Η ευεργετική δράση της συχνής κατανάλωσης καρυδιών στους πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

  Περίληψη άρθρου

Η αυξημένη πρόσληψη καρυδιών επίμονα έχει σχετιστεί σε επιδημιολογικές μελέτες με την ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων, ποικίλους καρκίνους και πρόωρη θνησιμότητα. Επίσης σε επιδημιολογικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου θνησιμότητας από αναπνευστική νόσο, λοιμώξεις, καθώς και σακχαρώδη διαβήτη


Το 2018 δημοσιεύτηκε άρθρο στο ιατρικό περιοδικό  Journal  of  Clinical  Oncology  από τον Fadelu et al. που περιγράφει τη σχέση της κατανάλωσης καρυδιών και της επιβίωσης  ασθενών, πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3.

Βρέθηκε σ΄αυτή την έρευνα ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σχετίζεται με μια σημαντική ελάττωση της συχνότητας υποτροπής του καρκίνου και του θανάτου από καρκίνο ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ [1].

Τα καρύδια είναι είναι ξηροί καρποί,  που τρώγονται ακατέργαστα (ωμά), ψημένα, φρυγανισμένα ή αλεσμένα. Είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής σημασίας που περιέχει ενεργά βιολογικά συστατικά όπως, το γαλλικό οξύ, το χλωρογενικό οξύ και το ελλαγικό οξύ.

Η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και βελτιώνει επίσης την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Έχει αποδειχτεί ότι η διατροφική λήψη καρυδιών αναστέλλει την αύξηση του ορθοκολικού καρκίνου στα ποντίκια, καταστέλλοντας την αγγειογένεση [2].

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Ewha Womans, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan στη Νότια Κορέα, μελέτησαν την ικανότητά ενός εκχυλίσματος  καρυδιού, που μπορεί και φονεύει καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Η παραπάνω έρευνα έγινε σε εργαστήριο, όπου καλλιέργησαν  βλαστοκύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου που απομονώθηκαν από έναν ασθενή και τα εξέθεσαν  σε ένα εκχύλισμα καρυδιού. 

Μετά από δύο ημέρες έκθεσης, ο αριθμός των καρκινικών βλαστοκυττάρων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα καρυδιού μειώθηκε κατά 34%.

Μέχρι έξι ημέρες, υπήρξε εκπληκτική καταστολή κατά 86% της ανάπτυξης των καρκινικών στελεχών. Η ισχυρή επίδραση των καρυδιών στα καρκινικά βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης 826 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που είχαν 57% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου και 42% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση καρυδιών [3].

Το φαινολικό εκχύλισμα καρυδιών κατευθύνει το μιτοχονδριακό μεταβολισμό των βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου προς περισσότερη αερόβια γλυκόλυση, που θα μπορούσε να συσχετιστεί  με τις αλλαγές των χαρακτηριστικών  των βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου [4].

Τα φαινολικά εκχυλίσματα καρυδιών περιορίζουν το μήκος των τελομερών  και τη δραστηριότητα της τελομεράσης σε εργαστηριακά μοντέλα καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου [5].

Η αυξημένη πρόσληψη καρυδιών επίμονα έχει σχετιστεί σε επιδημιολογικές μελέτες με την ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων, ποικίλους καρκίνους και πρόωρη θνησιμότητα. Επίσης σε επιδημιολογικές έρευνες έχει βρεθεί ότι  η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου θνησιμότητας από αναπνευστική νόσο, λοιμώξεις, καθώς και σακχαρώδη διαβήτη [6].



ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.FadeluT, ZhangS, NiedzwieckiD, YeX, SaltzLB, MayerRJ, MowatRB, WhittomR, HantelA, BensonAB, AtienzaDM, MessinoM, KindlerHL, VenookA, OginoS, NgK, WuK, WillettW, GiovannucciE, MeyerhardtJ, BaoY, FuchsCS.Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance). J Clin Oncol. 2018 Apr 10; 36(11):1112-1120.[PubMed]

2.Nagel JM, Brinkoetter M, Magkos F, Liu X, Chamberland JP, Shah S, Zhou J, Blackburn G, Mantzoros CS. Nutrition. 2012 Jan; 28(1):67-75. [PubMed] [Ref list]

3.Lee JKim YSLee JHeo SCLee KLChoi SWKim Y. Walnut Phenolic Extract and Its Bioactive Compounds Suppress Colon Cancer Cell Growth byRegulating Colon Cancer Stemness. Nutrients. 2016 Jul 21;8(7). pii: E439. doi: 10.3390/nu8070439.                                     

4. Choi J, Shin PK, Kim Y, Hong CP, Choi SW. Metabolic influence  of walnut phenolic extract on mitochondria in a colon cancer stem cell model. Eur J Nutr. 2018 May 8                                                                                                      

5.Phil-Kyung Shin, Yoonchae Zoh, Jina Choi, Myung-Sunny Kim, Yuri Kim, Sang-Woon Choi. Walnut phenolic extracts reduce telomere length and telomerase activity in a colon cancer stemcell model. Nutr Res Pract. 2019 Feb; 13(1): 58–63. 

6.Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Med. 2016 Dec 5; 14(1):207.[PubMed]







 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »