Αντιμετώπιση του υποτροπιάζοντος κακοήθους γλοιώματος με ηλεκτρο-υπερθερμία, κορκουμίνη και ρεσβερατρόλη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Το γλοίωμα είναι ένας από τους συνήθεις πρωτοπαθείς όγκους στους ενηλίκους. Λόγω της επιθετικής ανάπτυξης και διήθησης αυτού του όγκου, ο μέσος χρόνος επιβίωσης των πασχόντων γενικώς είναι μικρότερος από το ενάμισι έτος, από τη στιγμή που θα τεθεί  η διάγνωση του όγκου [1]
Ακόμη και στις ευνοϊκότερες περιπτώσεις , οι περισσότεροι ασθενείς με γλόίωμα καταλήγουν μέσα σε δύο έτη [1]

Γόγαλης Ιωάννης
         Ιατρός              Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ερευνητική Ογκολογία,         Ογκοθερμία,             Περιβαλλοντική                 Ιατρική,               Συμπληρωματική Ιατρική,    Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική
Θεραπευτήριο ¨Αγ. Ειρήνη¨, Αιγάλεω, Αττική. τηλ. 6945175697
Dr Helena Georgiou, MD, General Practititioner, Consultant at Clinic Marinus am Stein, Biberstraße 30,
83098 Brannenburg, 
Germany  30, 


Tel. ph: +49 80 34 / 908 - 0
fax: +49 80 34 / 908 - 299
 


SPECIAL INTERESTS: Diagnostic, Therapeutic and Preventive Oncology. Oncothermia, Alternative and Natural Treatments, Clinical Pharmacology, Mecical Nutrition
Γκέλη Αικατερίνη
Ιατρός,         Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.co
Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Βιολογία και βιοχημεία του καρκίνου, Συμπληρωματική                  Ιατρική, Κλινική           Φαρμακολογία,       Ογκοθερμία, Θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, Τ. 2741026631, 6944280764   pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr
Αυτή η υψηλή θανατηφόρα κατάληξη των ασθενών θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι με τη χειρουργική θεραπεία  του όγκου δεν είναι εφικτή η καθολική αφαίρεσή του, χωρίς να βλαφθούν υγιείς περιοχές του εγκεφάλου. Η κλασσική θεραπεία με χορήγηση τεμοζολαμίδης και  ακτινοθεραπεία  έχει αυξήσει το μέσο χρόνο της ολικής επιβίωσης στους 15–20 μήνες [2].

Για να είναι  η χημειοθεραπεία αποτελεσματική πρέπει το χορηγούμενο χημειοθεραπευτικό φάρμακο  να μπορεί να διέλθει από τον αιματεγκεφαλικό φραγμό και να μην  αναπτύσσεται αντίσταση προς το φάρμακο.

Παρά τις εξελίξεις των θεραπειών  κατά του γλοιώματος με τη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία ή το συνδυασμό τους, η πρόγνωση του γλοιώματος παραμένει ζοφερή [3]

Για τους παραπάνω λόγους γίνονται παγκοσμίως  προσπάθειες  να επινοηθούν αποτελεσματικότερες θεραπείες, ενώ ερευνώνται εργαστηριακά και κλινικά οι εναλλακτικές θεραπείες με φυσικές ουσίες, των οποίων η λήψη δεν συνοδεύεται από παρενέργειες. Λόγω του δυσίατου του κακοήθους γλοιώματος και των γρήγορων υποτροπών του εκτός από τη συμβατική θεραπεία χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικές θεραπείες με μεθόδους, όπως η ηλεκτροθεραπεία (ογκοθερμία), η οποία α τελευταία 20 χρόνια που χρησιμοποιείται έχει δείξει ότι συμβάλλει σημαντικά στην παράταση του χρόνου επιβίωσης των πασχόντων από κακόηθες γλοίωμα. Επίσης, από τις υπάρχουσες φυσικές ουσίες με αντικαρκινικό , καρκινοπροστατευτικό αποτέλεσμα, η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη έχουν ερευνηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυσική ουσία και αποδείχτηκε ότι συμβάλλουν και αυτές στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων, γενικότερα από καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της ογκοθερμίας σε ασθενείς με υποτροπιάζον κακόηθες γλοίωμα

Ο Ιταλός ερευνητής  Fiorentini G και οι συνεργάτες τους δημοσίευσαν στο περιοδικό Oncothermia Journal, Volume 22 February 2018,  τα θεραπευτικά αποτελέσματα της εφαρμογής ηλεκτρο-υπερθερμίας στο υποτροπιάζον κακόηθες γλοίωμα. [4]

Στόχος της κλινικής εργασίας των παραπάνω ερευνητών  ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ανοχής, εκ μέρους των ασθενών, της ηλεκτρο-υπερθερμίας (ογκοθερμία) σε περιπτώσεις υποτροπιάζοντος κακοήθους γλοιώματος.

Η μελέτη που έκαναν έγινε, χρησιμοποιώντας ως μέθοδο την  κλινική αναδρομική παρατήρηση. Οι ασθενείς  που μελετήθηκαν ήσαν >18 ετών και είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να εφαρμοστεί η θεραπεία. Η διάγνωση του κακοήθους γλοιώματος είχε  αποδειχτεί ιστολογικά, ενώ είχε αποτύχει η χημειοθεραπεία που προηγήθηκε με  τεμοζολαμίδη και ακτινοθεραπεία. Οι ασθενείς αυτοί ήσαν ενδεδειγμένοι για τη θεραπεία με  ηλεκτρο-υπερθερμία. 

Η ηλεκτρο-υπερθερμία (ογκοθερμία) εφαρμόστηκε με βραχέα κύματα ραδιοσυχνότητας 13.56 ΜΗz, χρησιμοποιώντας την τεχνική της χωρητικής σύζευξης (capacitive coupling) διατηρώντας τη θερμοκρασία του δέρματος στους 26 C°. 

Η ισχύς που εφαρμόστηκε κυμαινόταν μεταξύ των 40-150 Watts και η υπολογισθείσα μέση ισοδύναμη θερμοκρασία μέσα στον όγκο ήταν άνω των 40 C° για περισσότερο από το 90% της διάρκειας της θεραπείας (βαθμιαία αύξηση 20-60 λεπτά).

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είχαν ως εξής:

Στη μελέτη περιελήφθησαν διαδοχικά  24 ασθενείς. Από αυτούς οι 19 (79%) είχαν πολύμορφο γλοιοβλάστωμα [glioblastoma multiforme (GBM)]. Οι 13 ασθενείς ήσαν σταδίου 1-3 και οι 6 σταδίου 4. Πέντε ασθενείς (21%) είχαν αστροκύτωμα. 

Η ανάλυση της ανταπόκρισης του όγκου δύο μήνες μετά την θεραπεία με ηλεκτρο-υπερθερμία έδειξε σε 2 (8%) ασθενείς πλήρη υποχώρηση του όγκου (αστροκυτώματα) και σε 5 ασθενείς (21%) μερική υποχώρηση (2 αστροκυττώματα και 3 γλοιβλαστώματα) με συχνότητα ανταπόκρισης του όγκου κατά 29%.

Η μέση διάρκεια της ανταπόκρισης στη θεραπεία ήταν 16 μήνες (διακύμανση 6-120).

Ο μέσος χρόνος επιβίωσης του συνολικού αριθμού ασθενών που μελετήθηκε  ήταν 19.5 μήνες (διακύμανση 2-156). Στο 55% των ασθενών η συχνότητα επιβίωσης ήταν 1 έτος και στο 15% τα δύο έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3 ασθενείς με αστροκύτωμα είχαν μακρά επιβίωση 156, 60 και 62 μήνες.

Συμπερασματικά φαίνεται ότι η ηλεκτρο-υπερθερμία είναι μια θεραπευτική αντικαρκινική θεραπεία, που υπόσχεται  αποτελεσματικότητα στους ενηλίκους ασθενείς με υποτροπιάζον κακόηθες γλοίωμα, χωρίς η δράση της να συνοδεύεται από παρενέργειες [4].

Συμπληρωματικές θεραπείες του κακοήθους γλοιώματος

Η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη είναι φυσικές φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιμεταστατική και καρκινοπροληπτική δράση. Γιαυτό το λόγο ερευνώνται εντατικά, εδώ και χρόνια,  στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι δύο αυτές χημικές ενώσεις μπορούν να δράσουν κατά του πολλαπλασιασμού, της μετάστασης και του κυτταρικού θανάτου με διάφορους μηχανισμούς. Η αντικαρκινική, καρκινοθεραπευτική και καρκινοπροληπτική δράση αυτών των δύο πολυφαινολών έχει αποδειχτεί εργαστηριακά (in vitro), σε πειραματόζωα (in vivo) και με κλινικές μελέτες.

Επιπλέον, η συνεργική σχέση αυτών των πολυφαινολών με τα τρέχοντα συμβατικά αντικαρκινικά φάρμακα έχει αποδειχτεί ευεργετική για τη βελτίωση της αντικαρκινικής θεραπείας [5].

Σήμερα γίνονται παγκοσμίως κλινικές μελέτες από διάφορες ομάδες επιστημόνων, οι οποίοι ερευνούν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης στους ανθρώπους. Γιαυτό, επειδή η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης και ρεσβερατρόλης δεν συνοδεύεται από παρενέργειες, όταν αυτές χορηγούνται σε καθορισμένη αντικαρκινική δοσολογία σε ασθενείς με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παράταση της επιβίωσης των ασθενών [6].

Η αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης περιορίζεται διότι η χορήγησή της από το στόμα την καθιστά δυσαπορρόφητη. Για να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα κουρκουμίνης στο αίμα πρέπει να χορηγηθούν μεγάλες δόσεις (8-16 γραμμάρια ημερησίως). Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και γι’ αυτό, αν αυτές οι μεγάλες δόσεις κουρκουμίνης χορηγηθούν ταυτόχρονα με πιπερίνη μπορεί να αυξηθεί η απορροφητικότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%.[7]. 

Η πιο  ευαπορρόφητη όμως κουρκουμίνη που έχει επινοηθεί μέχρι σήμερα είναι η μικκυλιακή κουρκουμίνη Novasol Curcumin (Curcugkel), η οποία έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.500%.[8]. Μία κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης των 500mg.

Όσον αφορά την ρεσβερατρόλη δεν έχει καθοριστεί η αναγκαία αντικαρκινική δοσολογία για το γλοίωμα και τους λοιπούς όγκους του εγκεφάλου.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά, είτε ως καθαρή ρεσβερατρόλη σε κάψουλες ή ως κάψουλες που περιέχουν σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας (Vinogkelin).

Oι σπόροι και οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών είναι μεγάλη αποθήκη πολυφαινολών και ρεσβερατρόλης.  Αν και το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, εν τούτοις δεν συνιστάται οι ασθενείς που πάσχουν ή έπασχαν από καρκίνο να καταναλίσκουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, διότι το οινόπνευμα μεταβολίζεται στον οργανισμό προς ακεταλδεύδη, η οποία, όπως έχει αποδειχτεί είναι ισχυρή καρκινογόνος ουσία.

Οι καρκινοπαθείς μπορεί να ωφεληθούν και να προσλάβουν ρεσβερατρόλη, προσλαμβάνοντας  τη σκόνη των σπόρων και των φλουδών των κόκκινων βιολογικών σταφυλιών [Βλέπε: Vinogkelin].




Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Siegel RL, Miller KD, Jemal A. Cancer statistics, 2015. CA Cancer J Clin. 2015 Jan-Feb; 65(1):5-29. [PubMed] [Ref list]

2.Stupp R, Hegi ME, Mason WP, van den Bent MJ, Taphoorn MJ, Janzer RC, Ludwin SK, Allgeier A, Fisher B, Belanger K, Hau P, Brandes AA, Gijtenbeek J, Marosi C, Vecht CJ, Mokhtari K, Wesseling P, Villa S, Eisenhauer E, Gorlia T, Weller M, Lacombe D, Cairncross JG, Mirimanoff RO, European Organisation for Research and Treatment of Cancer Brain Tumour and Radiation Oncology Groups., National Cancer Institute of Canada Clinical Trials Group.Effects of radiotherapy with concomitant and adjuvant temozolomide versus radiotherapy alone on survival in glioblastoma in a randomised phase III study: 5-year analysis of the EORTC-NCIC trial. Lancet Oncol. 2009 May; 10(5):459-66.[PubMed] [Ref list]

3.Walbert T, Chasteen K. Palliative and supportive care for glioma patients.Cancer Treat Res. 2015; 163():171-84.[PubMed] [Ref list]

4. Giammaria Fiorentini1 , Donatella Sarti1 , Carlo Milandri4 , Patrizia Dentico4 , Andrea Mambrini2 , Stefano Guadagni3Retrospective observational Clinical Study on Relapsed Malignant Gliomas Treated with Electro-hyperthermia. Oncothermia Journal, Volume 22 February 2018, ππ.32-37. 

5.Masuelli L, Di Stefano E, Fantini M, Mattera R, Benvenuto M, Marzocchella L, Sacchetti P, Focaccetti C, Bernardini R, Tresoldi I, Izzi V, Mattei M, Frajese GV, Lista F, Modesti A, Bei R. 
Resveratrol potentiates the in vitro and in vivo anti-tumoral effects of curcumin in head and neck carcinomas. Oncotarget. 2014 Nov 15; 5(21):10745-62.[PubMed] [Ref list]

6. Aline Renata Pavan, Gabriel Dalio Bernardes da Silva, Daniela Hartmann Jornada, Diego Eidy Chiba, Guilherme Felipe dos Santos Fernandes, Chung Man Chin, Jean Leandro dos Santos. Unraveling the Anticancer Effect of Curcumin and Resveratrol. Nutrients. 2016 Nov; 8(11): 628. Published online 2016 Nov 10. doi: 10.3390/nu8110628

7.Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

8.Schiborr C1, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.






Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »