Η βλαπτικότητα για την υγεία και η πρόκληση μη Hodgkin λεμφώματος από την έκθεση στο ζιζανιοκτόνο γλυφωσάτη (Roundup)©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Tα αρνητικά επακόλουθα της δράσης της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη υγεία έχουν ερευνηθεί και περιγραφεί και χωρίς αμφιβολία η χρήση της γλυφοσάτης (Roundup) πρέπει να εγκαταλειφτεί από τους αγρότες και να απαγορευτεί η κυκλοφορία της. Σήμερα υπάρχει πλήθος αποδείξεων της βλαπτικής δράσης της γλυφοσάτης (Roundup) στην ανθρώπινη υγεία.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προληπτική Ιατρική και προληπτική ογκολογία   Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, 20131, Τ. 2741026631, 6944280764  pharmage@otenet.gr  www.gelis.gr
Γκέλη Αικατερίνη
Ιατρός, 
Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:  kgkeli@hotmail.com
Παπαλιάκος Ευστάθιος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιώς με ιδιαίτρο ενδιαφέρον στην προληπτική ογκολογία, Ιατρική Διατροφολογία, επείγουσα ΩΡΛ  stapap1@yahoo.gr
H γλυφωσάτη προκαλεί βλάβη του DNA των κυττάρων

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 βρέθηκε ότι οι αεροψεκασμοί με γλυφοσάτη, σε συνδυασμό με επιφανειοδραστικό διάλυμα, προκάλεσαν βλάβη του  DNA, των ατόμων που εκτέθηκαν  στους αεροψεκασμούς [1]

H γλυφωσάτη δρα τοξικά στο νευρικό σύστημα

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το  2015 βρέθηκε  ότι η γλυφοσάτη δρα συνεργικά με αργίλιο και προκαλεί παθολογοανατομικές βλάβες στον αδένα της επίφυσης (pineal gland).

Αυτές οι βλάβες συνδέονται με τη δυσβίωση του εντέρου και νευρολογικές νόσους, όπως ο αυτισμός, κατάθλιψη, άνοια, αγχώδη διαταραχή και νόσο του Parkinson [2]. 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της έρευνας:

H επίφυση ή κωνάριον είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις περιβαλλοντικές τοξίνες. Δύο ουσίες που είναι παντού διαδεδομένες είναι το αργίλιο (αλουμίνιο) και η γλυφοσάτη (roundup). Με αυτή την έρευνα απέδειξαν οι ερευνητές πως αυτές οι δύο τοξικές ουσίες δρουν συνεργικά στην πρόκληση νευρολογικής βλάβης.

 H γλυφοσάτη  διαταράσσει τα βακτηρίδια του εντέρου, οδηγώντας σε υπερανάπτυξη του Clostridium difficile. 

Το τοξικό του προϊόν, η p- κρεσόλη, συνδέεται με τον αυτισμό, τόσο σε ανθρώπινα όσο και σε μοντέλα ποντικών [3, 4]. 

Η p-Κρεζόλη ενισχύει την πρόσληψη αλουμινίου μέσω τρανσφερίνης.

Η αναιμία, είναι  το αποτέλεσμα της δράσης αμφότερων των  ουσιών, καθώς το αλουμίνιο διασπά την αίμη, ενώ η γλυφοσάτη διαταράσει τη σύνθεση της αίμης. Η αναιμία οδηγεί σε υποξία, πράγμα που οδηγεί αύξηση της σύνθεσης της τρανσφερίνης στην επίφυση.

 Ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με το υποξικό στρες και ουσιαστική αύξηση του κινδύνου, ενός επακόλουθου αυτισμού, που συνδέεται με την υποξία [5].

Η γλυφοσάτη χηλοποιεί το αργίλιο, επιτρέποντας στο καταπινόμενο αργίλιο να διαπερνά τον εντερικό φραγμό [6].

Αυτό οδηγεί σε υποξία που προκαλείται από αναιμία, προάγοντας τη νευροτοξικότητα και βλάπτοντας την επίφυση

Τόσο η γλυφοσάτη, όσο και το αργίλιο διασπούν τα ένζυμα του κυτοχρώματος P450, τα οποία εμπλέκονται στο μεταβολισμό της μελατονίνης [7]. 

Επιπλέον, η μελατονίνη προέρχεται από την τρυπτοφάνη, η σύνθεση της οποίας στα φυτά και τα μικρόβια αποκλείεται από τη γλυφοσάτη [8].

Επιδεικνύουμε επίσης έναν εύλογο ρόλο της βιταμίνης D3 στη δυσβίωση και στην διαταραγμένη λειτουργία του εντέρου και την εξασθενημένη σύνθεση σεροτονίνης [9]. 

Αυτή η δημοσίευση  προτείνει ότι η διαταραγμένη  παροχή θειικού άλατος στον εγκέφαλο προκαλεί τη ζημία που προκαλείται από τη συνεργική δράση του αργιλίου και της γλυφοσάτης στην επίφυση και τους σχετιζόμενους με αυτήν πυρήνες του μεσεγκεφάλου.

H έκθεση στη γλυφωσάτη μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό

Τα άτομα που εκτίθενται στη  γλυφοσάτη  βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να πάθουν υποθυρεοειδισμό [10]. 

Η έκθεση στη γλυφωσάτη περιλαμβάνει αύξηση του κινδύνου πρόκλησης αυτοάνοσων νοσημάτων

Η γλυφοσάτη μιμείται τη γλυκίνη (το "gly" στο glyphosate σημαίνει γλυκίνη), το οποίο είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται από το ανθρώπινο σώμα,  για την παραγωγή πρωτεϊνών. Δρώντας η γλυφωσάτη ως υποκατάστατο της γλυκίνης στο ανθρώπινο σώμα  μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή βλαπτικών  πρωτεϊνών.

Ο  Samsel και η Seneff  ( 2017) εξήγησαν πως η γλυφωσάτη, ενεργώντας ως μη κωδικοποιητικό ανάλογο αμινοξέος της γλυκίνης, θα μπορούσε εσφαλμένα να ενσωματωθεί στην πρωτεϊνική σύνθεση στη θέση της γλυκίνης, παράγοντας ένα ελαττωματικό προϊόν που ανθίσταται  στην πρωτεόλυση [11]. Το εάν παράγεται η γλυφωσάτη από κάποιο μικρόβιο ή υπάρχει σε κάποιο τρόφιμο, όπως κάποιο πεπτίδιο, αυτό  θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόκληση  αυτοάνοσης ασθένειας, μέσω μοριακής μίμησης [12].

Η γλυκίνη παίζει επίσης ρόλο στην εξουδετέρωση της φλεγμονής, όπως εξηγείται στην «Οξειδωτική βλάβη της γλυκίνης Quells με την παρεμπόδιση της παραγωγής NOX υπεροξειδίου και την ενίσχυση του NADPH », και χρησιμοποιείται στη διαδικασία αποτοξίνωσης. 

Ως αποτέλεσμα της τοξικότητας της γλυφωσάτης, πολλοί από εμάς μπορεί να μην έχουν αρκετή γλυκίνη για αποτελεσματική αποτοξίνωση.

Η γλυφωσάτη δρα και ως χηλικός παράγοντας

Η γλυφοσάτη προκαλεί χηλοποίηση σημαντικών ανοργάνων αλάτων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου. Η έλλειψη μαγγανίου, με τη σειρά του, παρεμποδίζει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από γλουταμινικό στον εγκέφαλο. Η εισαγωγή της γλυφωσάτης, εκ λάθους, στη θέση της γλυκίνης , κατά τη διάρκεια της πρωτεϊνοσύνθεσης  μπορεί εύκολα να εξηγήσει τη σχέση που προκαλεί συναγερμό, μεταξύ της χρησιμοποίησης της γλυφωσάτης στις κύριες διατροφικές καλλιέργειες του ανθρώπου και της μακράς λίστας των βασανιστικών χρόνιων νόσων  [13]. 

Η έκθεση στη γλυφωσάτη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση

Η γλυφωσάτη παρεμποδίζει τη  μεταφορά της  σεροτονίνης και τη θανάτωση των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου (η γλυφωσάτη είναι στην πραγματικότητα ένα αντιβιοτικό και  μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόκληση ενός ευρέος  φάσματος διαταραχών της ψυχικής διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της μείζονος κατάθλιψης [14].

Η γλυφωσάτη εμποδίζει την ενεργοποίηση της βιταμίνης D στο ήπαρ 

Η γλυφωσάτη εμποδίζει τη λειτουργία  των ενζύμων του κυτοχρώματος P450 και  την ενεργοποίηση της βιταμίνης D στο ήπαρ, καθώς και τη δημιουργία, τόσο του μονοξειδίου του αζώτου, όσο και της θειικής χοληστερόλης, η οποία είναι απαραίτητη για την ακεραιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων [15]. 

Η γλυφωσάτη προκαλεί πρόωρο τοκετό και επηρεάζει το σωματικό βάρος των νεογνών

Αναφέρεται ότι σε χώρες που χρησιμοποιούνται ευρέως τα ζιζανιοκτόνα παρατηρήθηκε  ότι, οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα γλυφωσάτης  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν πρόωρο τοκετό και τα νεογνά τους είχαν δυσανάλογο βάρος για την ηλικία τους ,κατά τη γέννηση.

Επιπλέον, όταν οι έγκυες εκτίθενται στη  γλυφωσάτη αυτή ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από το 90% μετά τη γέννηση των παιδιών τους [16].

Η έκθεση στη γλυφωσάτη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης μη Hodgkin λεμφώματος κατά 41%

Η γλυφωσάτη, που είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου σε όσα άτομα έχουν εκτεθεί σ΄αυτήν κατά 41% [17]

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Washington αξιολόγησαν τις υπάρχουσες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γι’ αυτή τη χημική ουσία και βρήκαν ότι η γλυφωσάτη [Roundup] αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης του μη Hodgkin λεμφώματος, που είναι καρκίνος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όλες οι μετα- αναλύσεις που έχουν ανακοινωθεί μεχρι πρόσφατα, περιλαμβανομένης και αυτής του Luoping Zhang επίμονα αναφέρουν το ίδιο εύρημα, κλειδί: Η έκθεση στη γλυφωσάτη και σε όσα ζιζανιοκτόνα περιέχουν γλυφωσάτη σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης μη μη Hodgkin λεμφώματος [17]..

Αποτοξίνωση από τη γλυφωσάτη

Όπως προαναφέρθηκεη γλυφωσάτη  είναι  μια χημική ένωση ανάλογη προς το αμινοξύ γλυκίνη.

glycine  : NH2-CH2-COOH

 glyphosate: H2(PO3)-CH2–NH-CH2-COOH

Η γλυφωσάτη προσκολλάται σε μέρη όπου χρειάζεσται η γλυκίνη. Είναι σημαντικό ότι η γλυκίνη καταναλώνεται στη διαδικασία αποτοξίνωσης, επομένως πολλοί από εμάς δεν έχουν αρκετή γλυκίνη για αποτελεσματική αποτοξίνωση.

Για να εξαλείφθεί η γλυφωσάτη  πρέπει να κορεστεί το ανθρώπινο σώμα  με γλυκίνη. Ο Δρ Dietrich Klinghardt, ο οποίος είναι ειδικός στην τοξικότητα των μετάλλων και τη σύνδεσή τους με χρόνιες λοιμώξεις και νόσυς, συνιστά τη λήψη  1 κουταλιού  του γλυκού σκόνης γλυκίνης, δύο φορές την ημέρα, για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια να μειώνετε η δόση σε ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού,  δύο φορές την ημέρα. Αυτό αναγκάζει τη γλυγωσάτη  να αποβληθεί  μέσω των ούρων  [18].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.319.4463&rep=rep1&type=pdf">César Paz-y-Miño1,2, María Eugenia Sánchez1,2, Melissa Arévalo1 , María José Muñoz1 , Tania Witte1 , Gabriela Oleas De-la-Carrera1 and Paola E. Leone1,2Evaluation of DNA damage in an Ecuadorian population exposed to glyphosate . Genetics and Molecular Biology, 30, 2, 456-460 (2007)

2.Stephanie Seneff1, Nancy Swanson, Chen Li. Aluminum and Glyphosate Can Synergistically Induce Pineal Gland Pathology: Connection to Gut Dysbiosis and Neurological Disease. Agricultural Sciences, 2015, 6, 42-70

3.Persico AM1, Napolioni V. Urinary p-cresol in autism spectrum disorder. Neurotoxicol Teratol. 2013 Mar-Apr;36:82-90. doi: 10.1016/j.ntt.2012.09.002. Epub 2012 Sep 10.

4.Gabriele SSacco RCerullo SNeri CUrbani ATripi GMalvy JBarthelemy CBonnet-Brihault FPersico AM. Urinary p-cresol is elevated in young French children with autism spectrum disorder: a replication study. Biomarkers. 2014 Sep;19(6):463-70. doi: 10.3109/1354750X.2014.936911. Epub 2014 Jul 10.

5.Agnès MartinCamille Faes  Tadej DebevecChantal RytzGrégoire Millet, and Vincent Pialoux Preterm birth and oxidative stress: Effects of acute physical exercise and hypoxia physiological responses. Redox Biol. 2018 Jul; 17: 315–322.

6.Martha MertensSebastian HössGünter NeumannJoshua Afzal, and Wolfram Reichenbecher Glyphosate, a chelating agent—relevant for ecological risk assessment? Environ Sci Pollut Res Int. 2018; 25(6): 5298–5317.

7.Anthony Samsel  and Stephanie Seneff , Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases.  Entropy 2013, 15, 1416-1463; doi:10.3390/e15041416

8.Anthony Samsel and Stephanie Seneff1,* Glyphosate, pathways to modern diseases III: Manganese, neurological diseases, and associated pathologies.Surg Neurol Int. 2015; 6: 45.

9.Patrick RP, Ames BN. Vitamin D hormone regulates serotonin synthesis. Part 1: relevance for autism. FASEB J. 2014 Jun;28(6):2398-413. doi: 10.1096/fj.13-246546.

10. Shrestha S, Parks CG, Goldner WS, Kamel F, Umbach DM, Ward MH, Lerro CC, Koutros S, Hofmann JN, Beane Freeman LE, Sandler DP. Pesticide Use and Incident Hypothyroidism in Pesticide Applicators in the Agricultural Health Study.Environ Health Perspect. 2018 Sep;126(9):97008. doi: 10.1289/EHP3194.

11.Anthony Samsel1 and Stephanie Seneff 2, *Glyphosate pathways to modern diseases VI: Prions, amyloidoses and autoimmune neurological diseases Anthony Samsel1 and Stephanie Seneff 2, Journal of Biological Physics and Chemistry 17 (2017) 8–32

12.Matthew F. Cusick, Jane E. Libbey, Robert S. Fujinami.Molecular Mimicry as a Mechanism of Autoimmune Disease. Clin Rev Allergy Immunol. Author manuscript; available in PMC 2013 Feb 1. Published in final edited form as: Clin Rev Allergy Immunol. 2012 Feb; 42(1): 102–111.

13.Harrison CFLawson VAColeman BMKim YSMasters CLCappai RBarnham KJHill AF. Conservation of a glycine-rich region in the prion protein is required for uptake of prion infectivity. J Biol Chem. 2010 Jun 25;285(26):20213-23. doi: 10.1074/jbc.M109.093310. Epub 2010 Mar 31.

14.Anthony Samsel  andStephanie Seneff . Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases.Entropy 2013, 15(4), 1416-1463;

15.Anthony Samsel  andStephanie Seneff . Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases. Entropy 2013, 15(4), 1416-1463;

16.Paul Winchester,  Cathy Proctor,  and Jun Ying . County‐level pesticide use and risk of shortened gestation and preterm birth. Acta Paediatr. 2016 Mar; 105(3): e107–e115. Published online 2016 Feb 9. doi: 10.1111/apa.13288

17.Luoping Zhang, Iemaan Rana, Rachel M.Shaffer, EmanuelaTaioli, Lianne Sheppard.  Exposure to Glyphosate-Based Herbicides and Risk for Non-Hodgkin Lymphoma: A Meta-Analysis and Supporting Evidence. Mutation Research/Reviews in Mutation Research · February 2019

18. Catherine Haug. How to detox glyphosate (Roundup) from your body. February 9, 2019




Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »