H χολίνη ως καρκινογόνος παράγοντας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

H χολίνη είναι μια φυσική αμίνη , C5 H14 NO2, που συχνά ταξινομείται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Είναι συστατικό της λεκιθίνης και άλλων φωσφολιπιδίων και είναι πρόδρομος ορισμένων βιολογικά σημαντικών μορίων , όπως η  ακετυλοχολίνη. Τη λεκιθίνη τη χρειάζεται το σώμα σε μικρές ποσότητες για να λειτουργήσει και να παραμείνει υγιές.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης  Ιατρός,       Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, ΜedicalLifeCoaching, Συμπληρωματική Ιατρική

EΔΡΑ: Κόρινθος. Τηλ. 6944280764, email: pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr, www.pharmagel.gr

Aικατερίνη Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ακτινοδιαγνωστική ογκολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διάγνωση, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση Ακτινοδιαγνωστικού Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, τηλ. 2741087758, 6944644820 email: kgkeli@hotmail.com

Καλατζοπούλου Γαρυφαλιά (Λιάνα) MD, MSc Iατρός  Ειδική Παθολόγος. Εξωτερικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Metropolitan General και υπεύθυνη Παθολόγος στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του ίδιου Νοσοκομείου

ΙΑΤΡΕΙΟ:Αδριανείου 42, Νέο Ψυχικό. Τηλ. 211 0126006, 6976 611037 E-mail:lkalatz@yahoo.co.uk

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:  Ανοσολογία,  Λοιμώξεις, Ιατρική διατροφολογία, Παχυσαρκία, Συμπληρωματική Ιατρική, Life Coaching

Δρ Παπαλιάκος Ευστάθιος

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Τζανείου Γεν. Νοσοκομείου Πειραιώς

 

Η χολίνη βοηθά τα κύτταρα να δημιουργήσουν μεμβράνες, να δημιουργήσουν έναν νευροδιαβιβαστή (χημική ουσία που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν με άλλα κύτταρα) και να αφαιρέσουν το λίπος από το συκώτι. Βρίσκεται στο πλήρες γάλα, στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα αυγά, στα τρόφιμα σόγιας και στα φιστίκια. 

 

Η χολίνη είναι υδατοδιαλυτή (μπορεί να διαλυθεί στο νερό) και πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά. Η έλλειψη αρκετής χολίνης μπορεί να προκαλέσει ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και βλάβες στο ήπαρ. Μια μορφή χολίνης μελετάται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου και για τη μείωση του πόνου και του πυρετού. Η χολίνη μελετάται επίσης μαζί με τη βιταμίνη Β12 για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.


Τα αυγά περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα χολίνης από οποιοδήποτε άλλη τροφή. 

Η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα χολίνης στον ορό. Ο Johansson et al ανέφερε το 2009 ότι η υψηλή χολίνη στο πλάσμα σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη[1]

Έχουν προταθεί πολλαπλοί ρόλοι της χολίνης στην ανάπτυξη καρκίνου. Η χολίνη μπορεί να επηρεάσει τη μεθυλίωση του DNA και να οδηγήσει σε διακοπή της επιδιόρθωσης του DNA.

Μπορεί επίσης να τροποποιήσει την κυτταρική σηματοδότηση που προκαλείται από ενδιάμεσους φωσφολιπιδικούς μεταβολίτες και μπορεί να υποστηρίξει τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και έτσι να υποστηρίξει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

Η υψηλότερη πρόσληψη ή κατάσταση χολίνης στο πλάσμα και στους ιστούς έχει σχετιστεί με υψηλότερους κινδύνους καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα πρόσληψης χολίνης και επίπεδα ορισμένων μεταβολιτών χολίνης.

Οι μεταβολίτες της χολίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί προγνωστικοί βιοδείκτες για τη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Στοχεύοντας ορισμένα ένζυμα, που σχετίζονται με το μεταβολισμό της χολίνης, παρέχει πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές ευκαιρίες για τη διακοπή της ανάπτυξης του όγκου [2]. Για την απεικόνιση των όγκων του προστάτη, αντί της ραδιοσεσημασμένης ενεργής γλυκόζης χρησιμοποιείται η ραδιοσεσημασμένη χολίνη PET[3].

Οι καρκίνοι του προστάτη καταναλώνουν τη χολίνη με πάθος. Η Erin, ως Richman, ανέφερε το 2012 ότι η διατροφική χολίνη συσχετίστηκε με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη [4].

Το PET- και το PET/CT, χρησιμοποιώντας παράγωγα χολίνης σεσημασμένα με [(11)C]- και [(18)F] χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την απεικόνιση του καρκίνου του προστάτη.

Έχει εξεταστεί με πολλές μελέτες και καταδειχθεί η αξία των PET- και PET/CT με [(11)C]- και [(18)F]-σεσημασμένα παράγωγα χολίνης στη βιοχημική υποτροπή του καρκίνου του προστάτη.

 

Το PET/CT, σε σύγκριση με το PET, βελτιώνει ιδιαίτερα τον εντοπισμό της βλάβης καθώς και τον χαρακτηρισμό.
Ο πρωτοπαθής καρκίνος του προστάτη μπορεί να ανιχνευθεί με μέτρια ευαισθησία χρησιμοποιώντας PET και PET/CT χρησιμοποιώντας παράγωγα χολίνης σεσημασμένα με [(11)C]- και [(18)F]--η διαφοροποίηση μεταξύ καλοήθους υπερπλασίας προστάτη, προστατίτιδας ή υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας (HGPIN) δεν είναι πάντα δυνατή.

 

Προς το παρόν, το PET/CT [(11)C]-χολίνης δεν συνιστάται στην αρχική ρύθμιση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλινικά ύποπτο καρκίνο του προστάτη με επανειλημμένες αρνητικές βιοψίες προστάτη, κατά την προετοιμασία μιας εστιασμένης επαναβιοψίας. Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχουν ληφθεί για τη χρήση PET και PET/CT με παράγωγα χολίνης σσημασμένα με [(11)C]- και [(18)F] σε ασθενείς με βιοχημική υποτροπή καρκίνου του προστάτη.

 

Το ποσοστό ανίχνευσης με PET και PET/CT χολίνης για τοπική, περιφερειακή και απομακρυσμένη υποτροπή σε ασθενείς με βιοχημική υποτροπή δείχνει γραμμική συσχέτιση με την τιμή PSA τη στιγμή της απεικόνισης και φτάνει περίπου το 75% σε ασθενείς με PSA > 3 ng/ml.

 

Ακόμη και σε τιμές PSA κάτω από 1 ng/ml, η υποτροπή μπορεί να διαγνωστεί με PET/CT χολίνης σε περίπου το ένα τρίτο των ασθενών.
Το PET και το PET/CT με παράγωγα [(11)C]- και [(18)F]-χολίνης μπορεί να είναι χρήσιμα στο κλινικό πλαίσιο για την επιλογή μιας θεραπευτικής στρατηγικής με την έννοια μιας εξατομικευμένης θεραπείας: η έγκαιρη διάγνωση της υποτροπής είναι ζωτικής σημασίας στην επιλογή της βέλτιστης θεραπείας. Ιδιαίτερα σημαντικός για την επιλογή της θεραπείας είναι ο ακριβής εντοπισμός του σημείου της υποτροπής: τοπική υποτροπή, υποτροπή ως μετάσταση λεμφαδένων ή συστηματική υποτροπή, καθώς έχει άμεση επίδραση στην ατομική θεραπεία[5].

Το ραδιοσεσημασμένο PET χολίνης ή PET/CT είναι χρήσιμο για τη διαφοροποίηση γλοιωμάτων υψηλού βαθμού από χαμηλού βαθμού και κακοήθων από καλοήθεις βλάβες στον εγκέφαλο, για την έγκαιρη ανίχνευση υποτροπών όγκων εγκεφάλου και για την καθοδήγηση της δειγματοληψίας στερεοτακτικής βιοψίας. 


Η διαγνωστική ακρίβεια του ραδιοσεσημασμένου PET χολίνης είναι ανώτερη σε σύγκριση με το PET φθοριοδεοξυγλυκόζης Fluorine-18 ((18)F-FDG) σε αυτή τη ρύθμιση.


 Το ραδιοσεσημασμένο PET χολίνης ή το PET/CT φαίνεται να είναι ακριβές στη διαφορική διάγνωση μεταξύ κακοήθων και καλοήθων βλαβών του θώρακα και στη σταδιοποίηση όγκων του πνεύμονα. Ωστόσο, η υπεροχή της ραδιοσεσημασμένης χολίνης σε σύγκριση με το (18)F-FDG δεν έχει αποδειχθεί σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την ανίχνευση εγκεφαλικών μεταστάσεων.  Είναι λίγες, αλλά σημαντικές οι μελέτες σχετικά με τη ραδιοσεσημασμένη χολίνη PET και PET/CT σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) και μυοσκελετικούς όγκους, που  αναφέρονται στη βιβλιογραφία. 


Ο συνδυασμός ραδιοσεσημασμένης χολίνης και (18)F-FDG PET αυξάνει τον ρυθμό ανίχνευσης του HCC. Η διαγνωστική ακρίβεια του ραδιοσημασμένου PET χολίνης ή PET/CT φαίνεται να είναι ανώτερη σε σύγκριση με το (18)F-FDG PET ή PET/CT και τις συμβατικές μεθόδους απεικόνισης σε ασθενείς με όγκους οστών και μαλακών ιστών. 

 

Υπάρχει περιορισμένη εμπειρία σχετικά με το ρόλο της ραδιοσεσημασμένης χολίνης PET και PET/CT σε ασθενείς με όγκους κεφαλής και τραχήλου, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και γυναικολογικές κακοήθειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. 

 

Η διαγνωστική ακρίβεια του ραδιοσημασμένου PET χολίνης ή PET/CT φαίνεται να είναι ανώτερη σε σύγκριση με το (18)F-FDG PET ή PET/CT και τις συμβατικές μεθόδους απεικόνισης σε ασθενείς με όγκους οστών και μαλακών ιστών [6].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Johansson M, et al. One-carbon metabolism and prostate cancer risk: prospective investigation of seven circulating B vitamins and metabolites. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 May;18(5):1538-43.

2. Awwad HM, Geisel J, Obeid R. The role of choline in prostate cancer.Clin Biochem. 2012 Dec;45(18):1548-53. 

3. Glunde K, et al. Choline phospholipid metabolism in cancer: consequences for molecular pharmaceutical interventions. Mol Pharm. 2006 Sep-Oct;3(5):496-506.

4.Richman EL, et al. Choline intake and risk of lethal prostate cancer: incidence and survival. Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):855-863.

5. Krause BJ, Souvatzoglou M, Treiber U. Imaging of prostate cancer with PET/CT and radioactively labeled choline derivates. Urol Oncol. 2013 May;31(4):427-35.

6.Treglia G, Giovannini E, Di Franco D, Calcagni ML, Rufini V, Picchio M, Giordano A. The role of positron emission tomography using carbon-11 and fluorine-18 choline in tumors other than prostate cancer: a systematic review.
Ann Nucl Med. 2012 Jul;26(6):451-61.

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »