Αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ογκοθερμία και κουρκουμίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος του ανθρώπου και η αξονική τομογραφία  είναι το συνηθέστερο διαγνωστικό μέσο για την αρχική εκτίμηση και διάγνωση του [1]

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Βιολογία και βιοχημεία του καρκίνου, Συμπληρωματική                  Ιατρική, Κλινική           Φαρμακολογία,       Ογκοθερμία, Θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο
 Κόρινθος 20131,  6944280764   pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr
Γκέλη Αικατερίνη,

Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.co

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος παρέχει περισσότερης δυνατότητες διάσωσης ή αύξησης του προσδόκιμου της ζωής του πάσχοντος.

Η χειρουργική θεραπεία των νεοπλασμάτων  του παγκρέατος  σήμερα είναι ασφαλέστερη, από ότι ήταν στο παρελθόν. Η χημειοθεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος με τη χρησιμοποίηση  νέων αντικαρκινικών φαρμάκων  ή των συνδυασμών τους έχει δείξει  ότι βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών, αν και δεν ξεπερνάει συνήθως τους 12 μήνες [2].

Οι εξελίξεις της ακτινοθεραπείας  του καρκίνου του παγκρέατος έχουν περιορίσει  τις τοξικές παρενέργειές της. Η τεχνολογική πρόοδος στην ακτινοθεραπεία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει  ότι η ακριβής  χορήγηση υψηλής δόσης ακτινοβολίας με στερεοτακτική ακτινοθεραπεία του σώματος [stereotactic body radiotherapy (SBRT)] αποτελεί βιώσιμη θεραπεία που μπορεί να αντιμετωπίσει τις δύσκολες κακοήθειες της κοιλιάς [3], καθώς χρησιμοποιείται υψηλή δόση ακτινοβολίας στον όγκο, μεσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (τυπικά μέσα σε 5 ημέρες), ενώ τα πέριξ του όγκου υγιή κύτταρα προσλαμβάνουν ελάχιστη ακτινοβολία.

Η σωματιδιακή θεραπεία με πρωτόνια και ιόντα άνθρακα  θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη βιολογική βλάβη στον όγκο, σε σύγκριση με την ακτινοθεραπεία με φωτόνια, χωρίς να προσλαμβάνουν οι πέριξ υγιείς ιστοί υψηλή ατινοβολία [3].

Επίσης έχουν γίνει και γίνονται τεράστιες ερευνητικές προσπάθειες για την κατανόηση της παθογένειας, της παθοφυσιολογίας και των θεμελιωδών γενετικών μηχανισμών που συνοδεύουν τον καρκίνο του παγκρέατος [4].

Αυτές οι πρόοδοι δημιουργούν ελπίδα, αλλά έχουν επίσης αυξήσει την πολυπλοκότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.

Υπάρχουν βεβαίως και ασθενείς  στους οποίους, όταν τίθεται η διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος  βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, οπόταν οι συμβατικές θεραπείες  ή δεν μπορεί να εφαρμοστούν ή όταν εφαρμόζονται είναι αναποτελεσματικές.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζονται εναλλακτικές στρατηγικές θεραπείας με νεοεπικουρική θεραπεία που ακολουθείται από χειρουργική θεραπεία με δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου επιβίωσης των ασθενών και διευρύνοντας τον αριθμό των πασχόντων που θα βελτιωθεί η κατάστασή τους με τη χειρουργική θεραπεία.

Γιαυτό το λόγο η έρευνα έχει στραφεί στην επινόηση νέων θεραπευτικών  στρατηγικών και μεθόδων, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά (νεοπεπικουρική και επικουρική θεραπεία), ταυτόχρονα με κάποια από τις συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους ή με το συνδυασμό τους [5].

Ο καρκίνος του παγκρέατος, όπως και οι λοιποί καρκίνοι, απαιτεί  αντιμετώπιση από γιατρούς  συνεργαζομένων ειδικοτήτων που συντονισμένα εργαζόμενοι  μπορεί να κάνουν το καλύτερο δυνατόν να παρατείνουν τη ζωή των πασχόντων.

Ο παγκρεατικός καρκίνος  υποκρύπτει κληρονομούμενες και επίκτητες μεταλλάξεις ειδικών γονιδίων που σχετίζονται με  τον καρκίνο.

Η ανακάλυψη των συνηθέστερων γενετικών αλλαγών στον παγκρεατικό καρκίνο, έριξε φως στην αναγνώριση των θεμελιωδών βιοχημικών οδών , που οδηγούν στην εξέλιξη ενός φυσιολογικού κυττάρου  σε μη διηθητικές προδρομικές βλάβες και τη δημιουργία μεταστάσεων.

Επίσης οι πρόσφατες γενετικές ανακαλύψεις δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για προσεγγίσεις τη νόσου, που βασίζονται στα γονίδια, την έγκαιρη διάγνωση, την εξατομίκευση της θεραπείας και την μοριακή ταξινόμηση των νεοπλασμάτων του παγκρέατος [6].

Μπορεί ο καρκίνος του παγκρέατος να μοιάζει ως μια μονολιθική νόσος, αλλά υπάρχουν πολλές μορφές του, που μπορεί να είναι  χαμηλού βαθμού νεοπλάσματα, όπως  ο  νευροενδοκρινικός όγκος του παγκρέατος, μέχρι τα υψηλής θνησιμότητας καρκινώματα, όπως το διηθητικό αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου  [invasive ductal adenocarcinoma] [7].  Οι διηθητικοί καρκίνοι του παγκρέατος μπορεί να αναδυθούν από διάφορα ιστολογικώς  ευδιάκριτα μη διηθητικά προδρομικά κύτταρα [8].

Η ογκοθερμία ως συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

Η απογοήτευση από την αποτυχία της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας να αυξήσουν το χρόνο επιβίωσης των ασθενών, που στη καλύτερη περίπτωση φτάνει τους 12  μήνες, οδήγησε στη χρησιμοποίηση εναλλάκτικών ή συμπληρωματικών μεθόδων θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος.

Η γενικευμένη υπερθερμία ή είναι μια θεραπευτική μέθοδος, κατά τη οποία προκαλείται με ειδική συσκευή αύξηση της θερμοκρασίας  ενός τμήματος ή όλου του ανθρωπίνου σώματος μέχρι  τους  42-46 βαθμούς C.

H αύξηση αυτή της θερμοκρασίας γίνεται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στοχεύει στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Η υπερθερμία εφαρμόζεται, είτε ως μονοθεραπεία, είτε ως συμπληρωματική θεραπεία  μαζί με τις λοιπές καθιερωμένες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Παρά τούτο η υπερθερμία δεν είναι γενικώς αποδεκτή ως συμβατική θεραπεία λόγω των επιπλοκών που τη συνοδεύουν εξ αιτίας της αύξησης, εν τω βάθει, της θερμοκρασίας  και αδυναμίας  εστίασης της θερμότητας μόνον στους κακοήθεις ιστούς.

Η ιδέα της ογκοθερμίας ή τροποποιημένης ηλεκτροϋπερθερμίας  λύνει το το πρόβλημα της εκλεκτικής εν τω βάθει δράσης της αυξημένης θερμοκρασίας στους κακοήθεις ιστούς σε σχεδόν κυτταρικό επίπεδο.

Η ογκοθερμία είναι μια πολύ βελτιωμένη, ασφαλής και αποτελεσματική υπερθερμία, που χρησιμοποιείται στην κλινική θεραπεία του καρκίνου, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν υποστηριχτεί με έρευνες που έχουν γίνει  εργαστηριακά, σε πειραματόζωα και με κλινικές μελέτες [9].

Πλεονέκτημα της ογκοθερμίας: Ενώ η κλασσική ανεπαρκώς εστιασμένη υπερθερμία, στην περίπτωση πολλαπλών καρκινικών βλαβών, υπερθερμαίνει ταυτόχρονα τους υγιείς και τους κακοήθεις ιστούς, στην ογκοθερμία  η υπερθερμότητα εστιάζεται αυτόματα  στους καρκινικούς ιστούς και στις πολλαπλές θέσεις τους, χωρίς να επηρεάζονται ή να θερμαίνονται οι υγιείς ιστοί που βρίσκονται γύρω και ανάμεσα στις καρκινικές εστίες.

Το τροποποιημένο ρεύμα ραδιοσυχνότητας [modulated  radiofrequency  current  (RF)] των 13,56 ΜΗz [τροποποιημένο μορφόκλασμα,  (fractal modulated)], που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια  της συσκευής της ογκοθερμίας εστιάζεται αυτομάτως και απορροφάται μόνον  από τα  καρκινικά κύτταρα, των οποίων ο μεταβολισμός διαφέρει από το μεταβολισμό των φυσιολογικών κυττάρων [9].

Η ραδιοσυχνότητα ρέει αφήνει ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα που περιβάλλουν έναν όγκο και διέρχεται μόνον μέσα από το εξωκυττάριο υγρό των φυσιολογικών κυττάρων , που περιέχει ηλεκτρολύτες, διότι τα φυσιολογικά κύτταρα  είναι ηλεκτρονικά μονωμένα  με την κυτταρική τους μεμβράνη με ηλεκτρικό πεδίο ισχύος μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου  V/m.

H ογκοθερμία σήμερα έχει τη δυνατότητα να καταταχτεί μεταξύ των καθιερωμένων θεραπειών του καρκίνου, εφαρμοζόμενη ως συμπληρωματική θεραπεία της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας ή ενισχύοντάς την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών και περιορίζοντας την ένταση ή τον αριθμό των παρενεργειών τους [9].

Συνήθως ο καρκίνος του παγκρέατος χρειάζεται 10-20 συνεδρίες ογκοθερμία, κάνοντας 2-3 συνδρίες εβδομαδιαίως ταυτόχρονα με την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία ή και με τις δύο αυτές θεραπείες.

Ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ογκοθερμίας στον τοπικά εκτεταμένο και ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος.
Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος επιδεικνύει σημαντική αύξηση της συχνότητάς του, κυρίως στις Δυτικές χώρες.
Αυτός ο καρκίνος έχει τάση να  προσβάλλει κυρίως τους άνδρες, τους καπνιστές και τα ηλικιωμένα άτομα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου του παγκρέατος και της κατανάλωσης τροφίμων υψηλών σε ζωικό λίπος και πρωτεΐνες, ενώ συζητείται και ο ρόλος της κατανάλωσης συχνής και υψηλής κατανάλωσης   ποσοτήτων καφέ [10].

Έρευνες που έχουν γίνει σε γενικό πληθυσμό αποκάλυψαν ότι υπάρχει σχέση του καρκίνου του παγκρέατος και της κατάθλιψης [11].

Η συμπτωματολογία του καρκίνου του παγκρέατος συχνά εμφανίζεται καθυστερημένα, ενώ έχει επεκταθεί ο όγκος και κυρίως εκδηλώνεται με αποφρακτικό ίκτερο, όταν ο όγκος εντοπίζεται στην κεφαλή του παγκρέατος και με πόνο όταν στον όγκο περιλαμβάνονται νευρικές ίνες στην περίπτωση των οπισθοπεριτοπναϊκών όγκων στις περιοχές της κεφαλής αι του σώματος-ουράς του παγκρέατος [12].

Είναι συχνή η απώλεια βάρους που οφείλεται στην κακή πεπτική λειτουργία που οφείλεται στην ελάτωση της σύνθεσης και έκκρισης των παγκρεατικών ενζύμων [13].

Η πρόγνωση του καρκίνου του παγκρέατος είναι πτωχή με χρόνο επιβίωσης μικρότερο των 12 μηνών. Ανεξαρτήτως του τρόπου θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος, αυτός καρκίνος, όταν διαγιγνώσκεται είναι συνήθως ανεγχείρητος και αναγκάζει το χειρουργό να δημιουργεί παρηγορητική παροχέτευση. Επιπλέον, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι μικρής προγνωστικής σημασίας [14].

Τα αρνητικά χειρουργικά όρια για καρκίνο και το μέγεθος του όγκου  ≤ 20 mm  έχει βρεθεί ότι είναι ανεξάρτητοι ευνοϊκοί παράγοντες επίτευξης επιβίωσης μακράς διαρκείας [15].

Σε πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα έχει βρεθεί ότι  η τροποποιημένη ηλεκτρο-υπερθερμία ή ογκοθερμία  ασκεί αντικαρκινικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία που βασίζεται στα σύγχρονα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η γεμσιταμπίνη [ gemcitabine (GEM)], μόνη της ή σε συνδυασμό με οξαλιπλατίνη, (oxaliplatin) σισπλατίνη (cisplatin)  ή 5-φλουορακίλη (5-FU) [16].

Η ογκοθερμία είναι μια απλή θεραπευτική μέθοδος εύκολη στη χρήση της, εξαιρετικά ανεκτή από τον ασθενή, που σπανίως μπορεί να τού προκαλέσει  ήπιες, αλλά  αναστρέψιμες παρενέργειες. Ο χειριστής της συσκευής της ογκοθερμίας  και ο ασθενής είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της ογκοθερμίας, διότι η ραδιοσυχνότητα που χρησιμοποιείται κατά τη θεραπεία είναι ασφαλής για τον πάσχοντα και τον χειριστή, αφού φονεύει μόνον τα καρκινικά κύτταρα  του στοχευμένου όγκου του ασθενούς, , αφήνοντας άθιχτα τα υγιή κύτταρα που περιβάλουν τον όγκο [17].

Το ενδιαφέρον για την ογκοθερμία αυξάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει βρεθεί ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα , που συνήθως χρησιμοποιούνται γίνονται αποτελεσματικότερα χωρίς να αυξηθεί η δόση τους ή διατηρούν την ίδια αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ογκοθερμία.

Συνοπτικά, ο συνδυασμός της ογκοθερμίας με την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία κάνει απλούστερες,  αποτελεσματικότερες και πιο ανεκτές από τους ασθενείς, διεγείροντας και το ανοσοποιητικό σύστημα που είναι εμφανώς κατεσταλμένο στους νεοπλασματικούς ασθενείς.

Η ογκοθερμία θεωρείται ως μια βιώσιμη τεχνική ενίσχυσης της δράσης άλλων θεραπειών (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία), επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις τη διακοπή φάσεων  για ποικίλο  χρονικό διάστημα, επιτρέποντας τη διατήρηση ικανοποιητικών καταστάσεων επιβίωσης και σε μερικές περιπτώσεις την ελάττωση της μάζας του όγκου [17].

Η ογκοθερμία προάγει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων, περιορίζει τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων, συγκολλώντας τα κύτταρα μεταξύ τους [18].

Ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ογκοθερμίας σε ασθενείς με τοπικά εκτεταμένο ανεγχείρητο καρκίνο του παγκρέατος, που εφαρμόστηκαν σε 25 ασθενείς  στο  τμήμα κλινικής υπερθερμίας του πανεπιστημίου της Ρώμης :, το χρονικό διάστημα 01/2001-07/2009 είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και ποιότητας ζωής των ασθενών.

Συγκεκριμένα η ομάδα των ασθενών περιελάμβανε  12 άνδρες και 13 γυναίκες μεσου όρου ηλικίας 64 ετών.Όλοι οι ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπεία γεμσιταμπίνης-οξαλιπλατίνης. Ο μέσος χρόνος συνολικής επιβίωσης ήταν 16 μήνες για την ομάδα χημειοθεραπείας με ογκοθερμία, ενώ ο αναφερόμενος χρόνος επιβίωσης που αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι 8-11 μήνες.

Χρόνος επιβίωσης των ασθενών: 19 ασθενείς (76%) στους 12 μήνες, 12 ασθενείς (48%) στους 18 μήνες, 11 ασθενείς (44%) στους 24 μήνες και 9 ασθενείς (36%) πάνω από 24 μήνες [19].

Η ογκοθερμία σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία φαίνεται να είναι μια υποσχόμενη μέθοδος της θεραπείας του καρκίνου γενικότερα, αν και πολλοί  μηχανισμοί δράσεως αυτού του συνδυασμού δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί [20].

Οι θεραπευτικές εφαρμογές της κουρκουμίνης σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος

Σε έναν αριθμό προκλινικών μελετών  με καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, καθώς και με έρευνες σε πειραματόζωα έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη ασκεί αντικαρκινικά αποτελέσματα κατά διαφόρων τύπων καρκίνου, περιλαμβανομένου και του καρκίνου του παγκρέατος [21, 22].

Η κουρκουμίνη ασκεί αντικαρκινικά αποτελέσματα, είτε όταν χορηγείται μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα (π.χ γεμσινταμπίνη, 5-φλουοροουρακίλη και οξαλίλπλατίνη). Η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί ότι τροποποιεί  μια ποικιλία μοριακών στόχων σε προκλινικά μοντέλα διαφόρων τύπων καρκίνου. Προκλινικά μοντέλα είναι οι έρευνες που γίνονται σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και πειραματόζωα, που προσεγγίζουν την πραγματικότητα και η χρησιμοποίησή τους ερευνάται εντατικά στην ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων [23].

 Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 30 μοριακοί  στόχοι, των οποίων η λειτουργία επηρεάζεται από την  κουρκουμίνη.. Από αυτά τα ποικίλα μόρια στόχους, ο NF-κB  θεωρείται ότι είναι ένας από τους κύριους  στόχους δράσης της κουρκουμίνης.  Ο NF-κB παίζει βασικό ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη του παγκρεατικού καρκίνου και ιδιαιτέρως μεσολαβεί στην πρόκληση της επιθηλιο-μεσεγχυματικής αλλαγής και διηθητικότητας του καρκίνου του παγκρέατος [24].

Βάσει των υποσχόμενων προκλινικών αντικαρκινικών αποτελεσμάτων της κουρκουμίνης, διάφορες ερευνητικές ομάδες, διεθνώς έχουν προχωρήσει σε κλινικές έρευνες μελέτης του αντικαρκινικού αποτελέσματος της κουρκουμίνης [25].

Όμως οι κλινικές εφαρμογές της κουρκουμίνης κατά του καρκίνου έχουν ως εμπόδιό τους την πτωχή απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

Το αντικαρκινικό αποτέλεσμα της κουρκουμίνης που έχει αποδειχτεί με προκλινικές μελέτες, ερευνάται πλέον  με κλινικές μελέτες, που προς το παρόν είναι ολιγάριθμες. Σε μια από αυτές ερευνήθηκε η τοξικότητα της κουρκουμίνης και βρέθηκε ότι η κκουρκουμίνη δεν είναι τοξική όταν χορηγείτα σε δόση μέχρι τα 8.000 mg/ημερησίως, επί τρεις μήνες [26].

Παρά τη χορήγηση ακόμη και 8 γραμμαρίων κουρκουμίνης ημερησίως από το στόμα, εν τούτοις τα επίπεδα της κουρκουμίνης στο αίμα είναι ανεπαρκή (ng/mL) , για  να εκδηλωθεί η αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης.

Μέχρι τη δόση των 8 γραμμαρίων η κουρκουμίνη είναι καλά ανεκτή και παρά την περιορισμένη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητά της, διατηρεί τη βιολογική δραστηριότητά της σε μερικούς ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος [27].

Το πρόβλημα της κακής απορρόφησης και πτωχής βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης  φαίνεται ότι ξεπερνιέται με την επινόηση τρόπων που αυξάνουν την απορροφητικότητά της ή με τη την επινόηση ευαπορροφήτων μορφών κουρκουμίνης. Μέχρι σήμερα έχουν επινοηθεί τα παρακάτω για την αύξηση της απορροφητικότητας και βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης.

1. Η ταυτόχρονη χορήγηση κουρκουμίνης και πιπερίνης (βασικό συστατικό του πιπεριού) αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%. Η πιπερίνη είναι  ενισχυτής του μεταβολισμού της κουρκουμίνης. Παρά τούτο απέτυχε να ενισχύσει τη διαπερατότητα του εντέρου στην κουρκουμίνη [28, 29].

2. Η χορήγηση κουρκουμίνης με αιθέρια έλαια  κουρκουμά [BCM-95CG (Biocurcumax)], αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά  6.930% σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [30].

3. Η  χορήγηση μικροποιημένης κρυσταλλικής κουρκουμίνης [κουρκουμίνη εναιωρηματοποιημένη με κολλοειδή νανοσωματίδια (THERACURMIN)] αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 2700% περίπου φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [31, 32].

4. Η χορήγηση νανοσωματιδίων συμπαγούς λιπιδίου (solid  lipid nanoparticles) ή λιπιδοποιημένου εκχυλίσματος κουρκουμίνης (lipidated  curcumin  extract) (Curcumin  SLCP, Longvida®). Η βιοδιαθεσιμότητα του Longvida® Curcumin είναι 6500% φορές μεγαλύτερη από αυτών των τυπικών κουρκουμινοειδών με μέσο χρόνο ζωής 7 ώρες, έναντι των 2 ωρών της φωσφολιπιδικής κουρκουμίνης και 0-1 ώρας της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης [33-36].

5. Η χορήγηση φωσφολιπιδοποημένης μορφής κουρκουμίνης (Μeriva) αυξάνει την απορρόφηση των κουρκουμινοειδών κατά 2900% φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη δόση φυσικής κουρκουμίνης [37].

6. Η πιο ευαπορρόφητη μορφή κουρκουμίνης που έχει επινοηθεί μέχρι σήμερα είναι η μικκυλιακή υγρή κουρκουμίνη NovaSOL® Curcumin [Curcugkel], η οποία είναι πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη από την απλή κουρκουμίνη κατά 18.500%.

Το γεγονός ότι  η μικκυλιοποιημένη κουρκουμίνη διαθέτει κατά 185 φορές με βάση την AUC ή 18.500%  μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την αντίστοιχη ποσότητα φυσικής σκόνης κουρκουμίνης την καθιστά ικανή να εξασφαλίζει θεραπευτικά επίπεδα ελεύθερης κουρκουμίνης, που φθάνουν σε όλους τους ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου, όλο το εικοσιτετράωρο [38].

Μία κάψουλα Curcugkel  ισοδυναμεί με 16 κάψουλες φυσικής σκόνης κουρκουμίνης και εξασφαλιζει την παρουσία ελεύθερης κουρκουμίνης στο αίμα όλο το εικοσιτετράωρο. Στον καρκίνο του παγκρέατος μπορεί να χορηγηθεί 1-3 κάψουλες ημερησίως επί 3 μήνες.

Περισσότερα βλέπε: Καρκίνος του παγκρέατος και η κουρκουμίνη©

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Chu LCJohnson PTFishman EK. Cinematic rendering of pancreatic neoplasms: preliminary observations and opportunities.Abdom Radiol (NY). 2018 Mar 17. doi: 10.1007/s00261-018-1559-3.

2.Yamada SFujii TYokoyama YKawashima HMaeda OSuzuki KOkada TOno EYamaguchi JTakano NTakami HHayashi MNiwa Y,Hirooka YIto YNaganawa SAndo YNagino MGoto HKodera Y. Phase I study of chemoradiotherapy using gemcitabine plus nab-paclitaxel for unresectable locally advanced pancreatic cancer. Cancer Chemother Pharmacol. 2018 Mar 3. doi: 10.1007/s00280-018-3554-3. [Epub ahead of print]

3. Ng SP1, Herman JM2. Stereotactic Radiotherapy and Particle Therapy for Pancreatic Cancer. Cancers (Basel). 2018 Mar 16;10(3). pii: E75. doi: 10.3390/cancers10030075.

4.Yamamoto SOhshima HKatsumori THamaguchi HTsukamoto YIwanaga T. [Two Cases of Stage IV Pancreatic Cancer Has Gained Relatively Long Free Survival in Multimodality Therapy]. Gan To Kagaku Ryoho. 2017 Nov;44(12):1778-1780.

 5.Wolff RA. Adjuvant or Neoadjuvant Therapy in the Treatment in Pancreatic Malignancies: Where Are We? Surg Clin North Am. 2018 Feb;98(1):95-111. doi: 10.1016/j.suc.2017.09.009.

6.Christine A.  Iacobuzio-Donahue, Victor E. Velculescu, Christopher L. Wolfgang, Ralph H. Hruban.The Genetic Basis of Pancreas Cancer Development and Progression: Insights From Whole-Exome and Whole-Genome Sequencing. Clin Cancer Res. Author manuscript; available in PMC 2013 Aug 15. Published in final edited form as: Clin Cancer Res. 2012 Aug 15; 18(16): 4257–4265.doi: 10.1158/1078-0432.CCR-12-0315

7.Frei LStieger RBayerl CBreitenstein SStaerkle RF. Resectable adenocarcinoma developing in the remnant pancreas 7 years after partial pancreatoduodenectomy for invasive ductal adenocarcinoma of the pancreas: a case report. J Med Case Rep. 2017 Jul 17;11(1):194. doi: 10.1186/s13256-017-1359-3.

8. Hruban RH, Pitman MB, Klimstra DS. Atlas of tumor pathology. Washington, DC: American Registry of Pathology and Armed Forces Institute of Pathology; 2007. Tumors of the pancreas.

9.Hegyi GSzasz OSzasz A. Oncothermia: a new paradigm and promising method in cancer therapies. Acupunct Electrother Res. 2013;38(3-4):161-97.

10.Lukic M1,2, Nilsson LM3,  Skeie G4, Lindahl B5, Braaten T4. Coffee consumption and risk of rare cancers in Scandinavian countries. Eur J Epidemiol. 2018 Feb 23. doi: 10.1007/s10654-018-0369-9.

11.Carney CP, Jones L, Woolson RF, Noyes R Jr, Doebbeling BN. Relationship between depression and pancreatic cancer in the general population. Psychosom Med. 2003 Sep-Oct;65(5):884-8.

12.Gress F, Schmitt C, Sherman S, Ikenberry S, Lehman G. A prospective randomized comparison of endoscopic ultrasound- and computed tomography-guided celiac plexus block for managing chronic pancreatitis pain. Am J Gastroenterol. 1999 Apr; 94(4):900-5.[PubMed]

13.Taylor M. Gilliland, Nicole Villafane-Ferriol, Kevin P. Shah, Rohan M. Shah, Hop S. Tran Cao, 13.Nader N. Massarweh, Eric J. Silberfein, Eugene A. Choi, Cary Hsu, Amy L. McElhany, Omar Barakat, William Fisher, George Van Buren, IINutritional and Metabolic Derangements in Pancreatic Cancer and Pancreatic Resection . Nutrients. 2017 Mar; 9(3): 243. Published online 2017 Mar 7. doi: 10.3390/nu9030243

14.Silvestris NBrunetti OPinto RPetriella DArgentiero AFucci LTommasi SDanza KDe Summa S. Immunological mutational signature in adenosquamous cancer of pancreas: an exploratory study of potentially therapeutic targets. Expert Opin Ther Targets. 2018 Mar 21. doi: 10.1080/14728222.2018.1456530. [Epub ahead of print]

15.Yamamoto TYagi SKinoshita HSakamoto YOkada KUryuhara KMorimoto TKaihara SHosotani R. Long-term survival after resection of pancreatic cancer: a single-center retrospective analysis. World J Gastroenterol. 2015 Jan 7;21(1):262-8. doi: 10.3748/wjg.v21.i1.262.

16. Assogna M.1 , Castigliani G.1 , Coletta D.1 , De Chicchis M.1 , Gargano L.1 , Mauro F.2 , Gabrielli F.2 , Pantaleoni G.2 , Pigliucci G.M.1 (1) Department of Clinical Hyperthermia. University of Rome, “Tor Vergata” - Italy (2) Interfaculty Department for Scientific Research (D.I.R.S) – L.U.de.S. University – Lugano – Switzerland. Chemotherapy combined with regional hyperthermia in locally advanced unresectable pancreatic cancer: clinical and anthropological benefits . Oncothermia Journal, June 2013 115

17.Hegyi GSzasz OSzasz A. Oncothermia: a new paradigm and promising method in cancer therapies. Acupunct Electrother Res. 2013;38(3-4):161-97.

18.Gabriella Hegyi, *  Gyula P. Szigeti,  and András Szász  Hyperthermia versus Oncothermia: Cellular Effects in Complementary Cancer Therapy. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 672873. Published online 2013 Apr 14. doi:  10.1155/2013/672873

19.Assogna M.1 , Castigliani G.1 , Coletta D.1 , De Chicchis M.1 , Gargano L.1 , Mauro F.2 , Gabrielli F.2 , Pantaleoni G.2 , Pigliucci G.M.1. Chemotherapy combined with regional hyperthermia in locally advanced unresectable pancreatic cancer: clinical and anthropological benefits . Oncothermia Journal 7:116-118 (2013)

20.DaniA A, VarkonyiB A, MagyarG T, SzaszDA. Clinical study for advanced pancreas cancer treated by oncothermia. Forum Hyperthermie study

21.Devassy JG1, Nwachukwu ID1,  Jones PJ2. Curcumin and cancer: barriers to obtaining a health claim. Nutr Rev. 2015 Mar;73(3):155-65. doi: 10.1093/nutrit/nuu064. Epub 2015 Feb 13.

 22.Kanai M. Therapeutic applications of curcumin for patients with pancreatic cancer. World J Gastroenterol. 2014 Jul 28;20(28):9384-91. doi: 10.3748/wjg.v20.i28.9384.

23.Schüler J1, Ewerth DWaldschmidt JWäsch REngelhardt M. Preclinical models of multiple myeloma: a critical appraisal. Expert Opin Biol Ther. 2013 Jun;13 Suppl 1:S111-23. doi: 10.1517/14712598.2013.799131. Epub 2013 Jun 7.

24.Nomura AMajumder KGiri BDauer PDudeja VRoy SBanerjee SSaluja AK. Inhibition of NF-kappa B pathway leads to deregulation of epithelial-mesenchymal transition and neural invasion in pancreatic cancer. Lab Invest. 2016 Dec;96(12):1268-1278. doi: 10.1038/labinvest.2016.109. Epub 2016 Oct 24.

25.Sabrina Bimonte, Antonio Barbieri, Maddalena Leongito, Mauro Piccirillo, Aldo Giudice, Claudia Pivonello, Cristina de Angelis, Vincenza Granata, Raffaele Palaia and Francesco Izzo  Curcumin AntiCancer Studies in Pancreatic Cancer Nutrients 2016, 8(7), 433; doi:10.3390/nu8070433

26.Cheng ALHsu CHLin JKHsu MMHo YFShen TSKo JYLin JTLin BRMing-Shiang WYu HSJee SHChen GSChen TMChen CALai MKPu YS, Pan MHWang YJTsai CCHsieh CY. Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions. Anticancer Res. 2001 Jul-Aug;21(4B):2895-900.

27.Dhillon NAggarwal BBNewman RAWolff RAKunnumakkara ABAbbruzzese JLNg CSBadmaev VKurzrock R. Phase II trial of curcumin in patients with advanced pancreatic cancer. Clin Cancer Res. 2008 Jul 15;14(14):4491-9. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-08-0024.

28.Berginc K1, Trontelj JBasnet NSKristl A. Physiological barriers to the oral delivery of curcumin. Pharmazie. 2012 Jun;67(6):518-24.

29. Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

30.Antony B1, Merina B, Iyer VS, Judy N, Lennertz K, Joyal S. A Pilot Cross-Over Study to Evaluate Human Oral Bioavailability of BCM-95CG (Biocurcumax), A Novel Bioenhanced Preparation of Curcumin. IndianJPharmSci. 2008 Jul-Aug;70(4):445-9. doi: 10.4103/0250-474X.44591.

31. Berginc K1, Trontelj J, Basnet NS, Kristl A. Physiological barriers to the oral delivery of curcumin. Pharmazie. 2012 Jun;67(6):518-24.

[32]SasakiH1, SunagawaY, TakahashiK, ImaizumiA, FukudaH, HashimotoT, WadaH, KatanasakaY, KakeyaH, FujitaM, HasegawaK, MorimotoT. Innovative preparation of curcumin for improved oralbioavailability. BiolPharmBull. 2011;34(5):660-5.

33. DiSilvestro RA1, Joseph E, Zhao S, Bomser J. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutr J. 2012 Sep 26;11:79. doi: 10.1186/1475-2891-11-79. 

34. Nahar PP1, Slitt AL, Seeram NP. Anti-Inflammatory Effects of Novel Standardized Solid Lipid Curcumin Formulations. J Med Food. 2014 Dec 9. [Epub ahead of print] 

35. Cox KH1, Pipingas A1, Scholey AB2. Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population. J Psychopharmacol. 2014 Oct 2. pii: 0269881114552744. [Epubaheadofprint]

36. DOUGLAS LABORATORIES®Optimized Curcumin With Neurophenol™PRODUCT DATA

37. Cuomo J1, Appendino G, Dern AS, Schneider E, McKinnon TP, Brown MJ, Togni S, Dixon BM. Comparative absorption of a standardized curcuminoid mixture and its lecithin formulation. JNatProd. 2011 Apr 25;74(4):664-9. doi: 10.1021/np1007262. Epub 2011Mar 17.

38.Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9..




Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 
 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 



Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »