Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων πλήρους γάλακτος λιπαρών εκθέτει τους άνδρες σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη. Όσοι άνδρες έχουν ήδη εμφανίσει καρκίνο του προστάτη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο η νόσος τους να καταλήξει στο μοιραίο, καταναλώνοντας γάλα και γαλακτοκομικά. Αυτή η συσχέτιση πιθανόν δεν ισχύει για την κατανάλωση γάλακτος λίγων ή χωρίς λιπαρά. Η κατανάλωση γάλακτος λίγων ή χωρίς λιπαρά έχει σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μη επιθετικού καρκίνου του προστάτη (χαμηλού βαθμού κακοηθίας, αρχικό στάδιο, απεικονιστικά διαγνωσμένες περιπτώσεις).


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη  μη δερματική κακοήθεια στους άνδρες των χωρών της Δύσης. Η παθογένεση αυτής της νόσου είναι περίπλοκη και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ακόμη  κατανοητή. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δεν κατάφεραν να βρουν αξιοσημείωτους αιτιολογικούς παράγοντες και μόνο η προχωρημένη ηλικία (γήρας), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και η χώρα καταγωγής / εθνικότητα και οι διατροφικές συνήθεις θεωρούνται καθορισμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου [1]

Έχει δοθεί σημαντική προσοχή από τους ερευνητές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη. Υπάρχουν σήμερα μελέτες μετα- ανάλυσης που έγιναν σε πολύ μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αποκαλύπτεται η σχέση της κατανάλωσης πλήρους γάλακτος από άνδρες  και της σημαντικά αυξημένης θνησιμότητας  από καρκίνο του προστάτη [2].

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστός  ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός, μέσω του οποίου η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προάγει τη δημιουργία και την εξέλιξη της πορείας του καρκίνου του προστάτη.

Προς το παρόν,  έχουν περιγραφεί  διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίωνμέσω των οποίων τα γαλακτοκομικά και το γάλα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του προστάτη. Ο καθένας από αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να δράσει μόνος του ή σε συνδυασμό μεταξύ τους:

(1). Το ασβέστιο μειώνει την παραγωγή καλσιτριόλης (1,25 υδροξυβιταμίνη D3), η οποία έχει αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες.

 (2). H παρουσία του  ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 [IGF-1], ο οποίος σχετίζεται με πολλαπλασιασμό κυττάρων.

(3). Η καζεΐνη του γάλακτος προάγει την καρκινογένεση στον  προστάτη

 (4). H περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

 (5). Η παρουσία οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα. Ο ρόλος αυτών των πέντε παραγόντων εξετάζεται λεπτομερώς [3].

Ηλικίες στις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί ο καρκίνος του προστάτη

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη εκδηλώνονται στα άτομα άνω των 50 ετών ή και μεγαλύτερα. Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν συχνότερα οι Αφροαμερικανί, οι Αφρικανο-Καραϊβινοί, ή άτομα Αφρικανικής καταγωγής.. Από την άλλη πλευρά ο καρκίνος του προστάτη σπανίζει στους άνδρες Ασιατικής καταγωγής.

Η σχέση της κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών και του καρκίνου του προστάτη

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από διάφορες ζωικές πηγές θεωρούνται ισορροπημένες θρεπτικές τροφές [4]. Οι  διαιτητικές οδηγίες συνιστούν  την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για την επίτευξη βέλτιστης  υγείας [5]

Πρόσφατα, ωστόσο, τα υποτιθέμενα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αμφισβητηθεί και έχουν εντοπιστεί δυνητικοί κίνδυνοι  για την ανθρώπινη υγεία από τους επιστήμονες της διατροφής  και τους ερευνητές [6-8].

Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις  που μπορεί να είναι ευεργετικές  για την υγεία [9, 10],  εν τούτοις  έχουν δημοσιευτεί  μελέτες που αναφέρουν  ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν να περιέχουν επιβλαβείς  αναπαραγωγιές  και καρκινογόνες ορμόνες  [11, 12] και ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να προάγει τον καρκίνο αυξάνοντας  τα επίπεδα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα [insulin-like growth factor]  [13].

Υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύσεων οι οποίες αναφέρουν ότι ,  οι υψηλές καταναλώσεις γάλακτος και   γαλακτοκομικών προϊόντων  και το συνολικό διατροφικό ασβέστιο και το ασβέστιο των γαλακτοκομικών , αλλά όχι το ασβέστιο των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη.

Επειδή η περιεκτιότητα σε ασβέστιο διαφέρει στα διάφορα γαλακτοκομικά με έρευνες έχουν εντοπιστεί και άλλα συστατικά του γάλακτος και των γαλακτοκομικών, στα οποία αποδίδεται η ευθύνη  για την  αύξηση του κινδύνου πρόκλησης του καρκίνου του προστάτη [14].

Σε μια  έρευνα που έγινε στην Ισλανδία (2012) βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος από άνδρες στην εφηβεία (έναντι ομάδας ανδρών που δεν έπιναν συχνά γάλα ή έπαιρναν  μικρότερη ημερήσια δόση), αλλά όχι κατά τη διάρκεια της μέσης  ηλικίας ή σήμερα, συσχετίστηκε με αύξηση κατά 3,2 φορές του κινδύνου εμφάνισης προχωρημένου  καρκίνου του προστάτη. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η συχνή πρόσληψη γάλακτος στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη [15].

Η πιθανή σχέση  του ασβεστίου των γαλακτοκομικών και του καρκίνου του προστάτη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Υπάρχει σχέση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη , της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της φλεγμονώδους σηματοδότησης. Η φλεγμονή μπορεί να είναι σημαντικός μεσολαβητής για την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 [16].

Σε επιδημιολογική έρευνα που έγινε το 2001 από τον Chan JM και τους συνεργάτες  βρέθηκε ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου, κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη.

Αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι,  τα αυξημένα επίπεδα του ασβεστίου ελαττώνουν τις συγκεντρώσεις του μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 1,25 διυδρόξυβιταμίνης D3, που συμπεριφέρεται ως ορμόνη, και  προστατεύει τον προστάτη από το να αναπτύξει καρκίνο.

Στην εν λόγω έρευνα ερευνήθηκαν 20.885 άτομα, από τα οποία τα 1012 αποδεδειγμένα έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Οι πάσχοντες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου από γαλακτοκομικά, συγκριτικά με τους μη πάσχοντες [17].

Σε μια συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών κοόρτης (μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων, ο Aune D και οι συνεργάτες  (2015) ανέλυσαν  32 μελέτες  που είχαν δημοσιευτεί  μέχρι το 2013 και βρήκαν ότι οι αυξημένες προσλήψεις γαλακτοκομικών προϊόντων, γάλακτος, γάλακτος  χαμηλών λιπαρών και ασβεστίου γαλακτοκομικής προέλευσης μπορεί να αυξήσουν  το συνολικό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη.

Όμως επειδή η περιεκτικότητα σε ασβέστιο των διαφόρων τύπων γαλακτοκομικών διαφέρει, αναζητήθηκαν και άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, που λειτουργούν ως παράγοντες κινδύνου  πρόκλησης καρκίνου του προστάτη [18].

Οι διαταραχές ελέγχου  των μηχανισμών του μεταβολισμού του ασβεστίου είναι δυνητικός παράγοντας πρόκλησης καρκίνου του προστάτη

Η επιστημονική βιβλιογραφία περιέχει πολλά στοιχεία σχετικά με το ρόλο του ασβεστίου και των γαλακτοκομικών προϊόντων γενικά στη διαδικασία του νεοπλασματικού μετασχηματισμού του προστάτη. 

Αυτό πιθανότατα συνδέεται με το γεγονός ότι οι μεταβολές στη συγκέντρωση των ιόντων ασβεστίου συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία πλείστων βιοχημικών διαδικασιών στον ανθρώπινο οργανισμό,  όπως η έκκριση ορμονών και νευροδιαβιβαστών, το επίπεδο των κυκλικών νουκλεοτιδίων και  η κυτταρική ανάπτυξη, διαίρεση και διαφοροποίηση. 

Οι διαταραχές της ομοιόστασης του ασβεστίου στο σώμα μπορεί να προκληθούν από διάφορους μηχανισμούς, όπως η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου στη διατροφή, η έλλειψη βιταμίνης D3, οι δομικές και λειτουργικές μεταβολές στον υποδοχέα βιταμίνης D (VDR), διαταραχές του  υποδοχέα του ασβεστίου (CaSR) και οι αυξημένες τιμές των επιπέδων της παραθορμόνης (Οι μεταστάσεις στα οστά του καρκίνου του προστάτη είναι κυρίως βλαστικοί ή οστεοποιοί και συνήθως προκαλούν αύξηση των επιπέδων της παραθορμόνης καθώς τα ιόντα του ασβεστίου μεταφέρονται από τον ορό του αίματος στο βλαστικό οστούν [19], αλλαγές στους διαύλους  ιόντων ασβεστίου , διαταραχές του μεταβολισμού των φωσφορικών αλάτων (φωσφατονίνη και πρωτεΐνη Klotho), αλλαγές στο επίπεδο της πρωτεΐνης που σχετίζεται με την παραθυρεοειδική ορμόνη (PTHrP) και άλλα [20]. 

Όπως αποδείχτηκε με καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του προστάτη LNCaP, στα οποία προστέθηκε γάλα αγελάδας, παρατηρήθηκε αύξηση του πολλαπλασιασμού τους κατά 30%. Αντιθέτως καλλιεργώντας αυτού του τύπου τα καρκινικά κύτταρα και προσθέτοντας γάλα αμυγδάλου  παρατηρήθηκε μείωση της αύξησης του αριθμού των καρκινικών κυττάρων κατά 30% [21].

Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών  και κυρίως το κεκορεσμένο λίπος προάγουν τον κίνδυνο της καρκινογένεσης του προστάτη

Υπάρχει  σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πλήρους γάλακτος και του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη  καθώς και της ειδικής θνησιμότητάς του μπορεί να προκληθεί από τη δράση των αποτελεσμάτων των λιπαρών του γάλακτος και κυρίως του κεκορεσμένου λίπους ή άλλων παραγόντων, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της υπερινσουλιναιμίας.

Το πλήρες γάλα έχει  40 φορές περισσότερο κεκορεσμένο λίπος  συγκριτικά με το αποβουτυρομένο γάλα [31].

Τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν θετικά συσχετιστεί  με υψηλότερες συγκεντρώσεις C-πεπτιδίου, το οποίο έχει σχετιστεί θετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη [32, 33].

H κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων  υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ιδιαίτερα του  πλήρους  γάλακτος, σε υγιείς άνδρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας επιθετικού καρκίνου του προστάτη. 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο David Tat, BS και οι συνεργάτες του (2018) με μια  προοπτική μελέτη,  που έκαναν  σε 1.334 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη στο Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE ™). Το CaPSURE είναι πληθυσμιακό μητρώο ανδρών με καρκίνο του προστάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες [22]. 

Οι άνδρες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την χρονική περίοδο από το  2004-2005 (κατά μέσον όρο  παρέλευση 2 ετών, μετά τη διάγνωση) και παρακολουθήθηκαν έως το 2016 για μια πιθανή υποτροπή της νόσου, που ορίστηκε  ως: θάνατος από καρκίνο του προστάτη, οστικές μεταστάσεις, βιοχημική επανάληψη ή δευτερογενής  θεραπεία. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

Κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης, που διήρκεσε μέχρι  8 έτη, παρατηρήθηκαν   137 συμβάντα επανεμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεταξύ των 1.334 ανδρών που διαγνώστηκαν με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη πάνω από 9.630 άτομα-έτη παρακολούθησης.

Οι άνδρες που κατανάλωσαν > 4 μερίδες / εβδομάδα έναντι 0-3 μερίδες / μήνα πλήρους γάλακτος είχαν 73% αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. 

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) τροποποίησε τη συσχέτιση. Από τους άνδρες με ΔΜΣ ≥ 27kg / m 2 , > 4 μερίδες / εβδομάδα,  έναντι 0-3 μερίδες / μήνα πλήρους γάλακτος συσχετίστηκαν με έναν τριπλάσιο κίνδυνο υποτοπής Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση σε άνδρες με ΔΜΣ <27kg / m 2 . Το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και άλλες γαλακτοκομικές τροφές δεν συσχετίστηκαν με υποτροπή.

Με την παραπάνω μελέτη βγαίνει το συμπέρασμα ότι, η κατανάλωση πλήρους γάλακτος, μετά τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου, ιδιαίτερα μεταξύ των πολύ υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών. Τα άτομα με καρκίνο του προστάτη που επιλέγουν να πίνουν γάλα θα πρέπει να επιλέξουν τελείως άπαχο γάλα ή γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά [22].

Η αύξηση του IGF-1 από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες τα επίπεδα του κυκλοφορούντος ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα -1 στην κυκλοφορία του αίματος σχετίζονται θετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη [23]

Σε έναν αριθμό πειραματικών ερευνών και μελετών παρατήρησης  αναφέρεται ότι έχουν ανιχνευτεί  αυξημένες συγκεντρώσεις του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 [Insulin-like growth factor-1 (IGF-1)]  στην κυκλοφορία του αίματος με την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό το εύρημα έχει επιβεβαιωθεί  με μελέτες μετα-ανάλυσης και συγχρονικές μελέτες.

Σε δέκα, από 15, συγχρονικές μελέτες (cross-sectional studies) βρέθηκε ότι υπάρχει στατιστικά θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και των επιπέδων του IGF-I στην κυκλοφορία του αίματος. Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έδειξαν  ότι τα επίπεδα του IGF-I στην κυκλοφορία του αίματος ήσαν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που κατανάλωναν γάλα. Μετά τη μετά-ανάλυση η μέση αύξηση του IGF-I στο αίμα της  ομάδας που κατανάλωνε γάλα έφτασε τα  13.8 ng/ml, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν γάλα.

Οι τρέχουσες αποδείξεις δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του IGF-I στο αίμα [24].

Τα αυξημένα επίπεδα του  lGF-I στο αίμα σχετίζονται θετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του προστάτη [25].

Το γάλα από αγελάδες, στις οποίες  χορηγήθηκε για θεραπευτικούς λόγους ανασυνδυασμένη βόειος αυξητική ορμόνη [recombinant bovine growth hormone (rBGH)] περιείχε υψηλότερα μέσα επίπεδα  IGF-1, συγκριτικά με το γάλα αγελάδας που δεν τους χορηγήθηκε  rBGH [26].

Οι παράγοντες IGF-I, IGF-II και οι συνδετικές πρωτεΐνες IGFBP-1-6 παίζουν ρόλο κλειδί στον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση, και την απόπτωση των κυττάρων, που σημαίνει την πιθανή συμμετοχή τους στην καρκινογένεση. Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν τη συσχέτιση μεταξύ των  IGFs [insulin-like growth factor I (IGF-I), IGF-II, insulin-like binding protein-2 (IGFBP-2), IGFBP-3] και του καρκίνου του προστάτη [27].

Συνολικά, με μελέτες παρατήρησης, πειραματικές έρευνες και γενετικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους , αποδείχτηκε ο  ρόλος  της βιοχημικής οδού του  IGF και ιδιαιτέρως του  IGF-I στην αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του προστάτη από την κατανάλωση  γάλακτος και γαλακτοκομικών [28] .

Η πρωτεΐνη του γάλακτος  καζεΐνη προάγει τον πολλαπλασιασμό  των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη

Σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων PC3 και  LNCaP του προστάτη προστέθηκε  1 mg/mL  α-καζεΐνης  και καζεΐνης. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας των κυττάρων PC3 επέδειξαν αύξηση του πολλαπλασιασμού κυττάρων  κατά 228% και 166%, αντιστοίχως. Ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων του προστάτη LNCaP αυξήθηκε επίσης κατά  134% και  142%, αντιστοίχως. Ο μηχανισμός του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων  PC3 και  LNCaP από την α-καζεΐνη και την καζεΐνη  δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη δράση του IGF-1, διότι τα επίπεδα του  IGF-1 δεν άλλαξαν με τη χορήγηση της α-καζεΐνης  και καζεΐνης [29].

Αποδείχτηκε εργαστηριακά ότι η α-καζείνη αλλάζει τα προφίλς της γονιδιακής έκφρασης και προάγει την ογκογένεση των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη [30].

H παρουσία ορμονών στο γάλα είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του προστάτη

Για πρόκληση καρκίνου του προστάτη δεν έχουν ενοχοποιηθεί μόνο τα ανδρογόνα, αλλά και τα οιστρογόνα. Έχει αποδειχτεί ότι σημαντικές ποσότητες του αγελαδινού γάλακτος του εμπορίου προέρχονται  από έγκυες αγελάδες. Αυτό το γάλα  περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων και προγεστερόνης, που απελευθερώνονται ανεξέλεγκτα  στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα.

Επί του παρόντος, οι αγελάδες γενικά αρμέγονται   μέχρι και 60 ημέρες πριν από τον  αναμενόμενο τοκετό τους. Αυτό το πράγμα υ σημαίνει ότι, το γάλα από τις αγελάδες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους μπορεί να περιέχει έως και 20 φορές περισσότερα οιστρογόνα από το γάλα  αγελάδων  που δεν είναι έγκυες [34].

Η κατανάλωση γάλακτος από άνδρες και παιδιά, το οποίο προέρχεται  από έγκυες αγελάδες έδειξε ότι, τα οιστρογόνα στο γάλα απορροφώνται  και καταστέλλεται η έκκριση της γοναδοτροπίνης με επακόλουθο τη μείωση της έκκρισης τεστοστερόνης. Ένεκα τούτου θα μπορούσε να επηρεαστεί η  σεξουαλική ωρίμανση παιδιών  από τη συνηθισμένη καθημερινή πρόσληψη γάλακτος αγελάδας [35].

Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη εκφράζουν υποδοχείς οιστρογόνων. Η θεραπεία στέρησης ανδρογόνου του καρκίνου του προστάτη έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τη βιολογική δραστηριότητα των στρωματικών υποδοχέων οιστρογόνου, οι οποίοι μπορεί συνεργικά να ενισχύσουν τη σηματοδότηση της mTORC1 (ρυθμιστής κλειδί της κυτταρικής ανάπτυξης και του κυτταρικού πολλαπλασιασμού) [35].

Η υπερδραστηριοποίηση  του mTORC1 αυξάνει στα άτομα με καρκίνο και αυτό έχει ως επακόλουθο την προαγωγή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, την κυτταρική διηθητικότητα και την αγγειογένεση, που υποκινούν την προαγωγή του καρκίνου και την ανάπτυξη χημειοαντίστασης , παρεμποδίζοντας την απόπτωση [36, 37].

Η επίμονη υπερδραστηριοποίηση του mTORC1 σχετίζεται με το γήρας και την πρόκληση διαταραχών που σχετίζονται με το γήρας, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι [37].

Αν και είναι πολύ γνωστό ότι τα λιποδιαλυτά στεροειδή του γάλακτος κατανέμονται μέσα στο λίπος του γάλακτος, τα συζευγμένα οιστρογόνα έχουν ανιχνευτεί σε σημαντικές ποσότητες στο γάλα χαμηλών λιπαρών [38].

Αυτό έχει επιβεβαιωθεί  με διάφορες μελέτες, στις οποίες αναφέρεται με έμφαση η  ισχυρότερη σχέση του καρκίνου του προστάτη με την κατανάλωση γάλακτος χαμηλών λιπαρών  ή χωρίς λιπαρά, παρά με την κατανάλωση πλήρους γάλακτος [39-41].

Ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό ότι το πρωτεινικό κλάσμα  του γάλακτος μπορεί να δράσει συνεργικά με τα συζευγμένα οιστρτογόνα που υπάρχουν στο γάλα χαμηλών λιπαρώ ν του εμπορίου και να προαχθεί η καρκινογένεση του προστάτη.

Επιπλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι ο η συνδυασμένη κατανάλωση γάλακτος και τυριού σχετίζεται με αύξηση της θνησιμότητας των ανδρών με καρκίνο του προστάτη [42]. Η κατανάλωση γάλακτος και τυριού στις ποικίλες μελέτες αναφέρεται ως ολικά γαλακτοκομικά [43].

H κατανάλωση τυριού είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή λίπους που προέρχεται από γάλα. Το αγελαδινό γάλα, με το οποίο παρασκευάζεται το τυρί, συνήθως περιέχει  μεταβολίτες οιστρογόνων που προέρχονται από εγκυμονούσες αγελάδες. Αυτοί οι μεταβολίτες βρίσκοντα ως ελεύθεροι ή συζευγμένοι [44, 45].

Η υπερβολική κατανάλωση τυριού που παρασκευάζεται από γάλα του εμπορίου εγκύων αγελάδων παρέχει ανεπιθύμητα φορτία οιστρογόνων, τα οποία συνεργικά μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα ενδογενή αποτελέσματα των πρωτεϊνών του γάλακτος, που προάγουν την ανάπτυξη.

Συνεπώς, ουσιαστικές αποδείξεις υποστηρίζουν την άποψη ότι η βιολογική σηματοδότηση του γάλακτος μοιράζει συνεργικά αποτελέσματα με την καρκινική σηματοδότηση  mTORC1 των βιοχημικών οδών του καρκίνου του προστάτη.

Η κατανάλωση γάλακτος του εμπορίου, αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις της ινσουλίνης, του IGF-1, λευκίνης [Η λευκίνη είναι ένα σημαντικό απαραίτητο αμινοξύ που ενεργοποιεί τον  (mTORC1)], οιστρογόνων και προδρόμων ανδρογόνου, μπορεί να πολλαπλασιάσει μια προϋπάρχουσα υψηλή mTORC1 σηματοδότηση , λόγω γενετικών αλλαγών της βιοχημικής οδού  PI3K/PTEN/Akt/Rheb/mTORC1 των καρκινικών κυττάρων [37].

Αποφεύγοντας το γάλα και τα γαλακτοκομικά από τους έφηβους και τους ενήλικες μειώνεται η δραστηριότητα του mTORC1.



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Skrajnowska D, Bobrowska-Korczak B, Tokarz A. Disorders of Mechanisms of Calcium Metabolism Control as Potential Risk Factors of Prostate Cancer.Curr Med Chem. 2017;24(38):4229-4244. 

2. Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016 Oct 21;15(1):91.

3.Peter  W. Parodi. Dairy product consumption and the risk of prostate cancer. International Dairy Journal. Volume 19, Issue 10, October 2009, Pages 551-565

4.Pereira PC. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition. 2014 Jun; 30(6):619-27.[PubMed] [Ref list]

5.U.S. Department of Health and Human Services and U.S, Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. 2015. Available athttp://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/ [Ref list]

6.Ludwig DS, Willett WC Three daily servings of reduced-fat milk: an evidence-based recommendation? JAMA Pediatr. 2013 Sep; 167(9):788-9. [PubMed] [Ref list]

7.Hamilton A. Got milked? How the milk kick is making you sick. 2015. https://www.chapters.indigo.ca/en-ca/books/product/9781443421270-item.html?ref=item_page:richrel:rr-carousel:json1 [Ref list]

 8.Hyman M. Got proof? Lack of evidence for milk’s benefits. http://drhyman.com/blog/2013/07/05/got-proof-lack-of-evidence-for-milks-benefits/

9.Pereira PC. Milk nutritional composition and its role in human health. Nutrition 2014;30:619–27. 10.1016/j.nut.2013.10.011 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

10.Pufulete M. Intake of dairy products and risk of colorectal neoplasia. Nutr Res Rev 2008;21:56–67. 10.1017/S0954422408035920 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

11.Qin LQ, Wang PY, Kaneko T, et al. Estrogen: one of the risk factors in milk for prostate cancer. Med Hypotheses 2004;62:133–42. 10.1016/S0306-9877(03)00295-0 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

12.Maruyama K, Oshima T, Ohyama K. Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows. Pediatr Int 2010;52:33–8. 10.1111/j.1442-200X.2009.02890.x [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar

13.Renehan AG, Zwahlen M, Minder C, et al. Insulin-like growth factor (IGF)-I, IGF binding protein-3, and cancer risk: systematic review and meta-regression analysis. Lancet 2004;363:1346–53. 10.1016/S0140-6736(04)16044-3 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

14.Aune D, Navarro Rosenblatt DA, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC, Vatten LJ, Norat T. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):87-117. 

15.Torfadottir JESteingrimsdottir LMucci LAspelund TKasperzyk JLOlafsson OFall KTryggvadottir LHarris TBLauner LJonsson ETulinius H,Stampfer MAdami HOGudnason VValdimarsdottir UA. Milk intake in early life and risk of advanced prostate cancer.Am J Epidemiol. 2012 Jan 15;175(2):144-53. doi: 10.1093/aje/kwr289. Epub 2011 Dec 20.

16.Xie DD, Chen YH, Xu S, Zhang C, Wang DM, Wang H, Chen L, Zhang ZH, Xia MZ, Xu DX, Yu DX. Low vitamin D status is associated with inflammation in patients with prostate cancer.Oncotarget. 2017 Mar 28;8(13):22076-22085. 

17. Chan JMStampfer MJMa JGann PHGaziano JMGiovannucci EL. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2001 Oct;74(4):549-54.

18.Aune D, Navarro Rosenblatt DA, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC, Vatten LJ, Norat T. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):87-117.

19.Schwartz GG. Prostate cancer, serum parathyroid hormone, and the progression of skeletal metastases. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Mar;17(3):478-83. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-07-2747.

20.Skrajnowska DBobrowska-Korczak BTokarz A. Disorders of Mechanisms of Calcium Metabolism Control as Potential Risk Factors of Prostate Cancer. Curr Med Chem. 2017;24(38):4229-4244. doi: 10.2174/0929867324666170913102834.

21.Tate PLBibb RLarcom LL. Milk stimulates growth of prostate cancer cells in culture. Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1361-6. doi: 10.1080/01635581.2011.609306. Epub 2011 Nov 1.

22. Tat DKenfield SACowan JEBroering JMCarroll PRVan Blarigan ELChan JM. Milk and other dairy foods in relation to prostate cancer recurrence: Data from the cancer of the prostate strategic urologic research endeavor (CaPSURE™).Prostate. 2018 Jan;78(1):32-39. doi: 10.1002/pros.23441. Epub 2017 Nov 6.

23.Qin LQ, He K, Xu JY. Milk consumption and circulating insulin-like growth factor-I level: a systematic literature review. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 7:330-40. 

24.Qin LQHe KXu JY. Milk consumption and circulating insulin-like growth factor-I level: a systematic literature review. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 7:330-40.

25.Rowlands MA, Gunnell D, Harris R, et al. Circulating insulin-like growth factor peptides and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Int J Cancer. 2009;124(10):2416–2429. doi: 10.1002/ijc.24202.[PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

26.Suresh Sutariya., et al. “Review: Milk and Milk Products, Insulin-like Growth Factor-1 and Cancer”. EC Nutrition 13.11 (2018): 696-705.

27.Young NJMetcalfe CGunnell DRowlands MALane JAGilbert RAvery KNDavis MNeal DEHamdy FCDonovan JMartin RMHolly JM. A cross-sectional analysis of the association between diet and insulin-like growth factor (IGF)-I, IGF-II, IGF-binding protein (IGFBP)-2, and IGFBP-3 in men in the United Kingdom. Cancer Causes Control. 2012 Jun;23(6):907-17.

28.Harrison S, Lennon R, Holly J, Higgins JPT, Gardner M, Perks C, Gaunt T, Tan V, Borwick C, Emmet P, Jeffreys M, Northstone K, Rinaldi S, Thomas S, Turner SD, Pease A, Vilenchick V, Martin RM, Lewis SJ. Does milk intake promote prostate cancer initiation or progression via effects on insulin-like growth factors (IGFs)? A systematic review and meta-analysis. Cancer Causes Control. 2017 Jun;28(6):497-528. 

29.Park SWKim JYKim YSLee SJLee SDChung MK. A milk protein, casein, as a proliferation promoting factor in prostate cancer cells. World J Mens Health. 2014 Aug;32(2):76-82. doi: 10.5534/wjmh.2014.32.2.76. Epub 2014 Aug 26.

30.Kim JYBang SILee SD. α-Casein Changes Gene Expression Profiles and Promotes Tumorigenesis of Prostate CancerCells. Nutr Cancer. 2019 Jun 1:1-13.

31.USDA National Agricultural Library. USDA National Nutrient Database for Standard Reference; 2011 [cited 2012 Oct 8]. Available from: http://ndb.nal.usda.gov. [Ref list

32.Giovannucci E, Rimm EB, Liu Y, Willett WC. Height, predictors of C-peptide and cancer risk in men. Int J Epidemiol. 2004 Feb; 33(1):217-25.[PubMed] [Ref list]

33.Song Y, Chavarro JE, Cao Y, Qiu W, Mucci L, Sesso HD, Stampfer MJ, Giovannucci E, Pollak M, Liu S, Ma J. Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr. 2013 Feb;143(2):189-96.

34.Grgurevic NKoracin JMajdic GSnoj T. Effect of dietary estrogens from bovine milk on blood hormone levels and reproductive organs in mice. J Dairy Sci. 2016 Aug;99(8):6005-6013. doi: 10.3168/jds.2015-10610. Epub 2016 Jun 2.

35.Maruyama K, Oshima T, Ohyama K. Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows. Pediatr Internat. 2010;52:33–38. doi: 10.1111/j.1442-200X.2009.02890.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

36.McCarty MF. mTORC1 activity as a determinant of cancer risk--rationalizing the cancer-preventive effects of adiponectin, metformin, rapamycin, and low-protein vegan diets. Med Hypotheses. 2011 Oct;77(4):642-8. doi: 10.1016/j.mehy.2011.07.004.

37.Bodo C. Melnik. Milk—A Nutrient System of Mammalian Evolution Promoting mTORC1-Dependent Translation. Int J Mol Sci. 2015 Aug; 16(8): 17048–17087.

38.Raught B., Peiretti F., Gingras A.C., Livingstone M., Shahbazian D., Mayeur G.L., Polakiewicz R.D., Sonenberg N., Hershey J.W. Phosphorylation of eucaryotic translation initiation factor 4B Ser422 is modulated by S6 kinases. EMBO J. 2004;23:1761–1769.

39.Torniainen S, Hedelin M, Autio V, Rasinperä H, Augustsson Bälter K, Kint A, Bellocco R, Wiklund F, Stattin P, Ikonen T, Tammela TL, Schleutker J, Grönberg H, Järvelä I. Lactase persistence, dietary intake of milk, and the risk for prostate cancer in Sweden and Finland. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.2007;16:956–961. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-06-0985. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

40.Park SY, Murphy SP, Wilkens LR, Stram DO, Henderson BE, Kolonel LN. Calcium, vitamin D, and dairy product intake and prostate cancer risk. The Multiethnic Cohort Study. Am J Epidemiol. 2007;166:1259–1269. doi: 10.1093/aje/kwm269. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

41.Mitrou PN, Albanes D, Weinstein SJ, Pietinen P, Taylor PR, Virtamo J, Leitzmann MF. A prospective study of dietary calcium, dairy products and prostate cancer risk (Finland) Int J Cancer. 2007;120:2466–2473. doi: 10.1002/ijc.22553. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

42.Ganmaa D, Li XM, Wang J, Qin LQ, Wang PY, Sato A. Incidence and mortality of testicular and prostatic cancers in relation to world dietary practices. Int J Cancer. 2002;98:262–267. doi: 10.1002/ijc.10185.[PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

43.Allen NE, et al.  Animal foods, protein, calcium and prostate cancer risk: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Br J Cancer. 2008;98:1574–1581. doi: 10.1038/sj.bjc.6604331. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

44.Malekinejad H, Scherpenisse P, Bergwerff AA. Naturally occurring estrogens in processed milk and in raw milk (from gestated cows) J Agric Food Chem. 2006;54:9785–9791. doi: 10.1021/jf061972e. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

45.Farlow DW, Xu X, Veenstra TD. Quantitative measurement of endogenous estrogen metabolites, risk-factors for development of breast cancer, in commercial milk products by LC-MS/MS. J Chromatography B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2009;877:1327–1334. doi: 10.1016/j.jchromb.2009.01.032.[PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]


















Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »