Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με τη χρήση του Εστιασμένου Υπέρηχου Υψηλής Έντασης [High-Intensity Focused Ultrasound (HIFU)]©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Η κλινική έρευνα σχετικά με τη θεραπεία με HIFU για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με HIFU περίπου 65.000 ασθενείς, κυρίως με τη συσκευή Ablatherm (EDAP TMS, Lyon, France). Η νεοεγχειρητική διουρηθρική εκτομή του προστάτη έχει συνδυαστεί με HIFU από το 2000 για τη μείωση του μεγέθους του προστάτη, τη διευκόλυνση της καταστροφής του ιστού και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών. Η εστιακή θεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού / ενδιάμεσου κινδύνου. Η θεραπεία με HIFU βασίζεται στην πλήρη κατάλυση του όγκου εντός του προστάτη με τη διατήρηση του φυσιολογικού παρεγχύματος και την καλύτερη διατήρηση των ουρογεννητικών λειτουργιών.


Τα τελευταία 25 χρόνια, το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών αυξήθηκε σχεδόν 4 kat;a έτη και η ηλικία ανίχνευσης καρκίνου του προστάτη μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 10 χρόνια με τη διάγνωση να γίνεται όλο και συχνότερα  στα  πρώιμα στάδια της νόσου, όπου είναι δυνατή η εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής. 
Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος,  Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, Τ. 2741026631, 6944280764,  pharmage@otenet.gr,    www.gelis.gr           IΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία,  Κλινική Βιοχημεία, Προληπτική Ιατρική, Υπερβαρική Ιατρική, Έρευνα των εφαρμογών της βοτουλινικής τοξίνης στην Ιατρική. 
Γκέλη Αικατερίνη
Ιατρός, 
Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Αυτές οι μεταβαλλόμενες τάσεις στην ηλικία και την έκταση της κακοήθειας κατά τη φάση της διάγνωσης έχουν αποκαλύψει περιορισμούς, που έχουν  επιδείξει οι  συμβατικές θεραπευτικές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού κινδύνου επιθετικής υποτροπής του καρκίνου και του κινδύνου μακροχρόνιας νοσηρότητας από το ουροποιητικό σύστημα  και των επιζήμιων επιπτώσεών του στην ποιότητα ζωής του ασθενούς (QOL). 

Η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των μειονεκτημάτων της ριζικής προστατεκτομής, της  εξωτερικής ακτινοθεραπείας και της βραχυθεραπείας έχει προκαλέσει την αναζήτηση εναλλακτικών θεραπευτικών θεραπειών που προσφέρουν συγκρίσιμα ποσοστά ελέγχου του καρκίνου και λιγότερη νοσηρότητα σχετιζόμενη με τη θεραπεία,  για την καλύτερη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών.


Η κλινική έρευνα σχετικά με τη θεραπεία με HIFU για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με HIFU περίπου 65.000 ασθενείς, κυρίως με τη συσκευή Ablatherm (EDAP TMS, Lyon, France). 

Η νεοεγχειρητική διουρηθρική εκτομή του προστάτη έχει συνδυαστεί με HIFU από το 2000 για τη μείωση του μεγέθους του προστάτη, τη διευκόλυνση της καταστροφής του ιστού και την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών. 

Οι πρόοδοι στις τεχνολογίες απεικόνισης αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα ανώτερη απόδοση  του HIFU, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη μετεπεμβατική νοσηρότητα των ασθενών..

Η συνεχιζόμενη έρευνα με το ΗIFU ως εστιακής θεραπείας καταστάσεων καρκίνου του προσρτάτη, που χρειάζονται θεραπεία διάσωσης και ανακούφισης θα επεκτείνει το ρόλο του HIFU, ως μιας εξαιρετικά ευέλικτης μη επεμβατικής θεραπείας του καρκίνου του προστάτη [1].

O HIFU  Έχει αναδειχτεί ως ένας αποτελεσματικός μια μη επεμβατικός τρόπος θεραπείας του προστάτη υποσχόμενος πολλά υποχόμενα κλινικά αποτελέσματα [2].

Τεχνικές πληροφορίες

ο HIFU (Εστιασμένος Υπέρηχος  Υψηλής Εντασης) είναι μια πηγή ενέργειας με βάση τη θερμότητα που χρησιμοποιείται για την κατάλυση ιστών (είδος καυτηριασμού). Ο HIFU  έχει αρκετές κλινικές εφαρμογές και η κατάλυση του καρκίνου του προστάτη είναι αυτή που έχει ερευνηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η εστιακή θεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού / ενδιάμεσου κινδύνου. Η θεραπεία με HIFU βασίζεται στην πλήρη κατάλυση του όγκου εντός του προστάτη με τη διατήρηση του φυσιολογικού παρεγχύματος και την καλύτερη διατήρηση των ουρογεννητικών λειτουργιών. 

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι κυρίως  μια πλυπαραγοντική και πολυκεντρική νόσος, εν τούτοις υποστηρίζεται ότι μια ειδική κυρίαρχη ή επικρατούσα (μεγάλου όγκου) ‘’βλάβη δείκτης’’ κατευθύνει τη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου.

 Η χρήση του HIFU για τοπική κατάλυση του καρκίνου του προστάτη έχει δείξει ικανοποιητικό έλεγχο του καρκίνου με χαμηλότερη μετεπεμβατική νοσηρότητα και καλύτερη διατήρηση της σεξουαλικής ικανότητας και της στύσης, σε όσους από τους ασθενείς δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπείες που ήδη έχουν καταστρέψει αυτές τις λειτουργίες [3].

Ενδείξεις εφαρμογής του HIFU στον καρκίνο του προστάτη

Ο (HIFU χρησιμοποιείται από τις αρχές του  1990, ως μια εναλλακτική θεραπεία του προστάτη [4].

Στις ενδείξεις χρησιμοποίησης του ΗIFU, για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη περιλαμβανονται. Ο εντοπισμένος καρκίνος στον προστάτη, χωρίς μεταστάσεις και ο υποτροπιάζων εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη, μετά από ακτινοθεραπεία, χωρίς μεταστάσεις (θεραπεία διάσωσης).

Στον πρωτογενή εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη επιχειρείται πλήρης πλήρη κατάλυση όλου του προστάτη, του μισού προστάτη, των ¾ του προστάτη. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται παρακολούθηση ασθενών επί 8,1 έτη μετά τη θεραπεία.  Η κύρια παρενέργεια που αναφέρεται είναι ο σχηματισμός της σκλήρυνσης του αυχένα της ουροδόχου κύστης. 

Η σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα, εντοπισμένο καρκίνο μετά από ακτινοθεραπεία εφαρμογή του HIFU αναφέρεται ως κύρια παρενέργεια η ακράτεια των ούρων και σπανίως η δημιουργία ουρητηρορθικού συριγγίου.

 Οι τεχνικές βελτιώσεις στο HIFU επιτρέπουν τον σχεδιασμό αποτελεσματικότερης θεραπείας με τη βοήθεια της πολυπαραμετρικής μαγνητικής απεικόνισης σύντηξης (mpMRI). Η πιθανότητα δημιουργίας ουρητηρορθικού συριγγίου έχει ελαχιστοποιηθεί με τη δημιουργία περιβάλλοντος ψύξης στο ορθό με την βελτίωση του ηχοβολέα [5].

Η θεραπεία του μονόπλευρου καρκίνου του προστάτη με τον HIFU έχει δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα  με υψηλό έλεγχο καρκίνου και χαμηλή νοσηρότητα.

Ο HIFU προκαλεί άμεση και μη αναστρέψιμη πηκτική (coagulative)  νέκρωση  με σαφώς  οριοθετημένα όρια καθιστώντας τον  HIFU ελκυστική επιλογή θεραπείας για εστιακή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του  προστάτη [6]

 Τα αποτελέσματα του HIFU για θεραπεία του πρωταρχικού εντοπισμένου καρκίνου  είναι όμοια με αυτά της standar συμβατικής ακτινοθεραπείας, έστω και αν δεν έχουν γίνει μη τυχαιοποιημένες συγκριτικές μελέτες ή ακόμη και αν δεν υπήρχαν  δεν υπήρχαν δημοσιεύσεις δεκαετούς μετεπεμβατικής παρακολούθησης  των θεραπευθέντων ασθενών μέχρι το 2016.

 Η θεραπεία διάσωσης με τον  HIFU ασθενών  μετά την αποτυχία της ακτινοθεραπείας καρκίνου του προστάτη βαίνει αυξανομένη με  ογκολογικές αποτελέσματα, παρόμοια με εκείνα,  που επιτυγχάνονται με χειρουργική επέμβαση,  αλλά με το πλεονέκτημα ότι υπάρχουν λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο  HIFU είναι μια εξελισσόμενη τεχνολογία τέλεια προσαρμοσμένη για εστιακή θεραπεία.

 Έτσι, η εστιακή θεραπεία με τον  HIFU είναι μια άλλη διαδρομή που πρέπει να διερευνηθεί, όταν λαμβάνεται υπόψη  η ακρίβεια και η αξιοπιστία των τεχνικών χαρτογράφησης του καρκίνου του προστάτη.

Το HIFU είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για μια τέτοια θεραπεία, αφού είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα του  HIFU και η τοξικότητά του είναι  εξαρτώνται και από τον  όγκο του αδένα του προστάτη που υποβάλλεται σε θεραπεία [7].

Αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη με Focal One® HIFU

H  θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα με Εστιασμένο Υπέρηχο  Υψηλής Εντασης [focal high intensity focused ultrasound (HIFU)] καθοδηγούμενο με Μαγνητική Τομογραφία / διορθικό υπέρήχο (MRI / TRUS).

Αυτή η θεραπεία  του προστάτη έχει πρόσφατα αναπτυχθεί ως μια εκλεκτική θεραπεία με HIFU, ώστε να καταστεί δυνατή η  στοχευμένη κατάλυση (ablation)  του καρκίνου του προστάτη . Ο von Hardenberg J και οι συνεργάτες (2018) δημοσίευσαν μια σειρά ασθενών που έλαβαν θεραπεία με εστιακή θεραπεία HIFU ,  και συζήτησαν  τις πιθανές παγίδες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις ενδείξεις της εφαρμογής της HIFU.

Με μια  προοπτική μελέτη σε ένα κέντρο παρουσίασαν ι τα αποτελέσματα των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, που έλαβαν θεραπεία από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016. Η παρακολούθηση των ασθενών ήταν τουλάχιστον 12 μήνες. 

Η MRI / TRUS-καθοδηγούμενη από τη σύντηξη HIFU [MRI/TRUS-fusion-guided HIFU]  πραγματοποιήθηκε υπό γενική αναισθησία χρησιμοποιώντας τη συσκευή Focal One® (EDAP, Γαλλία). 

Μετά από 12 μήνες λήφθηκε μια βιοψία μάρτυρα, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα βιοτεχνολογίας αρτηριακής σύντηξης MRI / TRUS Artemis (Eigen, Καλιφόρνια) που συνδυάζει στοχευμένους και συστηματικούς πυρήνες. 

Μετρήθηκαν  οι αλλαγές του  PSA και καταγράφηκαν οι επιπλοκές, χρησιμοποιώντας το σύστημα ταξινόμησης   Clavien-Dindo.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Θεραπεύτηκαν είκοσι τέσσερις ασθενείς  με  PSA <10 ng / ml, εξ αυτών οι  17 είχαν Gleason 3 + 3 και οι 7  Gleason 3 + 4) . Στην απεικόνιση υπήρχε μια εστία ή δύο εστίες καρκίνου και σύμφωνα με το σύστημα PI-RADS υπήρχαν 3-5 βλάβες (19 ασθενείς) ή χωρίς PI-RADS βλάβες  (5 ασθενείς). Δεκαεννέα ασθενείς υποβλήθηκαν σε εστιακή HIFU  (focal HIFU), πέντε ασθενείς HIFU ζώνης (zonal HIFU).

Από τους 20 ασθενείς που είχαν βιοψίες στους 12 μήνες, οι 8 ασθενείς είχαν θετική βιοψία εντός της ζώνης κατάλυσης (συνολικός ρυθμός χωρίς καρκίνο : 60%). Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ορισμούς του  κλινικά σημαντικού καρκίνου , η ελεύθερη καρκίνου συχνότητα της κατάλυσης HIFU ζώνης  κυμάνθηκε  μεταξύ 75% και 95%. 

Τέσσερις από τους οκτώ ασθενείς (όλοι με  επίμονο Gleason 3 + 4 ή αναβαθμισμένο σε 4 + 3) υποβλήθηκαν σε μια ριζική θεραπεία διάσωσης, όλου του αδένα.

Οι μετρήσεις των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς δεν έδειξαν σημαντική μείωση της ικανότητας ούρησης. (αυξημένη σύνθεση του δείκτη καρκίνου του προστάτη (expanded prostate cancer index composite) -26  ακράτεια ούρων (26 urinary incontinence) : P = 0,080), αλλά παρατηρήθηκε μείωση της ικανότητας  (διεθνής δείκτης στυτικής λειτουργίας σε προεγχειρητικά ικανούς ασθενείς: δείχνει μέση ελάττωση 2 μονάδων μέχρι μια μέση τιμή  19 μονάδων μέσα σε 12 μήνες, διάστημα εμπιστοσύνης 95%: 15,79-22,21, P = 0,044). Μόνο μία επιπλοκή> βαθμού ΙΙ συνέβη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Ο στοχευμένος εστιακός HIFU με καθοδηγούμενη από σύντηξη MRI / TRUS επιτρέπει την τοπική κατάλυση του όγκου , αλλά δεν είναι απαλλαγμένη από περιορισμούς. Η διαδικασία έχει καλά λειτουργικά αποτελέσματα και γρήγορη ανάνηψη. Χρειάζεται να γίνουν πολυκεντρικές μελέτες για να καθοριστεί ο αλγόριθμος του ρόλου της διαδικασίας κατάλυσης του καρκίνου του προστάτη σε περισσότερους ασθενείς [8].

 Η Focal One® HIFU θεραπεία μπορεί να στοχεύει με ακρίβεια σε ένα τμήμα του αδένα του προστάτη. 

Σε αντίθεση με την ακτινοβολία της ακτινοθεραπείας, δεν υπάρχει όριο δόσης διάρκειας ζωής. Αυτό επιτρέπει  την επανάληψη του HIFU εάν αυτί κριθεί ως  απαραίτητο. 

Πρόσθετη ριζική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ριζική χειρουργική επέμβαση, εξωτερική ακτινοθεραπεία και κρυοθεραπεία. 

Επιπλέον, το HIFU είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό νωτιαία αναισθησία στη σπονδυλική στήλη σε περιβάλλον οργανωμένου εξωτερικού ιατρείου. Η εφαρμογή του HIFU διορθικά, δηλαδή εισάγοντας στο ορθό ειδικό ηχοβολέα [9].

Πως λειτουργεί ο Focal One® HIFU

Ο ηχοβολέας του  Focal One® HIFU μέσα από το ορθό, εκπέμπει  υψηλής συχνότητας υπέρηχους μόνον στην καρκινική εστία, προκαλώντας, κατάλυση μόνο του καρκινικού ιστού,  δημιουργώντας μία ακριβή και μη αναστρέψιμη νέκρωση πήξης του στοχευμένου ιστού διατηρώντας, παράλληλα, τον περιβάλλοντα υγιή  ιστό.

Δηλαδή, μέσα από το ορθό, o ηχοβολέας εκπέμπει  υψηλής συχνότητας υπέρηχους  στην εστία του καρκίνου, οι οποίοι ανεβάζουν τη θερμοκρασία στον όγκο στους 85 βαθμούς Κελσίου, νεκρώνοντάς τον.

Με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται η  επίτευξη υψηλού θεραπευτικού αποτελέσματος, χωρίς χειρουργική επέμβαση, με βέλτιστη αποτελεσματικότητα, ελάχιστες παρενέργειες και απεικόνιση επικύρωσης, μετά το τέλος της θεραπείας. 

Στα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η απουσία τομών, ουλών και κινδύνου αιμορραγίας, ο δε ασθενής επανέρχεται στον συνήθη τρόπο ζωής του σε μία- δύο ημέρες.

Κάνοντας χρήση των τελευταίων εξελίξεων της τεχνολογίας HIFU και του λογισμικού σύντηξης απεικόνισης με ακρίβεια και απεικόνιση της βλάβης με μαγνητική υομογραφία και υπέρηχους, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ιδιαιτερότητες της εστιακής θεραπείας του προστατικού καρκίνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι  ο Focal One® HIFU δεν υποκαθιστά τη ρομποτική χειρουργική, αποτελεί, όμως, μία ιδανική θεραπεία διάσωσης του μη επιθετικού προστατικού καρκίνου. Απευθύνεται σε ασθενείς πιο προχωρημένης ηλικίας, σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαδικασία νάρκωσης αλλά και σε ασθενείς που έχουν ακτινοβοληθεί και παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου, παρέχοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα επανάληψης της θεραπείας. Πραγματοποιείται, δε, ανεξάρτητα από την εφαρμογή άλλων μεθόδων θεραπείας (χημειοθεραπεία) ή σε συνδυασμό με αυτές [10].

Γενικά, ο  διασωστικός ( salvage) HIFU συνοδεύεται από σχετικά χαμηλή συχνότητα επιπλοκών και ανεπιθύμητων παρενεργειών με λογικό επίπεδα χρονικής επιβίωσης των ασθενών  χωρίς καρκίνο και βιοχημική υποτροπή, ειδικά σ΄αυτά τα άτομα υψηλού κινδύνου και θεωρούνται χαμηλά με τις λοιπές υπάρχουσες θεραπείες διάσωσης όλου του προστάτη. Η θεραπεία με  διασωστικό HIFU του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη υψηλού κινδύνου, χωρίς μεταστάσεις  μπορεί να βάλει σε έλεγχο τη νόσο, ενώ ελαχιστοποιεί τις επιπρόσθετες νοσηρότητες της θεραπείας.

Σήμερα η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη εφαρμόζετται σε όλες σχεδόν τις προηγμένες ιατρικά χώρες του Πλανήτη μας. Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η κυκλοφορία τριών τύπων συσκευών  3 HIFU για τη θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη ήτοι: Το Sonablate™, Ablatherm™ and the FocalOne™ .

Περιληπτικά: Οι πρωτες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων θεραπείας εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη με εστιαμένο HIFU είναι ενθαρρυντικά. Η ποιότητα ζωής και η σεξουαλική ικανότητα  των ασθενών μπορεί να διατηρηθούν καλά. Ως εκ τούτου , η θεραπεία με HIFU και ιδιαιτέρως η εστιασμένη κατάλυση των εστιών του όγκου

Φαίνεται να είναι μια ασφαλής εναλλακτική  standard θεραπεία, με χαμηλή πιθανότητα πρόκλησης παρενεργειών και επιπλοκών. Τα ογκολογικά αποτελέσματα φαίνονται ικανοποιητικά, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση  για να επικυρωθεί αυτή η πρακτική ελέγχου του καρκίνου του προστάτη [11]

Ο εστιαζόμενος υπέρηχος, που καθοδηγείται με MR [MR-guided focused ultrasound] είναι τεχνικά εφικτός την κατάλυση του τοπικού πρωτογενούς καρκίνου του προστάτη και φαίνεται να έχει από νωρίς ασφαλές και λειτουργικό προφίλ [12].

Επιπλοκές του HIFU στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Σε μια μεταπροοπτική ανάλυση αρχείου 150 ανδρών που έκαναν εστιακό διασωστικό  HIFU [(FS-HIFU) (Sonablate 500)] μεταξύ του Νοεμβρίου του  2006 και του Αυγούστου του αναφέρθηκαν  οι εξής επιπλοκές :Ουρολοίμωξη (11.3%; 17/150), στένωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης [bladder neck stricture (8%; 12/150)], ορθοουρητηρικό συρίγγιο μετά από έπέμβαση με  HIFU (2%; 3/150) και οστείτιδα του ηβικού οστού  (0.7%; 1/150).

Το εστιασμένο  HIFU διάσωσης αναφέρεται ως μια επέμβαση που ακολουθείται από μια  σχετικά μικρή συχνότητα  επιπλοκών και παρενεργειών.  Το σύνθετο αποτέλεσμα ελεύθερης επιβίωσης [composite endpoint-free survival (CEFS)] και ο βιοχημικός έλεγχος των ασθενών χαμηλού, ενδιάμεσου κινδύνου ήταν λογικό, γιαυτή τη σχετικά υψηλού κινδύνου ομάδα ασθενών, ακόμα κιαν τα συγκρίνουμε αυτά τα αποτελέσματα με τις τρέχουσες θεραπείες διάσωσης ολοκλήρου του αδένα. Η εστιασμένη θεραπεία διάσωσης  μπορεί να προσφέρει έλεγχο της νόσου στους άνδρες υψηλού κινδύνου, ενώ ελαχιστοποιεί τις επιπρόσθετες νοσηρότητες της θεραπείας [13].

Η χρησιμοποίηση του HIFU στην Ελλάδα

Δρ Γεώργιος Κυριάκου, (MD, PhD, FEBU), Ουρολόγος, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Στην Ελλάδα, προς το παρόν υπάρχει μόνο μια συσκευή Focal One® HIFU στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Υπεύθυνος για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με το Focal One® HIFU στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι ο Γεώργιος Κυριάκου, (MD, PhD, FEBU), Ουρολόγος, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η συσκευή Focal One® HIFU του ιατρικού Αθηνών καλύπτει τις ανάγκες ασθενών όλης της Ελλάδας και της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Δρ Γεώργιος Κυριάκου,  με την άριστη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας υψηλών προδιαγραφών (Multidisciplinary Team) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών έχουν ήδη πραγματοποιήσει, με μεγάλη επιτυχία, τα πρώτα περιστατικά αντιμετώπισης καρκίνου προστάτη με τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος Focal One® HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound), χωρίς καμία επιπλοκή και με θετικά αποτελέσματα, αναφορικά με την εξάλειψη του καρκίνου, για τους ασθενείς».

Η θεραπεία με το Focal-One® HIFU φαίνεται να είναι μια θεραπεία μέσω μιας ασφαλούς διαδικασίας, που μπορεί να συνοδευτεί από ελάχιστες επιπλοκές. Τα λειτουργικά αποτελέσματα απέδειξαν την απουσία ακράτιας  και σεξουαλικής ανικανότητας στο 83% των θεραπευθέντων ασθενών [14].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Chaussy CGThüroff S. High-Intensity Focused Ultrasound for the Treatment of Prostate Cancer: A Review. J Endourol. 2017 Apr;31(S1):S30-S37.

2. Liu CZhou Y. High-intensity focused ultrasound ablation around the tubing. PLoS One. 2017 Nov 21;12(11):e0188206. doi: 10.1371/journal.pone.0188206. eCollection 2017.

3. Sivaraman A. High intensity focused ultrasound for Focal Therapy of prostate cancer. Arch Esp Urol. 2016 Jul;69(6):311-6.

4.Ganzer R. [High intensity focused ultrasound (HIFU) : Importance in the treatment of prostate cancer].Radiologe. 2017 Aug;57(8):659-664.

5.Ganzer R. [High intensity focused ultrasound (HIFU) : Importance in the treatment of prostate cancer].

Radiologe. 2017 Aug;57(8):659-664.

6. Rischmann P1, Gelet A2, Riche B3, Villers A4, Pasticier G5, Bondil P6, Jung JL7, Bugel H8, Petit J9, Toledano H10, Mallick S11, Rouvière O12, Rabilloud M3,Tonoli-Catez H13, Crouzet S2. Focal High Intensity Focused Ultrasound of Unilateral Localized Prostate Cancer: A Prospective Multicentric Hemiablation Study of 111 Patients. Eur Urol. 2017 Feb;71(2):267-273. doi: 10.1016/j.eururo.2016.09.039. Epub 2016 Oct 6.

7.Chapelon JYRouvière OCrouzet SGelet A. Prostate Focused Ultrasound Therapy. Adv Exp Med Biol. 2016;880:21-41. doi: 10.1007/978-3-319-22536-4_2.

8.von Hardenberg JWesthoff NBaumunk DHausmann DMartini TMarx APorubsky SSchostak MMichel MSRitter M. Prostate cancer treatment by the latest focal HIFU device with MRI/TRUS-fusion control biopsies: A prospective evaluation. Urol Oncol. 2018 Sep;36(9):401.e1-401.e9. doi: 10.1016/j.urolonc.2018.05.022. Epub 2018 Aug 6.

9.Crouzet S1, Rouviere OMartin XGelet A.High-intensity focused ultrasound as focal therapy of prostate cancer. Curr Opin Urol. 2014 May;24(3):225-30.

10.Kanthabalan APeters MVan Vulpen MMcCartan NHindley RGEmara AMoore CMArya MEmberton MAhmed HU. Focal salvage high-intensity focused ultrasound in radiorecurrent prostate cancer. BJU Int. 2017 Aug;120(2):246-256. doi: 10.1111/bju.13831. Epub 2017 Apr 3.

11.Kuru TH, van Essen J, Pfister D, Porres D. Role of Focal Therapy with High-Intensity Focused Ultrasound in the Management of Clinically Localized Prostate Cancer. Oncol Res Treat. 2015;38(12):634-8. 

12.Tay KJ, Cheng CWS, Lau WKO, Khoo J, Thng CH, Kwek JW. Focal Therapy for Prostate Cancer with In-Bore MR-guided Focused Ultrasound: Two-Year Follow-up of a Phase I Trial-Complications and Functional Outcomes. Radiology. 2017 Nov;285(2):620-628.

13.Kanthabalan A, Peters M, Van Vulpen M, McCartan N, Hindley RG, Emara A, Moore CM, Arya M, Emberton M, Ahmed HU. Focal salvage high-intensity focused ultrasound in radiorecurrent prostate cancer.  BJU Int. 2017 Aug;120(2):246-256.

14.Perez-Reggeti JI, Sanchez-Salas R, Sivaraman A, Linares Espinos E, de Gracia-Nieto AE, Barret E, Galiano M, Rozet F, Fregeville A, Renard-Penna R, Cathala N, Mombet A, Prapotnich D, Cathelineau X. High intensity focused ultrasound with Focal-One® device: Prostate-specific antigen impact and morbidity evaluation during the initial experience. Actas Urol Esp. 2016 Dec;40(10):608-614. 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »