Ογκολογική υπερθερμία: Οι κλινικές εφαρμογές της σωστής δόσης.

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Η υπερθερμία ή θερμική θεραπεία ή θερμοθεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας του καρκίνου, κατά την οποία ένας ιστός του σώματος εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες [μέχρι (45°C)] • Η ογκολογική υπερθερμία είναι μια μέθοδος εξόντωσης των κακοήθων κυττάρων με την απορρόφηση θερμικής ενέργειας και/ή την ευαισθητοποίηση των ασθενών προς ειδικές συμπληρωματικές θεραπείες. • Η κατάλληλη δόση της ογκολογικής υπερθερμίας πρέπει να βασίζεται στη γνωστή έννοια Gy (=J/kg). Αυτή η δόση είναι κατάλληλη για την πολύπλοκη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, που επίσης ενοποιεί το πλήρες πεδίο ακτινοβόλησης (μαζί με την ιονίζουσα ακτινοβολία) γύρω από τον έλεγχο της ίδιας δόσης.


Η υπερθερμία είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος. Πράγματι, η υπερθερμία υπήρξε η πρώτη ιατρική θεραπεία που αναφέρεται στην ανθρώπινη ιατρική. Παρά τη μακρόχρονη ιστορία της αυτή η θεραπευτική προσέγγιση, προς το παρόν δεν έχει εκτεταμένες εφαρμογές και βρίσκεται στην περιφέρεια των ιατρικών θεραπειών. Αυτή η αντίφαση χαρακτηρίζει την ιστορία της υπερθερμίας στην ιατρική.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Ιατρός, 
Ωτορινολαρυγγολόγος, 
Οδοντίατρος, 
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής 
του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131 Τ.2741026631, 6944280764  pharmage@otenet.gr   www.pharmagel.gr,   www.gelis.gr,     www.vitaminb12.gr,  zinc.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ         Κλινική φαρμακολογία, Κλινική βιοχημεία, Συμπληρωματική ιατρική, Ιατρική διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική, Προληπτική Ογκολογία
Γόγαλης Ιωάννης              Ιατρός              Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
Ερευνητική Ογκολογία,         Ογκοθερμία,             Περιβαλλοντική   Ιατρική,               Συμπληρωματική Ιατρική,    Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική
Ιατρική Φυσική
Αντικαρκινική διατροφολογία
Εργαστήριο Ογκοθερμίας: Θεραπευτήριο ¨Αγ. Ειρήνη¨, Αιγάλεω, Αττική. τηλ. 6945175697

Η χρήση της υπερθερμίας, ως θεραπείας έχει ποικίλα εμπόδια, που υπάρχουν εξ αιτίας του γεγονότος ότι, το αποτέλεσμα που προκαλείται από την απορροφούμενη θερμότητα είναι πολύ πολύπλοκο. Η απορροφούμενη ενέργεια συνήθως κατανέμεται ανομοιογενώς και η πολυπλοκότητα των βιολογικών διαδικασιών  τροποποιεί  το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα της εφαρμογής.

Η διαδικασία της θέρμανσης, αυτή καθ΄αυτή αντιπροσωπεύει μια επιπλέον επιπλοκή: Η αποτελεσματικότητα πράγματι διαφοροποιείται από τη θερμική πηγή και από τις ιδιότητες του όγκου ή του μεγέθους  του στόχου και των φυσιολογικών ιδιοτήτων του.

Οι διάφοροι τρόποι εφαρμογής της θεραπευτικής έχει ακόμη να κάνει πορεία και να μεταβεί από το βιο-ιατρικό πείραμα στην αποδεδειγμένη κλινικά θεραπεία.

Το πρόβλημα με την εφαρμογή της συμβατικής υπερθερμίας στην ογκολογία είναι σταθερά συνδεδεμένο με τον ορισμό της δόσης, που συμβατικά χρησιμοποιεί την έννοια της ομοιογενούς (ισοθερμικής) θερμοκρασίας του στόχου. 

Ο ασαφής έλεγχος και η πολύπλοκη αξιολόγηση της συμβατικής  υπερθερμίας  είναι το κύριο εμπόδιο  διενέργειας 

εκτεταμένων κλινικών εφαρμογών της. Ο LeeSYκαι οι συνεργάτες (2018) στη δημοσιευμένη μελέτη τους της οποίας παραθέτουμε την περίληψη περιέγραψαν  τη βάση των προβλημάτων της έννοιας της παραπλανητικής δόσης στην υπερθερμία.


Μια σαφής διευκρίνιση της έννοιας της κατάλληλης δόσης πρέπει να ξεκινάει με την περιγραφή των περιορισμών των δόσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε συμβατικές εφαρμογές υπερθερμίας.

Η υπέρβαση των ορίων της  δόσης της ογκολογικής υπερθερμίας πρέπει να βασίζεται στη δυνατότητα εφαρμογής της θεωρίας της  μεταβατικής κατάστασης Eyring επι των θερμικών αποτελεσμάτων.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι παρενέργειες  της θερμικής ομοιόστασης, συνιστάται η χρήση ακριβούς θέρμανσης στην νανοκλίμακα με υψηλή απόδοση ενέργειας.


Η θέρμανση νανο-κλίμακας επιτρέπει τη χρήση μιας δόσης με βάση την ενέργεια για τον έλεγχο της διαδικασίας.Οι κύριες πτυχές της μεθόδου είναι οι ακόλουθες:

i)              Δεν είναι ισοθερμική (χωρίς ομοιογενή θέρμανση).

ii)             Τα κακοήθη κύτταρα θερμαίνονται επιλεκτικά.

iii)            Χρησιμοποιεί υψηλή απόδοση θέρμανσης, με λιγότερη απώλεια ενέργειας.

Οι εφαρμοζόμενες αυστηρές θερμοδυναμικές θεωρήσεις δείχνουν την ορθή ορολογία και την έννοια της δόσης της υπερθερμίας, η οποία βασίζεται στην απορρόφηση ενέργειας (όπως στην περίπτωση της ιονίζουσας ακτινοβολίας) αντί των ιδεών που βασίζονται στη θερμοκρασία.

Συνολικά, σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, η κατάλληλη δόση στην ογκολογική υπερθερμία πρέπει να χρησιμοποιεί μιαν  αντίληψη, βασισμένη στην ενέργεια, όπως είναι γνωστή σε όλες τις θεραπείες με  ιονίζουσα ακτινοβολία.Προτείνουμε επίσης τη χρήση του Gy (J / kg) σε περιπτώσεις μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας (υπερθερμία).

Για ολόκληρο το άρθρο επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317680/

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Lee SYSzigeti GPSzasz AM. Oncological hyperthermia:  The correct dosing in clinical applications. Int J Oncol.2019 Feb;54(2):627-643. doi: 10.3892/ijo.2018.4645. Epub 2018 Nov 23.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »