H σχέση του ιού HPV με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του λάρυγγα σε μη καπνιστές κάτω των 30 ετών©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Ιστορικά, ο καρκίνος των φωνητικών χορδών του λάρυγγα ή γλωττιδικό καρκίνωμα θεωρείται ότι οφείλεται στο κάπνισμα.Ωστόσο φαίνεται ότι το γλωττιδικό καρκίνωμα μπορεί να είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τον HPV με αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης σε μη καπνιστές. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εναλλακτικές κακοήθεις οδοί μπορεί να έχουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. Με έρευνα που έγινε, τα τελευταία 14 χρόνια σε ασθενείς με γλωττιδικό καρκίνο ηλικίας 30 ετών ή και νεοτέρων αποδείχτηκε η αυξημένη συχνότητα παρουσίας ιών HPV στα ιστοπαθολογικά παρασκευάσματα αυτών των καρκίνων. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει περαιτέρω την ιδέα ότι το γλωττιδικό καρκίνωμα είναι μια εξελισσόμενη ασθένεια και αποδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της διάκρισης των πιθανών καρκινωμάτων των φωνητικών χορδών σε νεαρούς ασθενείς από την καλοήθη υποτροπιάζουσα, χαμηλού κινδύνου HPV αναπνευστική θηλωμάτωση..


Η συχνότητα διάγνωση καρκίνου των φωνητικών χορδών σε άνδρες ηλικίας 30 ετών και κάτω βαίνει διαρκώς αυξανόμενη τα τελευταία 10 χρόνια. Η αύξηση αυτή φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης από στελέχη του ανθρώπινου ιού των θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Annals of Otology, Rhinology και Laryngology (Mάρτιος 2019). 
Ο Steven Zeitels, και οι συνεργάτες στο  Massachusetts General Hospital (MGH), Boston, Massachusett, ΗΠΑ  περιγράφουν ότι εντόπισαν την παρουσία λοίμωξης από τον ΗPV σε όλα τα δείγματα καρκίνου φωνητικής χορδής 10 ασθενών ηλικίας 30 ετών και νεοτέρων, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν  ήταν  καπνιστές.
 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δαμασκηνού 46, Κόρινθος, 20131, Τ. 2741026631, 6944280764 pharmage@otenet.gr  www.gelis.gr

Γκανελής Παναγιώτης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιμελητής Α΄, Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς
Κουκούτσης Γεώργιος Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς

Τα τελευταία 150 χρόνια ο καρκίνος των φωνητικών χορδών ή γλωττιδικός καρκίνος αναφέρεται ως ένας καρκίνος που αποκλειστικά   σχετίζεται με το κάπνισμα και σχεδόν εξ ολοκλήρου εμφανίζεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών".


"Σήμερα το 50% των πασχόντων από γλωττιδικό καρκίνο  δεν είναι καπνιστές και είναι σύνηθες να διαγιγνώσκονται σε ηλικίες κάτω των 40 ετών.

 Αυτός ο επιδημιολογικός μετασχηματισμός του καρκίνου των φωνητικών χορδών  είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της διαγνωστικής σύγχυσης που μπορεί να δημιουργήσει . "

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αύξηση της συχνότητας της διάγνωσης του καρκίνου των  φωνητικών χορδών  φαίνεται να μιμείται μια προηγηθείσα  αύξηση της συχνότητας  διάγνωσης του καρκίνου του λάρυγγα, η οποία έχει συσχετιστεί με λοιμώξεις  από στελέχη  του HPV υψηλού κινδύνου. 

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν εάν η μόλυνση από τον HPV μπορεί να εξηγήσει τη αυξημένη συχνότητα διάγνωσης σε νεότερους μη καπνιστές.

 Για το σκοπό αυτό εξέτασαν τα αρχεία των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από τον Ιούλιο του 1990 έως τον Ιούνιο του 2004 στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary ή μεταξύ Ιουλίου 2004 και Ιουνίου 2018 στο MGH. 

Από τους 353 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για καρκίνο των φωνητικών χορδών,  καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κανένα από τους  112 που έλαβαν θεραπεία από το 1990 έως τα μέσα του 2004 δεν ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών. Ωστόσο, 11 από τους 241 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από το 2004 έως το 2018 ήταν ηλικίας 30 ετών ή νεότεροι (3 ήταν ηλικίας 10 έως 19 ετών) και μόνο 3 από τους 11 ήταν καπνιστές. 

Η ανάλυση των δειγμάτων ιστών από τους όγκους των 10 από τους 11 νεότερους ασθενείς αποκάλυψε σε όλους  τα στελέχη HPV υψηλού κινδύνου. 

Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι αυτοί οι καρκίνοι των φωνητικών χορδών που σχετίζονται με υψηλού κινδύνου HPV προσομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση (RRP).

 Ένας από τους 11 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία είχε προηγουμένως διαγνωστεί σε άλλο κέντρο με καρκίνο των φωνητικών χορδών  και όταν υποτροπίασε ο καρκίνος μετά από χειρουργική αφαίρεση είχε  εσφαλμένα  διαγνωστεί με RRP και υποβλήθηκε σε θεραπεία με φάρμακο που επιδείνωσε  τον καρκίνο, κάνοντας αναπόφευκτη τη μερική λαρυγγεκτομή.

"Η καλοήθης RRP των φωνητικών χορδών είναι μια πολύ γνωστή ασθένεια του HPV για περισσότερο από έναν αιώνα και είναι πολύ αξιοσημείωτο ότι υπάρχει τώρα μια HPV κακοήθεια που μοιάζει τόσο με αυτήν,  δημιουργώντας διαγνωστική και θεραπευτική σύγχυση".

Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι:  «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα καρκινώματα των φωνητικών χορδών, που  σχετίζονται με τον HPV δεν είναι μια κακοήθης εκφύλιση της  καλοήθους νόσου».

Χρειάζονται τώρα να γίνουν μελέτες μεγάλης κλίμακας για τον προσδιορισμό του ρυθμού αύξησης του γλωττιδικού καρκίνου  μεταξύ των μη καπνιστών, να μετρηθεί η συχνότητα παρουσίας στελεχών υψηλού κινδύνου  HPV σε αυτούς τους καρκίνους, καθώς και οι  ηλικίες και το φύλο των προσβληθέντων ασθενών. 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
Bayan S, Faquin WC, Zeitels SM. . Glottic Carcinoma in Young Patients. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2019 Mar;128(3_suppl):25S-32S. doi: 10.1177/0003489418818852.

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.