Η αντικαρκινική δράση της λουτεολίνης©

Υπό των Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach, Αικατερίνη Γκέλη - MD, Radiologist

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Aικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist) 
H λουτεολίνη είναι ένα φλαβονοειδές (3,4,5,7-τετραϋδροξυ φλαβόνη) γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα, όπως το σέλινο, ο μαϊντανός, το 
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών www.pharmagel.gr,    www.gelis.gr
Aικατερίνη Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 6944644820, kgkeli@hotmail.com
μπρόκολο, κρεμμύδι, ρίγανη, κόκκινη πιπεριά, θυμάρι[1]
Η λουτεολίνη εκτός από το ότι είναι ένας ισχυρός καθαριστής ελευθέρων ριζών, λειτουργεί επίσης ως αντιφλεγμονώδης και ανοσορρυθμιστικός παράγοντας, που επιδεικνύει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
 
Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι Κινέζοι ερευνητές διερεύνησαν μια άλλη βιολογική δραστηριότητα της λουτεολίνης, που μπορεί να έχει σημαντική ιατρική χρήση. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η λουτεολίνη είναι ένας ισχυρός αντιικός παράγοντας,  που μπορεί να διαταράξει τον πολλαπλασιασμό  των ιών, ιδιαίτερα του ιού της γρίπης Α. Ωστόσο, δεν είναι γνωστά πολλά για τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί η λουτεολίνη για να ασκήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Οι βιολογικές επιδράσεις της λουτεολίνης θα μπορούσαν να σχετίζονται λειτουργικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η αντιφλεγμονώδης δράση μπορεί να συνδέεται με την αντικαρκινική της ιδιότητα. Η αντικαρκινική ιδιότητα της λουτεολίνης σχετίζεται με την πρόκληση απόπτωσης και την αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, την μετάσταση και την αγγειογένεση. Επιπλέον, η λουτεολίνη ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα σε θεραπευτικά επαγόμενη κυτταροτοξικότητα μέσω της καταστολής των οδών κυτταρικής επιβίωσης όπως η 3'-κινάση της φωσφατιδυλινοσιτόλης (PI3K)/Akt, ο πυρηνικός παράγοντας κάπα Β (NF-kappaB) και ο αναστολέας της απόπτωσης με X-συνδεδεμένη πρωτεΐνη και διέγερσης οδών απόπτωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επάγουν τον καταστολέα όγκου p53.

Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η λουτεολίνη θα μπορούσε να είναι ένας αντικαρκινικός παράγοντας για διάφορους καρκίνους. Επιπλέον, πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδώσει μια ιδιότητα πρόληψης του καρκίνου στη λουτεολίνη.
 
Η λουτεολίνη δρα ως αντικαρκινικός παράγοντας ενάντια σε διάφορους τύπους ανθρώπινων κακοηθειών όπως καρκίνους του πνεύμονα, μαστού, γλοιοβλάστωμα, προστάτη, παχέος εντέρου και παγκρέατος. Αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη καρκίνου in vitro και in vivo με την αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, την προστασία από καρκινογόνα ερεθίσματα και την ενεργοποίηση της διακοπής του κυτταρικού κύκλου και με την πρόκληση απόπτωσης μέσω διαφορετικών οδών σηματοδότησης[2].
Η λουτεολίνη μπορεί επιπρόσθετα να αναστρέψει την επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάβαση (EMT) μέσω ενός μηχανισμού που περιλαμβάνει την συρρίκνωση του κυτταροσκελετού, επαγωγή της έκφρασης του επιθηλιακού βιοδείκτη E-καντχερίνη (Ε-cadherin) και με μείωση των μεσεγχυματικών βιοδεικτών N-cadherinσαλιγκάρι (snail) και βιμεντίνη.
Επιπλέον, η λουτεολίνη αυξάνει τα επίπεδα ενδοκυτταρικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) με την ενεργοποίηση της θανατηφόρας απόκρισης στο στρες του ενδοπλασματικού δικτύου και της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας στα κύτταρα γλοιοβλαστώματος και με την ενεργοποίηση εκφράσεων πρωτεϊνών που σχετίζονται με το στρες ER, συμπεριλαμβανομένης της φωσφορυλίωσης των  eIF2α, PERK, CHOP, ATF4 και της διασπασμένης-κασπάσης.[3].
Τα διατροφικά φλαβονοειδή λουτεολίνη και κουερσετίνη καταστέλλουν τις ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων του καρκίνου και το μεταστατικό δυναμικό των απομονωμένων καρκινικών κυττάρων του προστάτη[4].
Έχει βρεθεί ότι οι μηχανισμοί που διέπουν την επαγόμενη από τη λουτεολίνη αναστολή της βλαστικότητας των βλαστοκυττάρων είναι ότι η καταστολή της σηματοδότησης Wnt μέσω της ανοδικής ρύθμισης του FZD6 (υποδοχέας κλάσης φριζαρισμένου 6) που είναι ένας μηχανισμός που βασίζεται στην επαγόμενη από τη λουτεολίνη αναστολή της βλαστικότητας των καρκινικών βλαστοκυττάρων του προστάτη[5].
Η λουτεολίνη έχει την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο διαμορφώνοντας μονοπάτια κυτταρικής σηματοδότησης σε διάφορους τύπους καρκίνου. Οι μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η λουτεολίνη μπορεί να αναστείλει την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, την αγγειογένεση, την εισβολή, τη μετάσταση, τα mTOR/PI3K/Akt, STAT3, Wnt/β-κατενίνη και τη διακοπή του κυτταρικού κύκλου και να προκαλέσει απόπτωση. Περαιτέρω, επιστημονικά στοιχεία περιγράφουν ότι αυτή η ένωση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανοδική/κάτω ρύθμιση των microRNAs (miRNAs) στη θεραπεία του καρκίνου[6].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Luteolin, a flavonoid, as an anticancer agent: A review. Imran M, Rauf A, Abu-Izneid T, Nadeem M, Shariati MA, Khan IA, Imran A, Orhan IE, Rizwan M, Atif M, Gondal TA, Mubarak MS.Biomed Pharmacother. 2019 Apr;112:108612. 

2.Luteolin, a flavonoid with potential for cancer prevention and therapy. Lin Y, Shi R, Wang X, Shen HM.Curr Cancer Drug Targets. 2008 Nov;8(7):634-46.

3.Luteolin as an anti-inflammatory and neuroprotective agent: A brief review.Nabavi SF, Braidy N, Gortzi O, Sobarzo-Sanchez E, Daglia M, Skalicka-Woźniak K, Nabavi SM.Brain Res Bull. 2015 Oct;119(Pt A):1-11. 

4.Dietary Flavonoids Luteolin and Quercetin Suppressed Cancer Stem Cell Properties and Metastatic Potential of Isolated Prostate Cancer Cells. Tsai PH, Cheng CH, Lin CY, Huang YT, Lee LT, Kandaswami CC, Lin YC, Lee KP, Hung CC, Hwang JJ, Ke FC, Chang GD, Lee MT.Anticancer Res. 2016 Dec;36(12):6367-6380. 

5.Luteolin attenuates Wnt signaling via upregulation of FZD6 to suppress prostate cancer stemness revealed by comparative proteomics. Han K, Lang T, Zhang Z, Zhang Y, Sun Y, Shen Z, Beuerman RW, Zhou L, Min D.Sci Rep. 2018 Jun 4;8(1):8537.

6.Effects and Mechanisms of Luteolin, a Plant-Based Flavonoid, in the Prevention of Cancers via Modulation of Inflammation and Cell Signaling Molecules. Saleh A Almatroodi, Ahmad Almatroudi, Hajed Obaid A Alharbi, Amjad Ali Khan, Arshad Husain Rahmani.Molecules
. 2024 Feb 29;29(5):1093.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »