Κάπνισμα και καρκίνος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με καρκίνο παγκοσμίως και το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανάπτυξή του.  Η έρευνες απέδειξαν την επίδραση του καπνίσματος στη μεθυλίωση του DNA των γονιδίων, που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα γονίδια ευαισθησίας στον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να ρυθμίζονται από αλλαγές μεθυλίωσης ως απόκριση στο κάπνισμα [1].

Το κάπνισμα προκαλεί το 87% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και ευθύνεται για τους περισσότερους καρκίνους του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, του οισοφάγου, στομάχου και της ουροδόχου κύστης. 

Μελέτες που δημοσιεύτηκαν από τη μονογραφία του IARC του 1986 για το "κάπνισμα καπνού" παρέχουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί η αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των ρινικών κοιλοτήτων και των παραρρινικών κόλπων, του ρινοφάρυγγα, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών (καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων) και του τραχήλου της μήτρας και για το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και της μυελογενούς λευχαιμίας [2].

Τοκάπνισμα μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.Λόγω του ευρέος φάσματος των επιβλαβών επιπτώσεων του καπνίσματος και όσον αφορά την χειρότερη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού στους ασθενείς που καπνίζουν, οι κοινές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου είναι εξίσου εύλογες σε περίπτωση καρκίνου του μαστού - απαγόρευση του καπνίσματος, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών , φυσική δραστηριότητα και έλεγχος σωματικού βάρους [3].

Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 3.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών των ΗΠΑ, κάθε χρόνο. 

Το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου [4].

Τοπαθητικό κάπνισμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις Κινέζες που δεν καπνίζουν. Μια ισχυρότερη θετική συσχέτιση με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκε κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες [5].

Νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο συνεπεία του καπνίσματος

Το κάπνισμα και η έκθεση στον καπνό σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο από χρόνιες ασθένειες, οικονομικές απώλειες για την κοινωνία και σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. 

Το κάπνισμα είναι ο πρωταρχικός αιτιώδης παράγοντας για τουλάχιστον το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο, για σχεδόν το 80% των θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και για πρώιμες καρδιαγγειακές παθήσεις και θανάτους [6].

Ποιες επιβλαβείς χημικές ουσίες βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου;

Ο καπνός τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 χημικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60 καρκινογόνων. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η πίσσα, το αρσενικό, το κάδμιο και ο μόλυβδος, είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για το ανθρώπινο σώμα. 

Η νικοτίνη είναι ένα φάρμακο που υπάρχει φυσικά στο φυτό του καπνού και είναι κυρίως υπεύθυνο για τον εθισμό ενός ατόμου στα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων.

Η νικοτίνη, ένα αλκαλοειδές που προέρχεται από τα φύλλα φυτών καπνού (Nicotiana tabacum και Nicotiana rustica) και είναι ο πρωταρχικός εθιστικός παράγοντας, που υπάρχει στα προϊόντα καπνού.

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι χορήγησης των διαφόρων προϊόντων καπνού, όπως το κάπνισμα τσιγάρων, το μάσημα του καπνού, συγκράτηση ψιλοκομμένου καπνού στο στόμα, εισπνοή ξηρού ψιλοκομμένου καπνού από τη μύτη, εισπνοή καπνού από ναργιλέ και εισπνοή ατμού από ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τα ελάσσονα αλκαλοειδή του καπνού και ο μεταβολίτης της νικοτίνης, η νορνικοτίνη, σε υψηλές δόσεις έχουν παρόμοια με νικοτινικά αποτελέσματα που μπορεί να συμβάλλουν στην κατανάλωση και την εξάρτηση από τον καπνό.

Η παρατήρηση ότι η νικοτίνη διαμορφώνει την αρνητική ψυχική διάθεση και συναισθηματικότητα και ενισχύει το θυμικό προέκυψε από παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο γενικό πληθυσμό και από κλινικές παρατηρήσεις ατόμων που βρέθηκαν σε στέρηση νικοτίνης.

Η παρατήρηση αυτή έχει εξηγηθεί με την λεγόμενη αντιστροφή στέρησης (deprivation-reversal), δηλαδή, η νικοτίνη τροποποιεί το θυμικό ή ψυχική διάθεση, επειδή ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης. 

Ωστόσο, πειραματικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η νικοτίνη μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικές συναισθηματικές λειτουργίες (π.χ. επιθετικότητα, άγχος) και να ασκήσει άμεση τροποποιητική επίδραση στην ανθρώπινη συναισθηματικότητα [7].

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν τα αποτελέσματα της νικοτίνης από τις πολλές άλλες τοξικές ουσίες που περιέχουν επίσης αυτά τα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, η νικοτίνη απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό στα τσιγάρα και σε άλλα προϊόντα καπνού που μοιάζει με τον εθισμό που παράγεται με τη χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης.

Τα μέταλλα είναι μία από τις πέντε κύριες κατηγορίες καρκινογόνων ή τοξικών συστατικών στον καπνό και τον καπνό του καπνού. Το κάδμιο είναι πολύ πτητικό και ένα υψηλότερο ποσοστό της συνολικής περιεκτικότητας σε κάδμιο καπνού μεταφέρεται αποτελεσματικά στον κανονικό καπνό του καπνού από πολλά άλλα τοξικά μέταλλα στον καπνό. 

Το εισπνεόμενο κάδμιο βίοσυσσωρεύεται στους πνεύμονες και κατανέμεται πέρα ​​από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς, με συνολικό βιολογικό χρόνο ημιζωής μιας έως δύο δεκαετιών. 

Η χρόνια έκθεση στο κάδμιο μέσω της χρήσης καπνού αυξάνει τις συγκεντρώσεις στο κάδμιο στο αίμα και στα ούρα. Το κάδμιο είναι καρκινογόνο και προκαλεί προφλεγμονώδεις ανοσοαποκρίσεις. 

Η αυξημένη έκθεση στο κάδμιο σχετίζεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχογόνο καρκίνωμα, καρδιαγγειακές παθήσεις όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιφερική αρτηριακή νόσο, καρκίνο του προστάτη, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του παγκρέατος και διάφορες στοματικές παθολογίες. 

Το κάδμιο και ο ψευδάργυρος έχουν μια τοξικολογικά αντίστροφη σχέση. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανταγωνιστικός σε ορισμένες εκδηλώσεις τοξικότητας στο κάδμιο [8].

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνων και μη καρκινικών νόσων, που σχετίζονται με το κάπνισμα

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς και μη καρκινικών παθήσεων, αυξάνεται με τη συνολική έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής στον καπνό τσιγάρων. 

Το κάπνισμα προκαλεί επίσης χρόνια πνευμονική νόσο (εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα), καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καταρράκτη. 

Τομητρικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μειωμένες μετρήσεις εμβρύου μετά το πρώτο τρίμηνο, ιδιαίτερα μειωμένο μέγεθος κεφαλής και μήκος μηρού. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μετριαστούν εάν οι μητέρες σταματήσουν ή μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [9].

Eπίσης το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει θάνατο, χαμηλό βάρος νεογνού κατά τη γέννηση, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και άλλες σοβαρές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. 

Τομητρικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί καθορισμένο παράγοντα κινδύνου για ξαφνικό μη αναμενόμενο βρεφικό θάνατο.

Τα υπάρχοντα δεδομένα υποστηρίζουν την ανάγκη διακοπής του καπνίσματος πριν από την εγκυμοσύνη. Εάν καμία γυναίκα δεν καπνίζει κατά την εγκυμοσύνη, τα ποσοστά του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά [10].

Η διακοπή του καπνίσματος έχει σημαντικά και άμεσα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου πνευμονικών και άλλων καρκίνων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και χρόνιας πνευμονικής νόσου.

Το κάπνισμα και η χρήση καπνού με άλλους τρόπους, είναι η μόνη πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου, Το κάπνισμα μόνο ευθύνεται για το 30% περίπου όλων των θανάτων από καρκίνο ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τις αναφερόμενες ασθένειες και μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για το αναπτυσσόμενο παιδί.

Τελικά, σύμφωνα με τις μελέτες 40 συνεχομένων ετών σε καπνιστές, φαίνεται τώρα ότι περίπου οι μισοί από τους τακτικούς καπνιστές θα πεθάνουν από τη συνήθεια του καπνίσματος [11].

Πως επηρεάζει το κάπνισμα την εξάπλωση του καρκίνου;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Περίπου το 85% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα, με ένα επιπλέον κλάσμα που προκαλείται από την έκθεση καπνού από δεύτερο χέρι σε μη καπνιστές.

 Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα εξαρτάται από τη δόση, αλλά μπορεί να μειωθεί δραματικά με τη διακοπή του καπνίσματος, ειδικά εάν το άτομο διακόψει το κάπνισμα νωρίς στη ζωή του. 

Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε διάφορες χώρες του κόσμου μοιάζει με τις αλλαγές στην κατανάλωση τσιγάρων. Οι κίνδυνοι καρκίνου του πνεύμονα δεν μειώνονται με τη μετάβαση σε τσιγάρα με φίλτρα ή τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα / χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη. 

Σε ασθενείς με καρκίνο, η συνεχιζόμενη χρήση καπνού μετά τη διάγνωση σχετίζεται με κακή θεραπευτική έκβαση συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης τοξικότητας που σχετίζεται με τη θεραπεία, αύξηση του κινδύνου δεύτερου δευτέρου πρωτοπαθούς καρκίνου, μειωμένη ποιότητα ζωής και μειωμένη επιβίωση. 

Η διακοπή του καπνίσματος σε ασθενείς με καρκίνο μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας του καρκίνου, αλλά συχνά δεν παρέχεται υποστήριξη παύσης του καπνίσματος από τους ογκολόγους.

Η μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος που σχετίζονται με την υγεία απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση της έκθεσης στον καπνό, την ακριβή αξιολόγηση της χρήσης καπνού σε κλινικές συνθήκες και την αύξηση της πρόσβασης στην υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος.

 Ο έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα και οι συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος προσφέρουν την υπόσχεση για δραματική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα τις επόμενες δεκαετίες [12].

Το κάπνισμα είναι επίσης υπεύθυνο για τους περισσότερους καρκίνους του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης [13].

Επιπλέον, είναι αιτία καρκίνου των νεφρών, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, καθώς και της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας [14].


Το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και των μη καπνιστών

Οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από το κάπνισμα δεν περιορίζονται στους καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό των καπνιστών ή περιβαλλοντικό καπνό (ETS), αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιακών παθήσεων σε μη καπνιστές, καθώς και αρκετές αναπνευστικές ασθένειες σε μικρά παιδιά. 

Ο παθητικός καπνός είναι ένας συνδυασμός του καπνού που απελευθερώνεται από το τέλος ενός καπνού τσιγάρου και του καπνού που εκπνέεται από τους πνεύμονες των καπνιστών.

Ο παθητικός καπνός έχει χαρακτηριστεί ως γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο - μια κατηγορία που προορίζεται για παράγοντες για τους οποίους υπάρχει επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι προκαλούν καρκίνο. 

Το EPA των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει ότι η έκθεση στον παθητικό καπνό προκαλεί περίπου 3.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ μη καπνιστών και είναι υπεύθυνος για έως και 300.000 περιπτώσεις λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά ηλικίας έως 18 μηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. 

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οξέων αναπνευστικών παθήσεων, αποφρακτικών πνευμονικών διαταραχών, καρκίνου του πνεύμονα και καρδιαγγειακών παθήσεων [15].

Το παθητικό κάπνισμα είναι ένας σχετικός παράγοντας κινδύνου για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των καρδιακών παθήσεων [16].

Παράγοντες που επιδεινώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος στην υγεία;

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε σημαντικό όργανο του σώματος. Ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως πνευμονικών και άλλων καρκίνων, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και αναπνευστικών παθήσεων, αυξάνεται με τη συνολική έκθεση στον καπνό τσιγάρου καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής.

 Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ένα άτομο κάθε μέρα, την ένταση του καπνίσματος (δηλ. Το μέγεθος και τη συχνότητα των ρουφηξιών), την ηλικία από την οποία ξεκίνησε το κάπνισμα, τον αριθμό των ετών που ένα άτομο έχει καπνίσει και την έκθεση στον καπνό από δεύτερο χέρι.

Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είναι περίπου 2 φορές πιο πιθανό να καπνίσουν από τον γενικό πληθυσμό, βάσει δεδομένων που συλλέχθηκαν για μια δεκαετία στην Ιαπωνία [17].

Η διακοπή του καπνίσματος ασκεί άμεσο ευεργετικό αποτέλεσμα στη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα σε χρόνιους καπνιστές

Η διακοπή του καπνίσματος έχει σημαντικά και άμεσα οφέλη για την υγεία για άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων και άλλων καρκίνων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και χρόνιας πνευμονικής νόσου. 

Όσο νωρίτερα σταματήσει το κάπνισμα ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την υγεία του. 

Το κάπνισμα είναι η αιτία της εθιστικής συμπεριφοράς. Ο εθισμός στον καπνό είναι μια χρόνια ασθένεια που καθιστά δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος και οδηγεί σε περαιτέρω χρήση. 

Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ, άσθμα και καρκίνο του πνεύμονα και μπορεί να είναι η αιτία σοβαρών περιεγχειρητικών επιπλοκών. 

Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να επωφεληθούν από τις συμβουλές καιτης υπόδειξης και εφαρμογής τρόπων διακοπής του καπνίσματος. 

Η βοήθεια των ασθενών να σταματήσουν το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του, βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμαό, την αποτελεσματικότητα των θεραπειών τους και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Ο στόχος της διαχείρισης της διακοπής του καπνίσματος πρέπει να είναι η πλήρης παύση της τοξικομανίας από τον καπνό, η οποία από μόνη της μειώνει τη θνησιμότητα του καπνού [18].

Υπάρχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος για όλους τους καπνιστές;[24]

Ευεργετικές αλλαγές στην υγεία που συμβαίνουν:

  • Μέσα σε 20 λεπτά, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση μειώνονται.
  • Μέσα σε 12 ώρες, το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας μειώνεται στο φυσιολογικό.
  • Μέσα σε 2-12 εβδομάδες, η κυκλοφορία σας βελτιώνεται και η πνευμονική σας λειτουργία αυξάνεται.
  • Μέσα σε 1-9 μήνες, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται.
  • Μέσα σε 1 έτος, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι περίπου ο μισός από τον καπνιστή.
  • Μέσα σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται σε εκείνον ενός μη καπνιστή 5 έως 15 χρόνια μετά τη διακοπή.
  • Μέσα σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ περίπου του καπνιστή και ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος μειώνεται.
  • Μέσα σε 15 χρόνια, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι αυτός των μη καπνιστών[19-23].

Μπορούν τα άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ήδη αναπτύξει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα να επωφεληθούν από τη διακοπή;

Οφέλη σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν:

  • Περίπου 30 ετών: Κερδίστε σχεδόν 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής.
  • Περίπου 40 ετών : κερδίστε 9 χρόνια προσδόκιμου ζωής.
  • Περίπου 50 ετών : κερδίστε 6 χρόνια προσδόκιμου ζωής.
  • Περίπου 60 ετών : κερδίστε 3 χρόνια προσδόκιμου ζωής.
  • Μετά την έναρξη της απειλητικής για τη ζωή ασθένειας: Ταχεία ωφέλεια, τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα μετά από καρδιακή προσβολή μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης άλλης καρδιακής προσβολής κατά 50% [19-23]..

 

 

 

Πώς επηρεάζει η διακοπή του καπνίσματος τα παιδιά που εκτίθενται σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος;

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον υπερβολικό κίνδυνο πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την έκθεση των παιδιών σε καπνό παθητικού καπνίσματος, όπως αναπνευστικές ασθένειες (π.χ. άσθμα) και λοιμώξεις του αυτιού [19-23]..

 

Υπάρχουν άλλα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος;

Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τις πιθανότητες ανικανότητας, δυσκολίας στην εγκυμοσύνη, πρόωρων γεννήσεων, μωρών με χαμηλό βάρος γέννησης και αποβολής [19-23].


Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764στην τιμή των 16.36 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή on line στο e-shop τουZincobell ή χρησιμοποιώντας το e-shop της pharmagel.gr ή μέσω των φαρμακείων.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Gao X, Zhang Y, Breitling LP, Brenner H.Tobacco smoking and methylation of genes related to lung cancerdevelopment. Oncotarget. 2016 Sep 13;7(37):59017-59028. 

2,Sasco AJ, Secretan MB, Straif K. Tobacco smoking and cancer: a brief review of recent epidemiological evidence.Lung Cancer. 2004 Aug;45 Suppl 2:S3-9.


3.Hrubá D. [Smoking and breast cancer].
Klin Onkol. 2013;26(6):389-93. 

4.Yang C, Wang X, Huang CH, Yuan WJ, Chen ZH.Passive Smoking and Risk of Colorectal Cancer: A Meta-analysis of Observational Studies. Asia Pac J Public Health. 2016 Jul;28(5):394-403.

5.Li B, Wang L, Lu MS, Mo XF, Lin FY, Ho SC, Zhang CX.Passive Smoking and Breast Cancer Risk among Non-Smoking Women: A Case-Control Study in China. PLoS One. 2015 Apr 27;10(4):e0125894

6.Centers for Disease Control and Prevention (CDC).Smoking-attributable mortality, years of potential life lost, and productivity losses--United States, 2000-2004. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2008 Nov 14;57(45):1226-8.

7.Cosci F, Nardi AE, Griez EJ. Nicotine effects on human affective functions: a systematic review of the literature on a controversial issue. CNS Neurol Disord Drug Targets. 2014;13(6):981-91.

8.Richter P, Faroon O, Pappas RS.Int J Cadmium and Cadmium/Zinc Ratios and Tobacco-Related Morbidities. Environ Res Public Health. 2017 Sep 29;14(10):1154. 

9.Abraham M, et al. A systematic review of maternal smoking during pregnancy and fetal measurements with meta-analysis. PLoS One. 2017 Feb 23;12(2):e0170946. 

10.Anderson TM, Lavista Ferres JM, Ren SY, Moon RY, Goldstein RD, Ramirez JM, Mitchell EA.Maternal Smoking Before and During Pregnancy and the Risk of Sudden Unexpected Infant Death. Pediatrics. 2019 Apr;143(4):e20183325. 

11.Doll R, Peto R, Wheatley K, Gray R, Sutherland I. Mortality in relation to smoking: 40 years' observations on male British doctors.
BMJ. 1994 Oct 8;309(6959):901-11. 

12.Warren GW, Cummings KM. Tobacco and lung cancer: risks, trends, and outcomes in patients with cancer. Am Soc Clin Oncol Educ Book. 2013:359-64.
13.Park S, Jee SH, Shin HR, Park EH, Shin A, Jung KW, Hwang SS, Cha ES, Yun YH, Park SK, Boniol M, Boffetta P. Attributable fraction of tobacco smoking on cancer using population-based nationwide cancer incidence and mortality data in Korea.
BMC Cancer. 2014 Jun 6;14:406.

14.Musselman JR, Blair CK, Cerhan JR, Nguyen P, Hirsch B, Ross JA.Risk of adult acute and chronic myeloid leukemia with cigarette smoking and cessation.Cancer Epidemiol. 2013 Aug;37(4):410-6. 

15.Raupach T, Radon K, Nowak D, Andreas S. Passive smoking--health consequences and effects of exposure prevention]. Pneumologie. 2008 Jan;62(1):44-50.

16.Kritz H, Schmid P, Sinzinger H. Passive smoking and cardiovascular risk. Arch Intern Med. 1995 Oct 9;155(18):1942-8.

17.Ohi K, Shimada T, Kuwata A, Kataoka Y, Okubo H, Kimura K, Yasuyama T, Uehara T, Kawasaki Y . Smoking Rates and Number of Cigarettes Smoked per Day in Schizophrenia: A Large Cohort Meta-Analysis in a Japanese Population. .Int J Neuropsychopharmacol. 2019 Jan 1;22(1):19-27.

18.Perriot J, Underner M, Peiffer G, Dautzenberg B. [Helping smoking cessation in COPD, asthma, lung cancer, operated smokers]. Rev Pneumol Clin. 2018 Jun;74(3):170-180. 

19. Mahmud, A, Feely, J. Effect of Smoking on Arterial Stiffness and Pulse Pressure Amplification. Hypertension. 2003; 41(1):183-7.

20. U.S. Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Smoking: Nicotine Addiction: A Report of the Surgeon General. U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health. DHHS Publication No. (CDC) 88-8406. 1988.

21. U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health. DHHS Publication No. (CDC) 90-8416. 1990.

22. Doll R, Peto R, Boreham J, Sutherland I. Mortality in relation to smoking: 50 years' observations on male British doctors. BMJ. 2004; 328(7455):1519-1527.

23.US Department of Health and Human Services 2004, The Health Consequences of Smoking: A Report of the Surgeon General, US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2004.

24.World Health Organization.Tobacco: Health benefits of smoking cessation. 25 February 2020


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »