Το 2018 δημοσιεύτηκε άρθρο στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology από τον Fadelu et al. που περιγράφει τη σχέση της κατανάλωσης καρυδιών και της επιβίωσης ασθενών, πασχόντων από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3.
Βρέθηκε σ΄αυτή την έρευνα ότι η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών μπορεί να σχετίζεται με μια σημαντική ελάττωση της συχνότητας υποτροπής του καρκίνου και του θανάτου από καρκίνο ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ [1].
Τα καρύδια είναι είναι ξηροί καρποί, που τρώγονται ακατέργαστα (ωμά), ψημένα, φρυγανισμένα ή αλεσμένα. Είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής σημασίας που περιέχει ενεργά βιολογικά συστατικά όπως, το γαλλικό οξύ, το χλωρογενικό οξύ και το ελλαγικό οξύ.
Η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και βελτιώνει επίσης την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Έχει αποδειχτεί ότι η διατροφική λήψη καρυδιών αναστέλλει την αύξηση του ορθοκολικού καρκίνου στα ποντίκια, καταστέλλοντας την αγγειογένεση [2].
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Ewha Womans, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan στη Νότια Κορέα, μελέτησαν την ικανότητά ενός εκχυλίσματος καρυδιού, που μπορεί και φονεύει καρκινικά βλαστοκύτταρα.
Η παραπάνω έρευνα έγινε σε εργαστήριο, όπου καλλιέργησαν βλαστοκύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου που απομονώθηκαν από έναν ασθενή και τα εξέθεσαν σε ένα εκχύλισμα καρυδιού.
Μετά από δύο ημέρες έκθεσης, ο αριθμός των καρκινικών βλαστοκυττάρων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα καρυδιού μειώθηκε κατά 34%.
Μέχρι έξι ημέρες, υπήρξε εκπληκτική καταστολή κατά 86% της ανάπτυξης των καρκινικών στελεχών. Η ισχυρή επίδραση των καρυδιών στα καρκινικά βλαστοκύτταρα μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης 826 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3 που είχαν 57% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου και 42% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση καρυδιών [3].
Το φαινολικό εκχύλισμα καρυδιών κατευθύνει το μιτοχονδριακό μεταβολισμό των βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου προς περισσότερη αερόβια γλυκόλυση, που θα μπορούσε να συσχετιστεί με τις αλλαγές των χαρακτηριστικών των βλαστοκυττάρων του παχέος εντέρου [4].
Τα φαινολικά εκχυλίσματα καρυδιών περιορίζουν το μήκος των τελομερών και τη δραστηριότητα της τελομεράσης σε εργαστηριακά μοντέλα καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου [5].
Η αυξημένη πρόσληψη καρυδιών επίμονα έχει σχετιστεί σε επιδημιολογικές μελέτες με την ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων, ποικίλους καρκίνους και πρόωρη θνησιμότητα. Επίσης σε επιδημιολογικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καρυδιών σχετίζεται με ελάττωση του κινδύνου θνησιμότητας από αναπνευστική νόσο, λοιμώξεις, καθώς και σακχαρώδη διαβήτη [6].
ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση
1.FadeluT, ZhangS, NiedzwieckiD, YeX, SaltzLB, MayerRJ, MowatRB, WhittomR, HantelA, BensonAB, AtienzaDM, MessinoM, KindlerHL, VenookA, OginoS, NgK, WuK, WillettW, GiovannucciE, MeyerhardtJ, BaoY, FuchsCS.Nut Consumption and Survival in Patients With Stage III Colon Cancer: Results From CALGB 89803 (Alliance). J Clin Oncol. 2018 Apr 10; 36(11):1112-1120.[PubMed]
2.Nagel JM, Brinkoetter M, Magkos F, Liu X, Chamberland JP, Shah S, Zhou J, Blackburn G, Mantzoros CS. Nutrition. 2012 Jan; 28(1):67-75. [PubMed] [Ref list]
3.Lee J, Kim YS, Lee J, Heo SC, Lee KL, Choi SW, Kim Y. Walnut Phenolic Extract and Its Bioactive Compounds Suppress Colon Cancer Cell Growth byRegulating Colon Cancer Stemness. Nutrients. 2016 Jul 21;8(7). pii: E439. doi: 10.3390/nu8070439.
4. Choi J, Shin PK, Kim Y, Hong CP, Choi SW. Metabolic influence of walnut phenolic extract on mitochondria in a colon cancer stem cell model. Eur J Nutr. 2018 May 8
5.Phil-Kyung Shin, Yoonchae Zoh, Jina Choi, Myung-Sunny Kim, Yuri Kim, Sang-Woon Choi. Walnut phenolic extracts reduce telomere length and telomerase activity in a colon cancer stemcell model. Nutr Res Pract. 2019 Feb; 13(1): 58–63.
6.Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Med. 2016 Dec 5; 14(1):207.[PubMed]