Θεραπεία μικροκυτταρικού καρκινώματος του πνεύμονα με ταυτόχρονη οριστική ακτινοθεραπεία και ογκοθερμία©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Η υπερθερμία ενισχύει την ευαλωτότητα των όγκων στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Γόγαλης Ιωάννης

Ιατρός, Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ερευνητική Ογκολογία, Ογκοθερμία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική
Θεραπευτήριο ¨Αγ. Ειρήνη¨, Αιγάλεω, Αττική. τηλ. 6945175697

 

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Βιολογία και βιοχημεία του καρκίνου, Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ογκοθερμία, Θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο
Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, Τ. 2741026631, 6944280764 pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr

Η ογκοθερμία, που είναι επίσης γνωστή και ως ηλεκτρο-υπερθερμία, είναι μια νέα θεραπευτική μέθοδος, που αναπτύχθηκε , για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της κλασσικής υπερθερμίας, μέσω της εκλεκτικής απελευθέρωσης ενέργειας στους καρκινικούς  ιστούς.

Το 2015 δημοσιεύτηκε στο Εxperimental and Therapeutic Medicine από τον Yeo SG μια περίπτωση οριστικής ακτινοθεραπείας με ταυτόχρονη ογκοθερμία σε ασθενή 75 ετών που έπασχε από μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα σταδίου IIIB.  

Σε   ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα σταδίου ΙΙΙΒ, που είναι κατάλληλοι για τη συνδυασμένη ακτινοθεραπεία με χημειοθεραπεία η πενταετής επιβίωση φθάνει το 3-8% [1, 2].

Λόγω του προχωρημένου της ηλικίας και της βεβαρυμμένης κατάστασης της υγείας του ασθενούς, ο συνδυασμός της συστηματικής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας κρίθηκε ανέφικτος.

Έτσι αποφασίστηκε  να εφαρμοστεί στον ασθενή ογκοθερμία με ταυτόχρονη οριστική ακτινοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία χορηγήθηκε στη δόση των 64.8 Gy σε 36 συνεδρίες (fractions) , χρησιμοποιώντας μια τρισδιάστατη συμβατικού πεδίου τεχνική [three-dimensional conformal plan technique].

Η ογκοθερμία ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ακτινοθεραπεία και γινόταν δύο φορές την εβδομάδα. Κάθε συνεδρία  είχε διάρκεια μιας ώρας και έγιναν συνολικά 12 συνεδρίες.

Δεν προκλήθηκαν σοβαρές τοξικότητες με μια εξαίρεση πρόκλησης οδυνοφαγίας (επώδυνη κατάποση), που υποχώρησε αμέσως μετά τις θεραπείες.

Ο έλεγχος του ασθενούς με αξονική τομογραφία, που ακολούθησε έδειξε πλήρη ανταπόκριση του όγκου. Ο ασθενής ήταν ζωντανός  χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη νόσου 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η παραπάνω περίπτωση έδειξε ότι η ογκοθερμία σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία, με την πρώτη να διαθέτει ακτινοευαισθητοποποιό δυνατότητα, χωρίς επιπρόσθετες τοξικότητες  μπορεί να είναι μια υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία για τα υπερήλικα  και/ ή αδύναμα άτομα με προχωρημένο τοπικά μικροκυτταρικό αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα [3].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.  Goldstraw P, Crowley J, Chansky K, Giroux DJ, Groome PA, Rami-Porta R, Postmus PE, Rusch V, Sobin L. International Association for the Study of Lung Cancer International Staging Committee; Participating Institutions: The IASLC Lung Cancer Staging Project: Proposals for the revision of the TNM stage groupings in the forthcoming (seventh) edition of the TNM Classification of malignant tumours. J Thorac Oncol. 2007;2:706–714. doi: 10.1097/JTO.0b013e31812f3c1a. [PubMed] [Cross Ref]

2. Russell K, Healy B, Pantarotto J, Laurie SA, MacRae R, Sabri E, Wheatley-Price P. Prognostic factors in the radical nonsurgical treatment of stage IIIB non-small-cell lung cancer. Clin Lung Cancer. 2014;15:237–243. doi: 10.1016/j.cllc.2013.12.007. [PubMed] [Cross Ref]

3.Yeo SG. Definitive radiotherapy with concurrent oncothermia for stage IIIB non-small-cell lung cancer: A case report. Exp Ther Med. 2015 Aug;10(2):769-772. Epub 2015 Jun 11.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.