετρούν συχνά τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στο αίμα τους, Καρκινοπροστατευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3 υπάρχουν όταν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναi 60-80ng/ml. Επίπεδα κάτω των 20ng/mlσημαίνουν έλλειψη βιταμίνης D3. Eπίπεδα μεταξύ των 20ng/mlκαι 39ng/mlσημαίνουν ανεπάρκεια. Από 30 -100ng/mlτα επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ των φυσιολογικών ορίων.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Amanda I Phipps , Parveen Bhatti , Marian L NeuhouserChu ChenTracy E Crane , Candyce H Kroenke , Heather Ochs-Balcom , Michelle Rissling , Beverly M Snively , Marcia L Stefanick , Miriam M Treggiari , Nathaniel F Watson .Pre-diagnostic Sleep Duration and Sleep Quality in Relation to Subsequent Cancer Survival J Clin Sleep Med , 12 (4), 495-503  2016 Apr 15

2.Δημητρίου Ν. Γκέλη. Το Ροχαλητό και η θεραπεία του. Εκδόσεις ‘’Βελλεροφόντης’’, Κόρινθος, 1997

3.Cindy Lee P NeighborsMichael W Noller , Sungjin A Song , Soroush Zaghi3John Neighbors , David Feldman , Clete A KushidaMacario Camacho .Vitamin D and Obstructive Sleep Apnea: A Systematic Review and Meta-Analysis Sleep Med , 43, 100-108  Mar 2018

4.Mehmet Uzunlulu 1Ozge Telci CakliliAytekin Oguz. Association Between Metabolic Syndrome and Cancer Ann Nutr Metab. , 68 (3), 173-9  2016

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »